Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 400.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, την Πέμπτη σε όλον τον κόσμο — Η εξέλιξη της πανδημίας

Περισ­σό­τε­ρες από 400.000 μολύν­σεις από τον νέο κορο­νο­ϊό ανα­κοι­νώ­θη­καν την Πέμ­πτη σε όλον τον κόσμο, αριθ­μός ρεκόρ, σύμ­φω­να με μια κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου που βασί­ζε­ται στους επί­ση­μους απο­λο­γι­σμούς των υπη­ρε­σιών υγείας.

Συνο­λι­κά, ανα­κοι­νώ­θη­καν 404.758 νέα κρού­σμα­τα και 6.086 θάνατοι.

Η αύξη­ση του αριθ­μού των κρου­σμά­των εξη­γεί­ται εν μέρει από το γεγο­νός ότι έχουν αυξη­θεί και τα δια­γνω­στι­κά τεστ, σε σύγκρι­ση με το πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας, την άνοιξη.

Στην Ευρώ­πη, στις ΗΠΑ και τον Κανα­δά ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε δρα­μα­τι­κά μέσα σε μία εβδο­μά­δα, κατά 44% και 17% αντί­στοι­χα, σε σύγκρι­ση με την αμέ­σως προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα. Την Πέμ­πτη η Ευρώ­πη ανα­κοί­νω­σε περισ­σό­τε­ρα από 150.000 κρού­σμα­τα μέσα σε μία ημέ­ρα, αριθ­μός ρεκόρ.

Πολ­λές χώρες της γηραιάς ηπεί­ρου εκτι­μούν ότι έχουν μπει ήδη στο δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας. Ο αριθ­μός των θανά­των πάντως είναι ακό­μη μακριά από τα επί­πε­δα που είχε φτά­σει τον Απρί­λιο (κατά μέσο όρο τότε ήταν 4.000 ημε­ρη­σί­ως) αλλά, μετά την υπο­χώ­ρη­ση του καλο­και­ριού (λιγό­τε­ροι από 400 θάνα­τοι ημε­ρη­σί­ως τον Ιού­λιο), την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στην Ευρώ­πη ξεπέ­ρα­σαν τους 1.000 την ημέρα.

Στις ΗΠΑ κατα­γρά­φο­νται περισ­σό­τε­ρα από 50.000 κρού­σμα­τα ημε­ρη­σί­ως τις τελευ­ταί­ες επτά ημέ­ρες, με απο­κο­ρύ­φω­μα την Πέμ­πτη, όταν έφτα­σαν τις 70.000.

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, πιθανά νέα μέτρα από την κυβέρνηση Κόντε

Αύξη­ση παρου­σιά­ζουν και σήμε­ρα τα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού στην Ιτα­λία. Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο κατα­γρά­φη­καν 10.010 νέα περι­στα­τι­κά, και 55 θάνα­τοι. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πάνω από 150.000 δια­γνω­στι­κά τεστ.

Χθες τα κρού­σμα­τα ήταν 8.804 και 83 ασθε­νείς έχα­σαν την ζωή τους.

Συνο­λι­κά, 638 άνθρω­ποι έχουν εισα­χθεί σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (52 περισ­σό­τε­ροι από χθες) και 6.178 βρί­σκο­νται στους θαλά­μους των ιτα­λι­κών νοσο­κο­μεί­ων. Σε κατ΄οίκον περιο­ρι­σμό έχουν τεθεί 100. 496 ασθενείς.

Σήμε­ρα τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φο­νται στην Λομ­βαρ­δία (2.419), την Καμπα­νία με πρω­τεύ­ου­σα την Νάπο­λη (1.261) και την περι­φέ­ρεια Πεδε­μό­ντιο, με μεγα­λύ­τε­ρη πόλη το Τορί­νο (821).

Σύμ­φω­να με τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο είναι πιθα­νό να απο­φα­σι­στούν από την κυβέρ­νη­ση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιο­ρι­σμό των κρου­σμά­των. Θεω­ρεί­ται ανα­γκαί­ος, επί­σης, ένας στε­νό­τε­ρος συντο­νι­σμός ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε και στις διά­φο­ρες περι­φέ­ρειες της χώρας.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες που διαρ­ρέ­ουν ανα­φέ­ρουν ότι ένα από τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που εξε­τά­ζε­ται τις ώρες αυτές είναι και η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας και της λει­τουρ­γί­ας των κατα­στη­μά­των μετά τις 10 το βρά­δυ. Σύμ­βου­λοι του Ιτα­λού υπουρ­γού Υγεί­ας Ρομπέρ­το Σπε­ράν­τσα, τέλος, υπο­γραμ­μί­ζουν ότι πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν άμε­σα οι συν­θή­κες ασφα­λεί­ας για τους πολί­τες που χρη­σι­μο­ποιούν, καθη­με­ρι­νά, τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς της χώρας.

Γαλλία: 25.086 νέα κρούσματα και 178 θάνατοι λόγω Covid-19

Οι γαλ­λι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι εντο­πί­στη­καν 25.086 νέες μολύν­σεις από τoν Covid-19 τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, αριθ­μός μειω­μέ­νος σε σύγκρι­ση με τα 30.621 κρού­σμα­τα της προη­γού­με­νης μέρας.

Επί­σης τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες 122 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν στη νόσο κατά τη νοση­λεία τους σε νοσο­κο­μεία σε σύγκρι­ση με 88 χθες Πέμπτη.

Μαζί με τους θανά­τους που κατα­γρά­φη­καν σε γηρο­κο­μεία (οι αριθ­μοί θανά­των σε οίκους ευγη­ρί­ας συχνά ανα­κοι­νώ­νο­νται σωρευ­τι­κά από μέρες) — ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών από τoν Covid-19, έφτα­σε σήμε­ρα τους 178.

Από την αρχή της παν­δη­μί­ας τα κρού­σμα­τα αθροι­στι­κά ανέρ­χο­νται σε 834.770, ενώ οι θάνα­τοι σε 33.303.

Ελβετία: Καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων από τον κορωνοϊό

Η Ελβε­τία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα άλλο ένα ημε­ρή­σιο ρεκόρ θετι­κών δια­γνώ­σε­ων στον νέο κορω­νο­ϊό, 3.105 καθώς ένα δεύ­τε­ρο κύμα κυκλώ­νει τη χώρα.

Η υπη­ρε­σία δημό­σιας υγεί­ας κατέ­γρα­ψε συνο­λι­κά 74.422 περι­στα­τι­κά στην Ελβε­τία και το γει­το­νι­κό πρι­γκι­πά­το του Λιχτεν­στάιν. Άλλοι πέντε άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους το τελευ­ταίο 24ωρο, με απο­τέ­λε­σμα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών να φτά­σει τους 1.823.

Αφού κατήρ­γη­σε τα περισ­σό­τε­ρα έκτα­κτα μέτρα τον Ιού­νιο, η χώρα των 8,6 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει απο­φύ­γει μέχρι τώρα να επι­βά­λει νέους περιο­ρι­σμούς σε εθνι­κό επί­πε­δο, καλώ­ντας τους κατοί­κους να ακο­λου­θή­σουν τις υπάρ­χου­σες οδη­γί­ες κοι­νω­νι­κής από­στα­σης και υγιεινής.

Covid-19: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη — Το σύστημα υγείας φτάνει στα όριά του

Για τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα η Βοσ­νία-Ερζε­γο­βί­νη κατέ­γρα­ψε ρεκόρ κρου­σμά­των νέου κορο­νοϊ­ού, με 621 μολύν­σεις και οι αρχές προει­δο­ποιούν ότι το σύστη­μα υγεί­ας μπο­ρεί να καταρ­ρεύ­σει αν συνε­χι­στεί αυτή η τάση.

Στη χώρα των περί­που 3,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχουν κατα­γρα­φεί 32.845 κρού­σμα­τα από την αρχή της παν­δη­μί­ας και 980 θάνα­τοι. Αυτήν την περί­ο­δο τα ενερ­γά κρού­σμα­τα είναι 7.262, αυξή­θη­καν δηλα­δή κατά 1.512 μέσα σε μία εβδομάδα.

Σημα­ντι­κή είναι η αύξη­ση που κατα­γρά­φε­ται στην πρω­τεύ­ου­σα, το Σαρά­γε­βο, με τα 248 νέα κρού­σμα­τα μέσα στις δύο τελευ­ταί­ες ημέ­ρες. Ο επι­κε­φα­λής του Κλι­νι­κού Κέντρου του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σαρά­γε­βο (KCUS), όπου εδρεύ­ει το κυριό­τε­ρο περι­φε­ρεια­κό κέντρο αντι­με­τώ­πι­σης της Covid-19, προει­δο­ποί­η­σε ότι το σύστη­μα και το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό θα επι­βα­ρυν­θούν πολύ. «Η κατά­στα­ση σοβα­ρεύ­ει πολύ… ο αριθ­μός των μολυ­σμέ­νων αυξά­νε­ται καθη­με­ρι­νά», είπε ο Σεμπί­για Ιζε­τμπέ­γκο­βιτς. «Αν ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξη­θεί πάρα πολύ, είναι βέβαιο ότι το σύστη­μα υγεί­ας θα καταρ­ρεύ­σει», πρόσθεσε.

Οι αρχές προει­δο­ποιούν επί­σης ότι τα νοσο­κο­μεία πλη­σιά­ζουν στο όριο της πλη­ρό­τη­τάς τους.

Σερβία: Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα περιο­ρι­σμού για την απο­τρο­πή εξά­πλω­σης της νόσου του κορο­νοϊ­ού απο­φα­σί­στη­καν από την κυβερ­νη­τι­κή Επι­τρο­πή αντι­με­τώ­πι­σης κρί­σε­ων που συνε­δρί­α­σε υπό την προ­ε­δρία της πρω­θυ­πουρ­γού ‘Ανα Μπρνάμπιτς.

Συγκε­κρι­μέ­να, γίνε­ται αυστη­ρή σύστα­ση στους πολί­τες για χρή­ση μάσκας και σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους ενώ απα­γο­ρεύ­τη­κε στα όργα­να της τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης να εκδί­δουν άδειες για εκδη­λώ­σεις και τελε­τές όπως συναυ­λί­ες, πανη­γύ­ρια, γάμοι, βαφτί­σια, κ.α. στις οποί­ες θα συμ­με­τά­σχουν περισ­σό­τε­ρα από 30 άτο­μα. Μέχρι σήμε­ρα η τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση απο­φά­σι­ζε αυτό­νο­μα για την παρο­χή τέτοιων αδειών. Επί­σης η Επι­τρο­πή απο­φά­σι­σε να ξανα­νοί­ξει από την Δευ­τέ­ρα το κλει­στό στά­διο ΄΄Arena΄΄ στο Νέο Βελι­γρά­δι για την νοση­λεία ασθε­νών που παρου­σιά­ζουν ήπια κλι­νι­κή εικό­να. Το ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας όλων των κατα­στη­μά­των εστί­α­σης και δια­σκέ­δα­σης παρα­μέ­νει ως έχει, δηλα­δή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βρά­δυ. Τα μέτρα αυτά λαμ­βά­νο­νται για να απο­τρα­πεί νέα έξαρ­ση της νόσου με δεδο­μέ­νο ότι εδώ και τέσ­σε­ρις ημέ­ρες κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση των νέων κρουσμάτων.

Το τελευ­ταίο 24ωρο επι­βε­βαιώ­θη­καν 265 νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού ενώ κατέ­λη­ξαν δύο ασθενείς.

Στην Σερ­βία από την εκδή­λω­ση της παν­δη­μί­ας νόση­σαν 35.719 άτο­μα και απε­βί­ω­σαν 772.

Έξαρ­ση της νόσου του κορο­νοϊ­ού παρα­τη­ρεί­ται και στο Κόσοβο.

Από χθες επι­βε­βαιώ­θη­καν 104 νέα κρού­σμα­τα και απε­βί­ω­σαν δύο άτο­μα. Στο Κόσο­βο των δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, νόση­σαν συνο­λι­κά 16.600 άνθρω­ποι ενώ 652 έχα­σαν τη μάχη με την Covid-19.

Βρετανία: Ακόμη 136 θάνατοι και 15.650 νέα κρούσματα

Η Βρε­τα­νία κατέ­γρα­ψε τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες 15.650 νέα ημε­ρή­σια κρού­σμα­τα της COVID-19, λιγό­τε­ρα από τα κρού­σμα­τα που ανα­κοί­νω­σαν οι βρε­τα­νι­κές αρχές μια μέρα νωρί­τε­ρα (18.980).

Άλλοι 136 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέ­ρες από τη στιγ­μή που δια­γνώ­στη­καν θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό, σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία ημε­ρή­σια στοι­χεία που δόθη­καν στη δημοσιότητα.

Ρωσία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 232 θάνατοι

Ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός των νέων κρου­σμά­των στη Ρωσία ανήλ­θε σήμε­ρα σε αριθ­μό ρεκόρ 15.150, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 5.049 στην πρω­τεύ­ου­σα Μόσχα, ανε­βά­ζο­ντας έτσι τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρου­σμά­των στη χώρα, από την αρχή της παν­δη­μί­ας, σε 1.369.313.

Οι αρχές ανέ­φε­ραν επί­σης 232 θανά­τους από COVID μέσα στο τελευ­ταίο 24ωρο, με τους οποί­ους ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών από τη νόσο ανήλ­θε σε 23.723.

Ουκρανία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και 92 θάνατοι από COVID-19 σε ένα 24ωρο

Η Ουκρα­νία κατέ­γρα­ψε έναν αριθ­μό ρεκόρ 5.992 νέων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού το 24ωρο που πέρα­σε, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το εθνι­κό συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας της χώρας.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ νέων κρου­σμά­των στη χώρα είχε κατα­γρα­φεί στις 9 Οκτω­βρί­ου, όταν ο αριθ­μός των δια­γνω­σθέ­ντων με νέο κορο­νο­ϊό σε ένα 24ωρο ανήλ­θε σε 5.804.

Με τα νέα κρού­σμα­τα που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα, ο συνο­λι­κός αριθ­μός τους στη χώρα ανήλ­θε σε 287.231.

Σύμ­φω­να με το εθνι­κό συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας, το περα­σμέ­νο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν επί­σης 92 θάνα­τοι από COVID-19, με τους οποί­ους ανήλ­θε σε 5.394 ο συνο­λι­κός αριθ­μός τους στην χώρα από τότε που ξέσπα­σε η παν­δη­μία του νέου κορονοϊού.

Η Ουκρα­νία κατα­γρά­φει σχε­δόν καθη­με­ρι­νά 5.000 νέα κρού­σμα­τα SARS-CoV‑2 από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η αύξη­ση αυτή των κρου­σμά­των ώθη­σε την κυβέρ­νη­ση να παρα­τεί­νει τα μέτρα καρα­ντί­νας που είχε λάβει ως τα τέλη του 2020.

Νέο ρεκόρ με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κροατία

Η Κρο­α­τία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα Παρα­σκευή 1.131 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού, με τη χώρα των 4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων να κατα­γρά­φει πρώ­τη φορά ημε­ρή­σιο αριθ­μό κρου­σμά­των πάνω από 1.000.

Τις τελευ­ταί­ες 10 ημέ­ρες ο αριθ­μός των νέων μολύν­σε­ων Covid-19 κυμαι­νό­ταν μετα­ξύ 300 ημε­ρη­σί­ως έως 793 χθες Πέμπτη.

Έως τώρα στην Κρο­α­τία έχουν κατα­γρα­φεί 23.665 κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού και 345 θάνα­τοι. Αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χουν 4.233 ενερ­γά κρού­σμα­τα, ένας αριθ­μός που διπλα­σιά­στη­κε τις τελευ­ταί­ες 10 ημέρες.

Η χώρα, που εξαρ­τά­ται πολύ από τον του­ρι­σμό, ενί­σχυ­σε αυτή την εβδο­μά­δα τα μέτρα προ­κει­μέ­νου να ανα­χαι­τί­σει την εξά­πλω­ση του Covid-19, καθι­στώ­ντας τη χρή­ση μάσκας υπο­χρε­ω­τι­κή στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους και περιο­ρί­ζο­ντας τον αριθ­μό των πελα­τών στα εστια­τό­ρια και τα μπαρ. Επί­σης μεί­ω­σε τις ώρες λει­τουρ­γί­ας τους ως τα μεσά­νυ­χτα, ενώ για οποια­δή­πο­τε δημό­σια συγκέ­ντρω­ση άνω των 50 ατό­μων απαι­τεί­ται ειδι­κή έγκριση.

24 νέοι θάνατοι και 7.334 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε κατά 7.334 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες φθά­νο­ντας τις 348.557, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία τα οποία συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ για τις λοι­μώ­δεις νόσους.

Το ίδιο διά­στη­μα ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα έφθα­σε τους 9.734 νεκρούς, καθώς άλλοι 24 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Τσεχία: Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Η Τσε­χία κατα­μέ­τρη­σε χθες 9.721 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού, ημε­ρή­σιο αριθ­μό ρεκόρ για δεύ­τε­ρη συνα­πτή ημέ­ρα, όπως προ­κύ­πτει από στοι­χεία που έδω­σε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα το Υπουρ­γείο Υγείας.

Η χώρα των 10,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει κατα­γρά­ψει τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση νέων κρου­σμά­των στην Ευρώ­πη, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό των μολύν­σε­ων που έχουν σημειω­θεί από τότε που εμφα­νί­στη­κε η παν­δη­μία τον Μάρ­τιο να έχει υπερ­δι­πλα­σια­στεί και να ανέρ­χε­ται σε 149.010.

Πολωνία: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό και περισσότερα από 7.700 νέα κρούσματα

Η Πολω­νία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα νέο ημε­ρή­σιο ρεκόρ 132 θανά­των από Covid-19 και ανέ­φε­ρε 7.705 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού εν μέσω φόβων ότι η παν­δη­μία θέτει σε δοκι­μα­σία την επάρ­κεια νοσο­κο­μεια­κών κλι­νών και ανα­πνευ­στή­ρων της χώρας.

Η κυβέρ­νη­ση κάλε­σε τους Πολω­νούς να ταξι­δεύ­ουν εκτός της χώρας μόνο αν είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­το έπει­τα από ένα ακό­μα ημε­ρή­σιο ρεκόρ 8.099 νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των την Πέμπτη.

«Εκδί­δου­με μια σύστα­ση προς τους συμπα­τριώ­τες μας για να ανα­λο­γι­στούν οι ίδιοι αν θα πρέ­πει να ταξι­δεύ­ουν εκτός συνό­ρων, σε περί­πτω­ση που είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­το για οικο­γε­νεια­κούς ή επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους» είπε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Πιότρ Βάβρζικ.

Χθες οι Αρχές της χώρας επέ­βα­λαν νέους περιο­ρι­σμούς, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του κλει­σί­μα­τος όλων των γυμνα­στη­ρί­ων και των πισι­νών, ενώ μεί­ω­σαν και τον επι­τρε­πό­με­νο αριθ­μό των προ­σκε­κλη­μέ­νων σε γάμους και σε κάποιες περιο­χές τούς απα­γό­ρευ­σαν εντελώς.

Η κυβέρ­νη­ση έχει δηλώ­σει ότι προ­σπα­θεί να απο­φύ­γει την επι­βο­λή ενός καθο­λι­κού lockdown, αλλά δεν απο­κλεί­ο­νται περαι­τέ­ρω περιο­ρι­σμοί αν συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται ο αριθ­μός των κρουσμάτων.

Η συνε­χι­ζό­με­νη αύξη­ση του αριθ­μού των θανά­των σημειώ­νε­ται εν μέσω φόβων για μια έλλει­ψη ιατρι­κού προ­σω­πι­κού, καθώς και εξοπλισμού.

Στην παρού­σα φάση, 6.980 νοσο­κο­μεια­κές κλί­νες κατα­λαμ­βά­νο­νται από ασθε­νείς με COVID-19, ενώ χρη­σι­μο­ποιού­νται 540 ανα­πνευ­στή­ρες, σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Υγείας.

Το τελευ­ταίο 24ωρο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σχε­δόν 51.000 δια­γνω­στι­κά τεστ, σύμ­φω­να με το υπουργείο.

Ινδία: Τα 7,4 εκατ.πλησιάζουν τα κρούσματα μόλυνσης ενώ ξεπέρασαν τους 112.000 οι νεκροί

Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχει δια­γνω­στεί ότι προ­σβλή­θη­καν από τον SARS-CoV‑2 στην Ινδία ανέρ­χε­ται σε 7,37 εκα­τομ­μύ­ρια, καθώς επι­βε­βαιώ­θη­καν άλλα 63.371 κρού­σμα­τα τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα το ομο­σπον­δια­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Το ίδιο διά­στη­μα, ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη χώρα έφθα­σε τους 112.161 νεκρούς, καθώς άλλοι 895 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Στην Ινδία το φράγ­μα των 7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων μολύν­σε­ων έσπα­σε την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, καθώς επι­βε­βαιώ­θη­καν ένα εκα­τομ­μύ­ριο κρού­σμα­τα μέσα σε μόλις δεκα­τρείς ημέρες.

Στη χώρα της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας κατα­γρά­φε­ται ο δεύ­τε­ρος υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός μολύν­σε­ων από τον κορο­νο­ϊό στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, όπου τα κρού­σμα­τα ξεπέ­ρα­σαν χθες Πέμ­πτη τα 8 εκα­τομ­μύ­ρια, και ο τρί­τος βαρύ­τε­ρος απο­λο­γι­σμός θυμά­των της παν­δη­μί­ας παγκο­σμί­ως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. τα κρούσματα, πάνω από 217.000 οι νεκροί

Τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 έσπα­σαν το φράγ­μα των 8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων στις ΗΠΑ χθες Πέμ­πτη, ήτοι αυξή­θη­καν κατά 1 εκα­τομ­μύ­ριο μέσα σε λιγό­τε­ρο από έναν μήνα, καθώς κατα­γρά­φε­ται νέα ραγδαία εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού καθώς ο και­ρός γίνε­ται ψυχρότερος.

Στη χώρα κατα­γρά­φη­καν 60.000 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα προ­χθές Τετάρ­τη, ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός από τη 14η Αυγού­στου, με αύξη­ση των περι­πτώ­σε­ων σε όλες τις περιο­χές της, ειδι­κά στις μεσο­δυ­τι­κές πολιτείες.

Αφό­του άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται η παν­δη­μία στην επι­κρά­τειά τους, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαι­τί­ας της COVID-19 πάνω από 217.000 άνθρω­ποι στις ΗΠΑ. Πρό­κει­ται για τον βαρύ­τε­ρο απο­λο­γι­σμό στον πλανήτη.

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC) έδω­σαν χθες Πέμ­πτη στη δημο­σιό­τη­τα νέα πρό­βλε­ψη που κάνει λόγο για 229.000 ως 240.000 νεκρούς εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στις ΗΠΑ ως την 7η Νοεμβρίου.

Ειδι­κοί σε θέμα­τα δημό­σιας υγεί­ας προει­δο­ποιού­σαν εδώ και και­ρό ότι ο ψυχρό­τε­ρος και­ρός θα ευνο­ού­σε την εξά­πλω­ση του ιού.

Σύμ­φω­να με ανά­λυ­ση του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόι­τερς, 25 πολί­τες έχουν κατα­γρά­ψει ρεκόρ νέων κρου­σμά­των μέσα στον Οκτώβριο.

Στις μεσο­δυ­τι­κές πολι­τεί­ες, τα ημε­ρή­σια κρού­σμα­τα έσπα­σαν ρεκόρ φθά­νο­ντας τα 22.000, όπως και οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία, για δέκα­τη συνε­χή ημέ­ρα. Στο Ουι­σκόν­σιν, οι αρχές άνοι­ξαν νοσο­κο­μείο εκστρα­τεί­ας έξω από το Μιλ­γουό­κι για την αντι­με­τώ­πι­ση της έλλει­ψης κλι­νών για ασθε­νείς με την COVID-19. Χθες Πέμ­πτη οι αρχές στο Ουι­σκόν­σιν κατέ­γρα­ψαν νέο ρεκόρ 4.000 μολύνσεων.

Σε ορι­σμέ­νες περιο­χές του Ουι­σκόν­σιν, η πλη­ρό­τη­τα των κλι­νών στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) έχει φάσει το 90%, ενώ τις τελευ­ταί­ες έξι εβδο­μά­δες, ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός των θυμά­των έχει υπερ­τρι­πλα­σια­στεί, σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές αρχές.

Σε όλη τη χώρα, ανα­φέρ­θη­καν 37.000 εισα­γω­γές σε νοσο­κο­μεία, ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός από την 28η Αυγούστου.

Η Καλι­φόρ­νια παρα­μέ­νει η πολι­τεία με την υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό μολύν­σε­ων από τον κορο­νο­ϊό στη χώρα, ακο­λου­θού­με­νη από το Τέξας, τη Φλό­ρι­ντα, τη Νέα Υόρ­κη και την Τζόρ­τζια. Σε αυτές τις πέντε πολι­τεί­ες αντι­στοι­χεί περί το 40% του συνό­λου των κρου­σμά­των μόλυν­σης στις ΗΠΑ.

 387 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες άλλοι 387 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας του COVID-19, ενώ εντο­πί­στη­καν άλλα 5.514 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα των 127 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει φθά­σει πλέ­ον τους 85.285 νεκρούς επί συνό­λου 834.910 ανθρώ­πων που έχει επι­βε­βαιω­θεί πως μολύν­θη­καν, με βάση τα επί­ση­μα δεδομένα.

Η μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εκτι­μά ωστό­σο ότι ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό είναι μάλ­λον πολύ υψη­λό­τε­ρος στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα από αυτόν των περι­πτώ­σε­ων που έχουν επι­βε­βαιω­θεί με εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις, δεδο­μέ­νου ότι τα τεστ συνε­χί­ζουν να είναι συγκρι­τι­κά λίγα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο: Κλείνουν για τέσσερις εβδομάδες τα καφέ και τα εστιατόρια

Απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας από τα μεσά­νυ­χτα της Δευ­τέ­ρας μέχρι και τις 5 τα ξημε­ρώ­μα­τα, αλλά και κλεί­σι­μο μπαρ και εστια­το­ρί­ων για ένα μήνα απο­φά­σι­σε η συμ­βου­λε­τι­κή επι­τρο­πή του Βελ­γί­ου για τον κορω­νο­ϊό, σε μια προ­σπά­θεια να ελέγ­ξει την παν­δη­μία, η οποία μετρά κατά μέσο όρο σχε­δόν 6.000 κρού­σμα­τα ημε­ρη­σί­ως σύμ­φω­να με το ινστι­τού­το Σιενσάνο.

Ειδι­κό­τε­ρα, συνε­δρί­α­σε σήμε­ρα το από­γευ­μα η Συμ­βου­λευ­τι­κή Επι­τρο­πή για τον κορω­νοιό για να εξε­τά­σει την πορεία της παν­δη­μί­ας στην χώρα.

Ύστε­ρα από μια δρα­μα­τι­κή συνε­δρί­α­ση η οποία χαρα­κτη­ρί­στη­κε, σύμ­φω­να με τις ενη­με­ρω­τι­κές ιστο­σε­λί­δες, από εντά­σεις, δια­φω­νί­ες και δια­κο­πές, η Επι­τρο­πή απο­φά­σι­σε την λήψη νέων μέτρων, το σημα­ντι­κό­τε­ρο των οποί­ων είναι το κλεί­σι­μο των εστια­το­ρί­ων και των καφε­τε­ριών για ένα μήνα.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλε­ξά­ντερ ντε Κρο μιλώ­ντας στους εκπρο­σώ­πους των ΜΜΕ, μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνε­δρί­α­σης τόνι­σε ότι παρά τα μέτρα που ελή­φθη­σαν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η εξά­πλω­ση του ιού επι­τα­χύ­νε­ται με τους αριθ­μούς να διπλα­σιά­ζο­νται κάθε εβδομάδα.

«Σήμε­ρα, σχε­δόν 2.000 άτο­μα νοση­λεύ­ο­νται. Χθες 35 άνθρω­ποι πέθα­ναν από τον κορω­νοιό. Τα στοι­χεία είναι ανη­συ­χη­τι­κά και είναι υψη­λό­τε­ρα από αυτά του Μαρ­τί­ου και του Απρι­λί­ου. Και οι επό­με­νες ημέ­ρες δεν θα είναι θετι­κές ημέ­ρες, οι αριθ­μοί θα συνε­χί­σουν να αυξά­νο­νται», επε­σή­μα­νε ο Ντε Κρο ανα­κοι­νώ­νο­ντας τα νέα μέτρα που θα λάβει η βελ­γι­κή κυβέρ­νη­ση και τα οποία θα ξεκι­νή­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται την Δευτέρα.

Ξεπέρασαν τους 152.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία

Στη Βρα­ζι­λία δια­πι­στώ­θη­καν άλλοι 713 θάνα­τοι ασθε­νών οι οποί­οι υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας του COVID-19, ενώ παράλ­λη­λα επι­βε­βαιώ­θη­καν ακό­μα 28.523 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, ανα­κοί­νω­σε το βρά­δυ χθες Πέμ­πτη το Υπουρ­γείο Υγεί­ας της μεγα­λύ­τε­ρης χώρας της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Ως αυτό το στά­διο, ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας στο κρά­τος των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ανέρ­χε­ται σε 152.460 νεκρούς από το σύνο­λο των 5.169.386 ανθρώ­πων που έχει δια­γνω­στεί πως προ­σβλή­θη­καν από τον κορω­νο­ϊό, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να των αρμό­διων υγειο­νο­μι­κών αρχών.

Στους 25.342 οι νεκροί στην Αργεντινή

Στην Αργε­ντι­νή έσπα­σε χθες Πέμ­πτη το φράγ­μα των 25.000 θανά­των εξαι­τί­ας του COVID-19 επί συνό­λου σχε­δόν 950.000 επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρα δεδο­μέ­να του Υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των ανέρ­χε­ται σε 25.342 και αυτός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των σε 949.050 στη χώρα των 44 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

Σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές αρχές κατα­γρά­φη­καν 421 θάνα­τοι και επι­βε­βαιώ­θη­καν 17.096 μολύν­σεις τις προη­γού­με­νες 24 ώρες.

Έπει­τα από πολύ­μη­νο περιο­ρι­σμό, η δρα­στη­ριό­τη­τα προ­ο­δευ­τι­κά ξανάρ­χι­σε, αλλά οι δημό­σιες συγκε­ντρώ­σεις με μεγά­λο αριθ­μό συμ­με­τε­χό­ντων και οι συγκε­ντρώ­σεις σε κλει­στούς χώρους συνε­χί­ζουν να απα­γο­ρεύ­ο­νται. Σε όλη την επι­κρά­τεια απα­γο­ρεύ­ο­νται οι μετα­κι­νή­σεις χωρίς μάσκα.

Με βάση την κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, η Αργε­ντι­νή κατα­λαμ­βά­νει την πέμ­πτη θέση παγκο­σμί­ως ως προς τον αριθ­μό των επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων και τη δωδέ­κα­τη ως προς τον αριθ­μό των θυμάτων.

Οι μεγα­λύ­τε­ρες συγκε­ντρώ­σεις των μολύν­σε­ων βρί­σκο­νται πλέ­ον στην επαρ­χία, το 65% του συνό­λου των περιπτώσεων.

Η πιο πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη περιο­χή της Αργε­ντι­νής, η μητρο­πο­λι­τι­κή ζώνη του Μπου­έ­νος Άιρες, με 14 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, συγκε­ντρώ­νει πλέ­ον σήμε­ρα το 35% των επι­βε­βαιω­μέ­νων περι­πτώ­σε­ων μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό, από το 95% όταν η παν­δη­μία άρχι­ζε να εξαπλώνεται.

Αίγυπτος: Ακόμα 11 νεκροί από κορωνοϊό

Κατά 11 ακό­μα άτο­μα αυξή­θη­κε ο κατά­λο­γος των νεκρών από τον κορω­νο­ϊό στην Αίγυ­πτο, όπως ανα­κοί­νω­σε το Υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό των θανά­των να υπο­λο­γί­ζε­ται στις 6.088.

Την ίδια χθε­σι­νή μέρα κατα­γρά­φη­καν 118 νέες επι­βε­βαιω­μέ­νες περι­πτώ­σεις μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2, με απο­τέ­λε­σμα οι συνο­λι­κές μολύν­σεις να ανέρ­χο­νται στις 105.033 περιπτώσεις.

Τέλος, ακό­μη 91 ασθε­νείς ανέρ­ρω­σαν, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό όσων παρου­σιά­ζο­νται αρνη­τι­κοί στον κορω­νο­ϊό να αγγί­ζει σήμε­ρα τις 98.011.

H αιγυ­πτια­κή κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να προει­δο­ποιεί την κοι­νή γνώ­μη και να καλεί τους πολί­τες να είναι πολύ προ­σε­κτι­κοί για την απο­φυ­γή ενός δεύ­τε­ρου κύμα­τος κορω­νοϊ­ού, καθώς από αύριο ξεκι­νά και η νέα ακα­δη­μαϊ­κή χρο­νιά στα δημό­σια σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια της Αιγύπτου.

Στα 24 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Το κινε­ζι­κό Υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι έως τα μεσά­νυ­χτα χθες Πέμ­πτη εντο­πί­στη­καν 24 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, ένα­ντι 11 την προη­γου­μέ­νη, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι όλα ήταν «εισα­γό­με­να», κατά την ορο­λο­γία του Πεκί­νου όταν ανα­φέ­ρε­ται στην κατά συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα Κινέ­ζους ταξι­διώ­τες που δια­πι­στώ­νε­ται πως έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορω­νο­ϊό αφού μπουν στην επι­κρά­τεια από το εξωτερικό.

Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας έκα­νε επί­σης λόγο για 10 νέες περι­πτώ­σεις ασυμ­πτω­μα­τι­κών φορέ­ων, ένα­ντι 23 την προη­γου­μέ­νη, αν και δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στον αριθ­μό των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των που ανα­κοι­νώ­νει καθημερινά.

Δεν δια­πι­στώ­θη­κε κανέ­νας νέος θάνα­τος ασθενούς.

Ακό­μα 11 άνθρω­ποι κρί­θη­κε ότι απο­θε­ρα­πεύ­τη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ρια από νοσο­κο­μεία. Συνε­χί­ζουν να νοση­λεύ­ο­νται 253 ασθε­νείς με τον COVID-19, οι τέσ­σε­ρις σε σοβα­ρή κατάσταση.

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας στην Κίνα, όπου ο κορω­νο­ϊ­ός μόλυ­νε για πρώ­τη φορά τον άνθρω­πο τον Δεκέμ­βριο, ανέρ­χε­ται σε 4.634 νεκρούς επί συνό­λου 85.646 μολύνσεων.

 

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο