Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάτρα: Χιλιάδες καρναβαλιστές στέλνουν με τον ενθουσιασμό τους και τη δημιουργικότητά τους τα μηνύματα της ελπίδας και της χαράς για την ζωή

Η αστεί­ρευ­τη καρ­να­βα­λι­κή διά­θε­ση, ο ενθου­σια­σμός, ο παλ­μός, η δημιουρ­γι­κό­τη­τα, η σάτι­ρα και το ατε­λεί­ω­το κέφι κυριαρ­χούν στην Πάτρα, όπου οι χιλιά­δες καρ­να­βα­λι­στές, αλλά και επι­σκέ­πτες στέλ­νουν τα μηνύ­μα­τα της αισιο­δο­ξί­ας και της χαράς για την ζωή.

Έπει­τα από τρία χρό­νια χωρίς καρ­να­βά­λι, εξαι­τί­ας των προ­λη­πτι­κών μέτρων που είχαν ληφθεί για την προ­στα­σία από την COVID — 19, η Πάτρα είναι έτοι­μη για την σημε­ρι­νή μεγά­λη καρ­να­βα­λι­κή παρέλαση.

Οι χιλιά­δες καρ­να­βα­λι­στές παρου­σί­α­σαν ήδη ένα πρώ­το φαντα­σμα­γο­ρι­κό θέα­μα κατά την διάρ­κεια της χθε­σι­νής νυχτε­ρι­νής ποδα­ρά­της παρέ­λα­σης, που διήρ­κε­σε περί­που πέντε ώρες.

Πρω­τό­τυ­πες στο­λές, εξαι­ρε­τι­κή αισθη­τι­κή, χρώ­μα­τα, χιού­μορ, σατι­ρι­κό πνεύ­μα, αλλά και τα φωτα­γω­γη­μέ­να καρ­να­βα­λι­κά άρμα­τα του δήμου μαγνή­τι­σαν τα βλέμ­μα­τα και λάμπρυ­ναν την καρ­να­βα­λι­κή νύχτα, όπου κυριάρ­χη­σαν η δια­σκέ­δα­ση και η ξενοιασιά.

Η μεγά­λη καρ­να­βα­λι­κή παρέ­λα­ση θα ξεκι­νή­σει στις 2 μετά το μεση­μέ­ρι και σε αυτήν ανα­μέ­νε­ται να συμ­με­τά­σχουν περισ­σό­τε­ροι από 50.000 καρ­να­βα­λι­στές, μαζί με την βασί­λισ­σα του καρ­να­βα­λιού και τα άρμα­τα που κατα­σκευά­στη­καν και φιλο­τε­χνή­θη­καν από τους καλ­λι­τέ­χνες του καρ­να­βα­λι­κού εργα­στη­ρί­ου του δήμου Πατρέων.

Συγκε­κρι­μέ­να, η παρέ­λα­ση θα ξεκι­νή­σει με την δημο­τι­κή μου­σι­κή και τον βασι­λιά καρ­νά­βα­λο με την ακο­λου­θία του.

Πρώ­τος θα είναι ο τυμπα­νι­στής προ­πο­μπός του βασι­λιά, ο οποί­ος με το ταμπούρ­λο του θα δίνει τον καρ­να­βα­λι­κό ρυθ­μό και θα ακο­λου­θή­σει ο πολύ­χρω­μος βασι­λιάς καρ­νά­βα­λος ως κλό­ουν, που έχει την εξέ­χου­σα μορ­φή ενός τσίρ­κου και ενός καρου­ζέλ ζώων.

Στην συνέ­χεια θα παρε­λά­σουν το άρμα της βασί­λισ­σας, με την βασί­λισ­σα του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού 2023, Κατε­ρί­να Βενέ­ρη — Σιού­λη, το άνθι­νο άρμα με τη βασί­λισ­σα των τριών προη­γού­με­νων διορ­γα­νώ­σε­ων που δεν είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί παρέ­λα­ση, Μαρία Κυρια­κο­πού­λου. Κατό­πιν θα ακο­λου­θή­σουν τα άρμα­τα που συν­δυά­ζουν την καλ­λι­τε­χνι­κή έκφρα­ση και την σατι­ρι­κή διά­θε­ση με την επί­και­ρη θεμα­το­λο­γία. Συγκε­κρι­μέ­να θα παρε­λά­σουν το «Imagine» με τον Τζον Λένον και το βανά­κι του να κατα­πα­τούν το τανκ του πολέ­μου, το «Hell Oil» για την τιμή της βεν­ζί­νης, το «Facebook» με τη σάτι­ρα να κατευ­θύ­νε­ται με κωμι­κό πνεύ­μα στα fake προ­φίλ των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και το «Rabbit Test Show» που αντι­με­τω­πί­ζει με χιου­μο­ρι­στι­κή ματιά την περι­πέ­τεια της παν­δη­μί­ας, ενώ δυο μου­σι­κά άρμα­τα θα δίνουν και αυτά τον καρ­να­βα­λι­κό ρυθμό.

Επί­σης, θα παρε­λά­σουν τα άρμα­τα του καρ­να­βα­λιού των μικρών, δηλα­δή το «Ιγκουά­να», το «Φεγ­γά­ρι», ο «Καρ­να­βα­λά­κος», η «Μάγισ­σα», το «Σκυ­λά­κι», η «Σαρα­ντα­πο­δα­ρού­σα» και το «Τζι­τζί­κι».

Στο τέλος της μεγά­λης παρέ­λα­σης θα εμφα­νι­στούν τέσ­σε­ρα άρμα­τα και ένα βαγο­νέ­το του σοκο­λα­το­πό­λε­μου, με τις σοκο­λα­το­ρί­ψεις να συνε­χί­ζουν το αναλ­λοί­ω­το στο πέρα­σμα του χρό­νου παρα­δο­σια­κό έθι­μο, γλυ­καί­νο­ντας τους θεατές.

Παρου­σια­στές της παρέ­λα­σης, η οποία θα μετα­δο­θεί τηλε­ο­πτι­κά από την ΕΡΤ — 2, θα είναι οι πατρι­νοί δημο­σιο­γρά­φοι, Νατάσ­σα Τρα­γου­στή και Μιχά­λης Μπαϊρακτάρης.

Στις 9 το βρά­δυ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στον Μόλο της Αγί­ου Νικο­λά­ου, στο βόρειο λιμά­νι, η τελε­τή λήξης του καρ­να­βα­λιού με κεντρι­κό στοι­χείο την καύ­ση του βασι­λιά καρ­νά­βα­λου. Αμέ­σως μετά, ένας «χεί­μαρ­ρος» πυρο­τε­χνη­μά­των ανα­μέ­νε­ται να δώσει λάμ­ψη στην καρ­να­βα­λι­κή νύχτα.

Στην συνέ­χεια, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πάρ­τι — συναυ­λία με προ­σκε­κλη­μέ­νο το αθη­ναϊ­κό ροκ συγκρό­τη­μα των «15 50», ενώ στο μέσο της συναυ­λί­ας, που εκτι­μά­ται ότι θα διαρ­κέ­σει περί­που τρεις ώρες, θα εμφα­νι­στεί το πατρι­νό συγκρό­τη­μα, «Above Suspicion». Παρου­σια­στές της εκδή­λω­σης της τελε­τής λήξης θα είναι η Κατε­ρί­να Τσου­κα­λά και ο Μάριος Ζαφει­ρό­που­λος, ενώ ειδι­κό ρόλο στην τελε­τή θα έχει η τελά­λισ­σα του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, Μαρία Αγουρίδη.

Στο μετα­ξύ η Πάτρα συνε­χί­ζει να κατα­κλύ­ζε­ται από χιλιά­δες επι­σκέ­πτες, παρά το γεγο­νός ότι όλα τα ξενο­δο­χεία είναι γεμά­τα, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε γει­το­νι­κές περιο­χές, αφού θέλουν έστω και για λίγες ώρες να ζήσουν από κοντά το πατρι­νό καρ­να­βά­λι και να συμ­με­τά­σχουν στην μεγά­λη αυτή γιορτή.

 

Ο Μέγας Ιερο­ε­ξε­τα­στής, Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο