Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 1.000.000 ληγμένες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού “εξαπέστειλαν” ανεπτυγμένες χώρες στους “μαύρους” … φωτο+video

Στην απο­τέ­φρω­ση κατέ­λη­ξαν πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο και πάνω δόσεις εμβο­λί­ων της AstraZeneca κατά του κορο­νοϊ­ού που δώρι­σαν “ανε­πτυγ­μέ­νες” χώρες στη Nιγη­ρία, επει­δή εστά­λη­σαν λίγο πριν λήξουν.

«Απο­σύ­ρα­με επι­τυ­χώς 1,06 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca οι οποί­ες είχαν λήξει», είπε ο διευ­θυ­ντής της εθνι­κής υπη­ρε­σί­ας της Νιγη­ρί­ας που είναι αρμό­δια για τα προ­γράμ­μα­τα ανο­σο­ποί­η­σης, ο Δρ. Φάι­σαλ Σουάιμπ.

«Όταν μας είχαν προ­τα­θεί αυτά τα εμβό­λια, γνω­ρί­ζα­με ότι είχαν περιο­ρι­σμέ­νη διάρ­κεια ζωής, αλλά βρι­σκό­μα­σταν σ’ ένα περι­βάλ­λον όπου ο εφο­δια­σμός με εμβό­λια ήταν πολύ σπά­νιος», εξή­γη­σε ο Δρ. Σουάιμπ.
Εκεί­νη τη στιγ­μή «δεν ήταν δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, εξαι­τί­ας του εθνι­κι­σμού που υπε­ρι­σχύ­ει ως προς τα εμβό­λια, οι ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες προ­μη­θεύ­τη­καν τα εμβό­λια αυτά και τα κρά­τη­σαν κατό­πιν στοκ, μετά, όταν κόντευαν να λήξουν, μας τα πρό­τει­ναν», είπε.

Η πολυ­πλη­θέ­στε­ρη χώρα της Αφρι­κής έχει εμβο­λιά­σει πλή­ρως μέχρι σήμε­ρα κάπου 4 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, δηλα­δή λιγό­τε­ρο από το 3% του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού της.
Ο στό­χος της κυβέρ­νη­σης να έχουν ανο­σο­ποι­η­θεί 112 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ως τα τέλη του 2022 απέ­χει ακό­μη πάρα πολύ.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν τη Δευ­τέ­ρα πως η χώρα είναι πλέ­ον αντι­μέ­τω­πη με τέταρ­το κύμα της παν­δη­μί­ας και κάλε­σε να τηρού­νται «αυστη­ρά» τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενό­ψει της περιό­δου των εορ­τών. «Η Νιγη­ρία κατέ­γρα­ψε αύξη­ση 500% του αριθ­μού των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των τις δύο τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες σε όλη τη χώρα εξαι­τί­ας των παραλ­λα­γών Δέλ­τα και Όμι­κρον» του SARS-CoV‑2, ανέ­φε­ρε ανα­κοί­νω­ση του Νιγη­ρια­νού Κέντρου Ελέγ­χου Ασθε­νειών (NCDC).

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορω­νοϊ­ού μέχρι σήμε­ρα είναι λιγό­τε­ροι από 3.000 νεκροί εξαι­τί­ας επι­πλο­κών της COVID-19 επί συνό­λου 225.000 μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2. Οι αριθ­μοί αυτοί είναι πάρα πολύ χαμη­λοί με δεδο­μέ­νο πως η Νιγη­ρία έχει πλη­θυ­σμό 220 εκατ. κατοί­κων. Θεω­ρεί­ται βέβαιο πως είναι πολύ υπο­τι­μη­μέ­νοι σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αφού γίνε­ται μικρός αριθ­μός τεστ.

Μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού αγνο­εί την ίδια την ύπαρ­ξη του ιού και της νόσου που προ­κα­λεί, συχνά νομί­ζει πως τα συμ­πτώ­μα­τα οφεί­λο­νται στην ελο­νο­σία –ασθέ­νεια η οποία σκο­τώ­νει 9 ως 10 ανθρώ­πους κάθε ώρα στη Νιγη­ρία–, σημειώ­νουν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές.

Εξάλ­λου η δυνα­τό­τη­τα να κάνει κάποιος τεστ για τον SARS-CoV‑2 δωρε­άν είναι σχε­δόν ανύ­παρ­κτες, ενώ το κόστος για να κάνει κανείς μόνο ένα τεστ PCR ξεπερ­νά τις μηνιαί­ες απο­δο­χές της πλειο­νό­τη­τας των Νιγη­ρια­νών, που ζουν στη φτώχεια.

Πηγή: reuters ‑δεί­τε και aljazeera

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο