Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 6.500 νεκροί μετανάστες στα εργοτάξια του Κατάρ

Περισ­σό­τε­ροι από 6.500 εργά­τες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν η αρα­βι­κή χώρα ανέ­λα­βε να διορ­γα­νώ­σει το Παγκο­σμί­ου Κύπελ­λο ποδο­σφαί­ρου του 2022. Τα σοκα­ρι­στι­κά στοι­χεία φέρ­νει στο φως της δημο­σιό­τη­τας η βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα “Guardian”, επι­κα­λού­με­νη κυβερ­νη­τι­κές πηγές από τις χώρες κατα­γω­γής των μετα­να­στών, οι οποί­οι εργά­ζο­νται κάτω από άθλιες συν­θή­κες στα γιγά­ντια κατα­σκευα­στι­κά έργα που γίνο­νται στο Κατάρ, με την προ­ο­πτι­κή της φιλο­ξε­νί­ας της κορυ­φαί­ας ποδο­σφαι­ρι­κής διοργάνωσης.

Στοι­χεία από την Ινδία, το Μπαν­γκλα­ντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάν­κα απο­κα­λύ­πτουν ότι 5.927 εργά­τες από τις χώρες αυτές πέθα­ναν στο Κατάρ, από το 2011 έως το 2020, ενώ ακό­μη 824 θανά­τους ανα­φέ­ρει έκθε­ση της πρε­σβεί­ας του Πακι­στάν στην Ντό­χα. Οι αριθ­μοί αυτοί, μάλι­στα, αφο­ρούν μόνο μετα­νά­στες από τις συγκε­κρι­μέ­νες χώρες, τη στιγ­μή που στα εργο­τά­ξια του Κατάρ δου­λεύ­ουν επί­σης άνθρω­ποι από άλλα κρά­τη, κυρί­ως την Κένυα και τις Φιλιπ­πί­νες, ενώ δεν έχουν προ­σμε­τρη­θεί οι τελευ­ταί­οι μήνες του 2020.

Τα τελευ­ταία δέκα χρό­νια, το Κατάρ έχει ξεκι­νή­σει ένα πρω­το­φα­νές πρό­γραμ­μα κατα­σκευ­ής υπο­δο­μών, οι περισ­σό­τε­ρες εκ των οποί­ων σχε­τί­ζο­νται άμε­σα (στά­δια) ή έμμε­σα (αερο­δρό­μιο, οδι­κό δίκτυο, συγκοι­νω­νια­κό δίκτυο, ξενο­δο­χεία) με τη διορ­γά­νω­ση του Μου­ντιάλ 2022. Το γιγα­ντιαίο πλά­νο περι­λάμ­βα­νε ακό­μη και την κατα­σκευή μίας και­νού­ριας πόλης, της Λου­σάιλ, 23 χιλιό­με­τρα βόρεια της πρω­τεύ­ου­σας Ντό­χα, όπου θα φιλο­ξε­νη­θεί και ο τελι­κός του τουρνουά.

“Ένα σημα­ντι­κό ποσο­στό των μετα­να­στών εργα­τών που πέθα­ναν από το 2011, βρί­σκο­νταν στη χώρα μόνο και μόνο επει­δή το Κατάρ κέρ­δι­σε το δικαί­ω­μα να φιλο­ξε­νή­σει το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο” δηλώ­νει ο Νικ Μακ­Γκί­χαν, διευ­θυ­ντής ενός δικη­γο­ρι­κού ομί­λου που ειδι­κεύ­ε­ται σε θέμα­τα εργα­τι­κών δικαιω­μά­των στις χώρες του Κόλπου.

Η δήλω­σή του έρχε­ται σε πλή­ρη αντί­θε­ση με τα επί­ση­μα στοι­χεία της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πής, σύμ­φω­να με τα οποία έχουν κατα­γρα­φεί 37 θάνα­τοι εργα­τών στα εργο­τά­ξια των επτά στα­δί­ων που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για το Μου­ντιάλ, εκ των οποί­ων μόνο οι τρεις έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί επί­ση­μα ως εργα­τι­κά δυστυ­χή­μα­τα. Πολ­λοί ειδι­κοί, όμως, αμφι­σβη­τούν αυτά τα στοι­χεία, τονί­ζο­ντας ότι οι μετα­νά­στες εργά­ζο­νται για πάρα πολ­λές ώρες, υπό αφό­ρη­τη ζέστη.

Πίσω από τις ‑έτσι κι αλλιώς τρο­μα­κτι­κές- στα­τι­στι­κές, υπάρ­χουν οι τρα­γι­κές ανθρώ­πι­νες ιστο­ρί­ες που έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας και απο­κα­λύ­πτουν το μέγε­θος της εκμε­τάλ­λευ­σης, την οποία υφί­στα­νται οι περί­που 2.000.000 μετα­νά­στες που εργά­ζο­νται στο Κατάρ.

Ο Γκαλ Σινγκ Ράι από το Νεπάλ πλή­ρω­σε περί­που 1.000 ευρώ για να απο­κτή­σει το δικαί­ω­μα να εργα­στεί ως καθα­ρι­στής στο εργο­τά­ξιο ενός στα­δί­ου. Αυτο­κτό­νη­σε μία εβδο­μά­δα αργότερα.

Ο Μοχά­μαντ Σαχίντ Μιάχ από το Μπαν­γκλα­ντές πέθα­νε από ηλε­κτρο­πλη­ξία στο δωμά­τιο όπου διέ­με­νε, όταν νερό ήρθε σε επα­φή με γυμνά ηλε­κτρι­κά καλώ­δια, ενώ ο 43χρονος Ινδός Μαντ­χού Μπο­λα­πα­λί βρέ­θη­κε νεκρός στο δωμά­τιό του και ο θάνα­τός του απο­δό­θη­κε σε παθο­λο­γι­κά αίτια, χωρίς ποτέ να γνω­στο­ποι­η­θούν περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες στην οικο­γέ­νειά του.

Όπως γίνε­ται κατα­νοη­τό, θάνα­τοι σαν κι αυτοί που προ­α­να­φέρ­θη­καν δεν κατα­γρά­φο­νται στις επί­ση­μες εκθέ­σεις. Αυτές περι­λαμ­βά­νουν θανά­τους από αίτια όπως πτώ­ση από μεγά­λο ύψος ή ασφυ­ξία, ενώ ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός κατα­γρά­φε­ται ως αγνώ­στου αιτιο­λο­γί­ας. Όμως, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έχει στην κατο­χή του ο “Guardian”, ένα 69% των θανά­των εργα­τών από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαν­γκλα­ντές απο­δί­δε­ται επι­σή­μως σε φυσι­κά αίτια. Μόνο για τους Ινδούς, το ποσο­στό αυτό φτά­νει στο 80%. Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις, δεν πραγ­μα­το­ποιεί­ται νεκρο­ψία που θα μπο­ρού­σε να επι­βε­βαιώ­σει ή να δια­ψεύ­σει τον ισχυ­ρι­σμό περί παθο­λο­γι­κών αιτιών θανά­του, παρό­τι σχε­τι­κό αίτη­μα είχαν δια­τυ­πώ­σει ήδη από το 2014 οι νομι­κές υπη­ρε­σί­ες της κυβέρ­νη­σης του Κατάρ.

Σύμ­φω­να με παλαιό­τε­ρη έκθε­ση της Διε­θνούς Οργά­νω­σης Εργα­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών, οι εργα­ζό­με­νοι σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους στο Κατάρ εκτί­θε­νται για του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις μήνες το χρό­νο σε υπερ­βο­λι­κή ζέστη.

Η κυβέρ­νη­ση της Ντό­χα δεν αμφι­σβη­τεί τον αριθ­μό των θανά­των, θεω­ρεί όμως ότι πρό­κει­ται για ένα μικρό ποσο­στό, σε σχέ­ση με το σύνο­λο των μετα­να­στών που εργά­ζο­νται στη χώρα. “Ο δεί­κτης θνη­σι­μό­τη­τας σε αυτές τις κοι­νό­τη­τες βρί­σκε­ται εντός του ανα­με­νό­με­νου περι­θω­ρί­ου, με δεδο­μέ­νο το μέγε­θος και τα δημο­γρα­φι­κά στοι­χεία του πλη­θυ­σμού. Παρα­ταύ­τα, κάθε χαμέ­νη ζωή είναι μία τρα­γω­δία και γίνε­ται κάθε προ­σπά­θεια να απο­τρα­πεί οποιοσ­δή­πο­τε θάνα­τος στη χώρα μας” ανα­φέ­ρει εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης, προ­σθέ­το­ντας ότι οι αλλο­δα­ποί έχουν την ίδια πρό­σβα­ση στις δομές υγεί­ας με τους πολί­τες του Κατάρ.

Εκ μέρους της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πής του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου ποδο­σφαί­ρου, εκφρά­στη­κε “βαθιά λύπη” για τους θανά­τους εργα­τών. “Διε­ρευ­νή­σα­με κάθε περι­στα­τι­κό, για να δια­σφα­λί­σου­με ότι πήρα­με το μάθη­μα. Δια­τη­ρή­σα­με τη δια­φά­νεια σχε­τι­κά με το ζήτη­μα αυτό και αντι­κρού­σα­με ανα­κρι­βείς ισχυ­ρι­σμούς, ανα­φο­ρι­κά με τον αριθ­μό των εργα­τών που έχα­σαν τη ζωή τους”.

Εκπρό­σω­πος της FIFA, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κό ερώ­τη­μα του “Guardian”, υπε­ρα­σπί­στη­κε τους διορ­γα­νω­τές ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: “Με τα πολύ αυστη­ρά μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας στις εγκα­τα­στά­σεις, η συχνό­τη­τα ατυ­χη­μά­των στα εργο­τά­ξια των εγκα­τα­στά­σε­ων του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου είναι χαμη­λή, σε σχέ­ση με άλλα μεγά­λα κατα­σκευα­στι­κά έργα σε όλο τον κόσμο”.

Πηγή: ΑΠΕ

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο