Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 500 μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο με 13 φουσκωτές λέμβους (ΦΩΤΟ)

Μέρες της ανθρω­πι­στι­κής προ­σφυ­γι­κής κρί­σης το φθι­νό­πω­ρο του 2015 έζη­σε χθες η Λέσβος, περί­που στις 5 το από­γευ­μα, όταν 13 βάρ­κες με μετα­νά­στες έφτα­σαν ταυ­τό­χρο­να στην παρα­λία της Σκά­λας Συκα­μιάς, από την απέ­να­ντι μικρα­σια­τι­κή τουρ­κι­κή ακτή του Μπε­χράμ Καλέ. Οι δυνά­μεις της Frontex που επι­χει­ρού­σαν στην περιο­χή, μη μπο­ρώ­ντας να προ­χω­ρή­σουν στη δια­δι­κα­σία συγκέ­ντρω­σης τόσων ανθρώ­πων ταυ­τό­χρο­να από τη θάλασ­σα και δεδο­μέ­νων των καλών και­ρι­κών συν­θη­κών, απλά παρα­κο­λου­θού­σαν την εξέ­λι­ξη της όλης υπόθεσης.

Συνο­λι­κά στην ακτή απο­βι­βά­σθη­καν 547 άτο­μα, 177 άνδρες, 124 γυναί­κες και 246 παι­διά. Από αυτούς, οι 193 μετα­φέρ­θη­καν στο Κέντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπό­λοι­ποι παρέ­μει­ναν στον καταυ­λι­σμό της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας στη Συκα­μιά, το λεγό­με­νο «stage 2» με προ­ο­πτι­κή να μετα­φερ­θούν στη Μόρια σήμε­ρα, προ­κει­μέ­νου να κατα­γρα­φούν. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στην περιο­χή από σήμε­ρα επι­χει­ρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμε­νι­κού Σώματος.

lesvos3

Στο μετα­ξύ, οι συν­θή­κες στη Μόρια θεω­ρού­νται πολύ δύσκο­λες. Χωρίς τους χθε­σι­νούς αφι­χθέ­ντες, ο αριθ­μός των φιλο­ξε­νου­μέ­νων, εντός και εκτός του καταυ­λι­σμού, ξεπέ­ρα­σε κατά πολύ το ιστο­ρι­κό ρεκόρ των 9.200 ατό­μων φτά­νο­ντας τους 9641. Αυτό σημαί­νει ότι μετά την ολο­κλή­ρω­ση της μετα­φο­ράς των προ­σφύ­γων και των αλλο­δα­πών που έφτα­σαν χθες στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρω­ποι. Από αυτούς, οι 4,500 ζουν μέσα στις υπο­δο­μές του καταυ­λι­σμού που είναι για 3.000 άτο­μα και όλοι οι υπό­λοι­ποι ζουν σε κατει­λημ­μέ­να, τα περισ­σό­τε­ρα, κτή­μα­τα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκη­νές ή άλλες πρό­χει­ρες κατα­σκευ­ές που έχουν στη­θεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερ­νη­τι­κές Οργανώσεις.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή της κατά­στα­σης που επι­κρα­τεί στο ΚΥΤ είναι η ανα­κοί­νω­ση χθες των εργα­ζο­μέ­νων, οι οποί­οι εκφρά­ζουν την ανη­συ­χία τους «τόσο για τις συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες εργά­ζο­νται, όσο και για τις συν­θή­κες υπό τις οποί­ες δια­βιούν οι νεοει­σερ­χό­με­νοι υπή­κο­οι τρί­των χωρών».

lesvos2

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, οι εργα­ζό­με­νοι γνω­στο­ποιούν την πρό­θε­σή τους για κινη­το­ποι­ή­σεις με αιτήματα:

- Την απο­συμ­φό­ρη­ση του ΚΥΤ Λέσβου

- Την αύξη­ση της αστυ­νο­μι­κής δύνα­μης για την επι­τή­ρη­ση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφά­λεια τόσο των εργα­ζο­μέ­νων όσο και των υπη­κό­ων τρί­των χωρών

- Την άμε­ση βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργασίας

- Τη μέρι­μνα για την ενί­σχυ­ση του ιατρι­κού και ψυχο­κοι­νω­νι­κού κλι­μα­κί­ου του ΚΥΤ

- Τη μέρι­μνα για συνερ­γα­σία της υπη­ρε­σί­ας με διερ­μη­νείς που θα συν­δρά­μουν στο έργο των εργαζομένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο