Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στη χώρα μας — Μόλις 1 στους 6 λαμβάνει το επίδομα ανεργίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Στα­θε­ρά πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο είναι οι άνερ­γοι στην χώρα μας, ενώ μόλις 1 στους 6 λαμ­βά­νει το επί­δο­μα ανερ­γί­ας, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της εγγε­γραμ­μέ­νης ανερ­γί­ας του ΟΑΕΔ για τον Οκτώ­βρη 2020.

Συγκε­κρι­μέ­να, οι άνερ­γοι ανέρ­χο­νται σε 1.043.718 και κατα­νέ­μο­νται ως εξής:

993.934 άτο­μα απο­τε­λούν το σύνο­λο των εγγε­γραμ­μέ­νων ανέρ­γων, με κρι­τή­ριο την ανα­ζή­τη­ση εργα­σί­ας (ανα­ζη­τού­ντων εργασία)

Από αυτά 527.387 (53,06%) είναι εγγε­γραμ­μέ­να στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρο­νι­κό διά­στη­μα ίσο ή και περισ­σό­τε­ρο των 12 μηνών και 466.547 (46,94%) είναι εγγε­γραμ­μέ­να για χρο­νι­κό διά­στη­μα μικρό­τε­ρο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρ­χο­νται σε 360.439 (36,26%) και οι γυναί­κες σε 633.495 (63,74%).
49.775 άτο­μα απο­τε­λούν το σύνο­λο των εγγε­γραμ­μέ­νων «λοι­πών» -«μη ανα­ζη­τού­ντων εργα­σία», που σημαί­νει απλά πως δεν έχουν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις εγγρα­φής στις λίστες.

Η ανερ­γία σε ένα χρό­νο (Οκτώ­βρης 2019 — Οκτώ­βρης 2020) αυξή­θη­κε κατά 6,15% ή κατά 60.509 άτο­μα, ενώ η αύξη­ση της ανερ­γί­ας σε ένα μήνα (Σεπτέμ­βρης 2020 — Οκτώ­βρης 2020) κυμαί­νε­ται στο +1,26% ή κατά +13.298.

Τέλος το επί­δο­μα ανερ­γί­ας λαμ­βά­νουν 166.035 άτο­μα, δηλα­δή μόλις 1 στους 6 άνερ­γους.

OAED ΟΑΕΔ table sort Nov 2020Όπως φαί­νε­ται από τον πίνα­κα, εκτός από τα % |> επο­χι­κοί του­ρι­σμού (~9%) και εκπαι­δευ­τι­κοί (5+%) η μεγά­λη πλειο­ψη­φία (~82,5%) είναι οι λεγό­με­νοι «κοι­νοί» άνερ­γοι ‑βλ ανα­λυ­τι­κά στο τέλος συνημ­μέ­νο αρχείο: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΑΕΔ — ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

  1. Κοι­νοί: Περι­λαμ­βά­νο­νται οι άνερ­γοι που προ­έρ­χο­νται απ’ όλους τους κλά­δους οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, πλην αυτών που εντάσ­σο­νται στις λοι­πές κατη­γο­ρί­ες, και των οποί­ων η σχέ­ση εργα­σί­ας ήταν αορί­στου χρόνου.
    Ακό­μα περι­λαμ­βά­νει τους ανέρ­γους που απα­σχο­λή­θη­καν στους ανα­φε­ρό­με­νους τομείς με σύμ­βα­ση ορι­σμέ­νου χρό­νου και δεν εντάσ­σο­νται σε μία από τις λοι­πές κατηγορίες.
  2. Οικο­δό­μοι: Όσοι απα­σχο­λού­νται στον κατα­σκευα­στι­κό κλά­δο και ασφα­λί­ζο­νται στον κλά­δο εργα­το­τε­χνι­τών — οικο­δό­μων του ΙΚΑ — ΕΤΑΜ.
  3. Επο­χι­κοί Του­ρι­σμού: Περι­λαμ­βά­νο­νται στην κατη­γο­ρία αυτή οι επο­χι­κοί από ξενο­δο­χεια­κές, του­ρι­στι­κές, επι­σι­τι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις συνε­χούς ή επο­χι­κής λει­τουρ­γί­ας. Οι συγκε­κρι­μέ­νοι άνερ­γοι μπο­ρούν να απα­σχο­λού­νται σε μία ή περισ­σό­τε­ρες συνε­χείς σεζόν.
  4. Επο­χι­κοί λοι­ποί (Αγρο­τι­κά): Περι­λαμ­βά­νο­νται στην κατη­γο­ρία αυτή οι επο­χι­κοί μιας ή περισ­σό­τε­ρων σεζόν που απο­λύ­θη­καν από επι­χει­ρή­σεις μεταποίησης/διαλογής αγρο­τι­κών προϊόντων.
  5. Εκπαι­δευ­τι­κοί: Περι­λαμ­βά­νο­νται στην κατη­γο­ρία αυτή οι ωρο­μί­σθιοι και οι ανα­πλη­ρω­τές εκπαιδευτικοί.
  6. Λοι­ποί: Περι­λαμ­βά­νο­νται στην κατη­γο­ρία αυτή οι απο­λυ­θέ­ντες λόγω επί­σχε­σης, λόγω από­λυ­σης από μετα­φε­ρό­με­νες ή συγ­χω­νευό­με­νες επι­χει­ρή­σεις, λόγω δια­κο­πής λει­τουρ­γί­ας επιχείρησης.

logo Για να εισπρά­ξει κάποιος επί­δο­μα ανερ­γί­ας από τον ΟΑΕΔ:

  •  Πρέ­πει να είναι μισθω­τός και να έχει λήξει ή να έχει καταγ­γελ­θεί από τον εργο­δό­τη (με από­λυ­ση — όχι Οικειο­θε­λής Απο­χώ­ρη­ση) η σύμ­βα­ση εργα­σί­ας του.
  •  Να είναι ως εργα­ζό­με­νος ασφα­λι­σμέ­νος στον κλά­δο ανερ­γί­ας του ΟΑΕΔ
  •  Να έχει συμπλη­ρώ­σει μέσα στο 14μηνο ή 12μηνο που προη­γεί­ται της αίτη­σής του τον αριθ­μό των ημε­ρο­μι­σθί­ων που προ­βλέ­πο­νται ανά­λο­γα με το επάγ­γελ­μά του — και του­λά­χι­στον 125 ημε­ρών εργα­σί­ας, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται οι τελευ­ταί­οι δύο μήνες
  • Πραγ­μα­το­ποί­η­ση 80 ημε­ρών εργα­σί­ας σε κάθε έτος κατά τα δύο προη­γού­με­να έτη πριν από από την έναρ­ξη της επι­δό­τη­σής του ‑ή
  • Πραγ­μα­το­ποί­η­ση 200 ημε­ρών εργα­σί­ας κατά τα δύο προη­γού­με­να πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργα­σια­κής σχέ­σης έτη (χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται σε αυτές οι τελευ­ταί­οι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής)
  •  (από 01.01.2014) να μην έχει επι­δο­τη­θεί εντός της 4ετίας πριν την έντα­ξη στην επι­δό­τη­ση πάνω από 400 ημέρες.
  • Να μην αυτο­α­πα­σχο­λεί­ται με οποιο­δή­πο­τε τρόπο
  • κλπ κλπ

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ …deliveri Ντελιβεράδες

PDF Logo
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΑΕΔ — ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο