Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάπας Φραγκίσκος: Συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εξόντωση των Εβραίων στον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πάπας Φρα­γκί­σκος συνέ­κρι­νε σήμε­ρα τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία με την εξό­ντω­ση περί­που δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων — κυρί­ως εβραί­ων — από τους Ναζί κατά τα πρώ­τα χρό­νια του Δευ­τέ­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Μιλώ­ντας σε πολω­νούς πιστούς κατά την εβδο­μα­διαία γενι­κή ακρό­α­σή του, ο Φρα­γκί­σκος επι­σή­μα­νε ότι το Καθο­λι­κό Πανε­πι­στή­μιο του Λού­μπλιν στην Πολω­νία τίμη­σε πρό­σφα­τα την επέ­τειο από την “Επι­χεί­ρη­ση Ράινχαρντ”.

Αυτή ήταν η κωδι­κή ονο­μα­σία μιας μυστι­κής επι­χεί­ρη­σης σε ένα τμή­μα της κατε­χό­με­νης Πολω­νί­ας, την οποία οι Γερ­μα­νοί απο­κα­λού­σαν περιο­χή της “Γενι­κής Κυβέρ­νη­σης” και η οποία περι­λάμ­βα­νε εδά­φη που σήμε­ρα βρί­σκο­νται στην Ουκρανία.

“Είθε η ανά­μνη­ση αυτού του φρι­κτού γεγο­νό­τος να γεν­νή­σει ειρη­νι­κές προ­θέ­σεις και ενέρ­γειες στον καθέ­να μας”, είπε ο πάπας ανα­φε­ρό­με­νος ειδι­κά στην επι­χεί­ρη­ση και λέγο­ντας ότι ήταν επι­χεί­ρη­ση “αφα­νι­σμού”.

Στη συνέ­χεια μίλη­σε εκτός κει­μέ­νου για να προ­σθέ­σει: “Και η ιστο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ται. Βλέ­που­με σήμε­ρα τι συμ­βαί­νει στην Ουκρανία”.

Σε συνέ­ντευ­ξή του τον περα­σμέ­νο μήνα στο ιησουι­τι­κό περιο­δι­κό America, ο Φρα­γκί­σκος μίλη­σε για την βαρβαρότητα–όπως την αποκάλεσε–των ρωσι­κών δυνά­με­ων στην Ουκρανία.

“Γενι­κά, οι πιο σκλη­ροί είναι εκεί­νοι από τη Ρωσία, αλλά όχι της ρωσι­κής παρά­δο­σης, όπως οι Τσε­τσέ­νοι, οι Μπου­ριά­τι και ούτω καθε­ξής. Σαφώς ο εισβο­λέ­ας είναι το ρωσι­κό κρά­τος. Αυτό είναι ξεκά­θα­ρο”, είπε ο Φραγκίσκος.

Ο ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ χαρα­κτή­ρι­σε τα σχό­λια του πάπα “μη χρι­στια­νι­κά” και ακατανόητα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο