Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 20.000 οι θάνατοι λόγω της Covid-19 στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξεπέ­ρα­σαν χθες την Ιτα­λία ως η χώρα με τον υψη­λό­τε­ρα αριθ­μό θανά­των λόγω του κορο­νοϊ­ού, κατα­γρά­φο­ντας πάνω από 20.000 νεκρούς από τότε που ξέσπα­σε η παν­δη­μία, σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς. Το αρνη­τι­κό αυτό ορό­ση­μο κατα­γρά­φε­ται την ώρα που ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ μελε­τά το πότε θα μπο­ρέ­σει η χώρα, που έχει ανα­κοι­νώ­σει πάνω από μισό εκα­τομ­μύ­ριο κρού­σμα­τα, να αρχί­σει να βλέ­πει μια επι­στρο­φή στην κανονικότητα.

Ειδι­κοί σε θέμα­τα δημό­σιας υγεί­ας έχουν προει­δο­ποι­ή­σει ότι ο αριθ­μός των νεκρών στις ΗΠΑ μπο­ρεί να ξεπε­ρά­σει τους 200,000 το καλο­καί­ρι όταν αρθούν με τη λήξη τους στα τέλη του μήνα οι άνευ προη­γου­μέ­νου περιο­ρι­σμοί που κρα­τούν κλει­στές τις επι­χει­ρή­σεις και τους περισ­σό­τε­ρους Αμε­ρι­κα­νούς στα σπί­τια τους.

Σε κάθε περί­πτω­ση, ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει η χώρα να επι­στρέ­ψει στους κανο­νι­κούς της ρυθ­μούς το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν και ότι τα μέτρα που έχουν στό­χο να ανα­κο­πεί η εξά­πλω­ση της COVID-19 έχουν το δικό τους τίμη­μα σε ό,τι αφο­ρά την οικο­νο­μία και τη δημό­σια υγεία.

Μιλώ­ντας τηλε­φω­νι­κά στο Fox News χθες βρά­δυ (τοπι­κή ώρα), ο Τραμπ είπε ότι θα λάβει μια από­φα­ση «σχε­τι­κά σύντο­μα», με βάση τις συμ­βου­λές από «πολ­λούς πολύ έξυ­πνους ανθρώ­πους, πολ­λούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, για­τρούς και ανώ­τα­τα στε­λέ­χη επι­χει­ρή­σε­ων». Δήλω­σε επί­σης ότι ρόλο θα παί­ξει και το «ένστι­κτο». «Ο κόσμος θέλει να επι­στρέ­ψει, θέλει να γυρί­σει στη δου­λειά του. Πρέ­πει να επα­να­φέ­ρου­με τη χώρα μας», δήλωσε.

Ο σύμ­βου­λος του Τραμπ σε θέμα­τα εμπο­ρί­ου Πίτερ Ναβά­ρο δήλω­σε στο Fox News ότι οι επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας που έχουν την άπο­ψη πως ο μόνος τρό­πος για να ελα­χι­στο­ποι­η­θούν οι απώ­λειες σε ανθρώ­πι­νες ζωές είναι να ‘κλεί­σει’ η οικο­νο­μία και η κοι­νω­νία έως ότου ο ιός «ηττη­θεί» είναι «κατά το ήμι­συ σωστοί».

Ο ίδιος δήλω­σε ότι «αυτό θα ελα­χι­στο­ποι­ή­σει τους θανά­τους από τον ιό άμε­σα» αλλά πρό­σθε­σε ότι τα σοκ στην οικο­νο­μία επί­σης σκο­τώ­νουν ανθρώ­πους μέσω μεγα­λύ­τε­ρων ποσο­στών κατά­θλι­ψης και αυτο­κτο­νιών καθώς και χρή­σης ναρ­κω­τι­κών. «Άρα αυτή η πολύ δύσκο­λη από­φα­ση που πρό­κει­ται να λάβει ο πρό­ε­δρος θα πρέ­πει να βρει την ισορ­ρο­πία και να ανα­κα­λύ­ψει ποια πορεία προ­κα­λεί μεγα­λύ­τε­ρη ζημιά».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο