Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η αγωνίστρια της Αντίστασης Αργυρώ Πολυχρονάκη – Κοκοβλή

Έφυ­γε από τη ζωή χτες βρά­δυ, σε ηλι­κία 92 ετών, η Αργυ­ρώ, αγω­νί­στρια της  Εθνι­κής Αντί­στα­σης και σύζυ­γος του Νίκου Κοκοβλή.

Η Αργυ­ρώ Πολυ­χρο­νά­κη – Κοκο­βλή γεν­νή­θη­κε το 1927 στο χωριό Δρα­κώ­να του Ν. Χανί­ων από εύπο­ρη για τα τοπι­κά δεδο­μέ­να οικογένεια.

Συμ­με­τεί­χε στην Αντί­στα­ση οργα­νω­μέ­νη στην ΕΠΟΝ.

Το 1947 συλ­λαμ­βά­νε­ται και κρα­τεί­ται στη φυλα­κή. Απο­φυ­λα­κί­ζε­ται ελλεί­ψει στοιχείων.

Αρχές του 1948 βγαί­νει στο βου­νό και εντάσ­σε­ται στο Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό. Εκεί γνώ­ρι­σε το μετέ­πει­τα σύζυ­γό της Νίκο.

Τις τύχες τους τις ένω­σαν μετά τον τερ­μα­τι­σμό του εμφυ­λί­ου πολέ­μου, όταν από το 1950 ανα­συ­γκρο­τούν και καθο­δη­γούν τις παρά­νο­μες οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ στην πόλη. Μένουν κατα­διω­κό­με­νοι και επι­κη­ρυγ­μέ­νοι μέχρι το 1962 (16 χρό­νια) που δρα­πέ­τευ­σαν κρυ­φά στο εξω­τε­ρι­κό μαζί με τέσ­σε­ρις ακό­μα συντρό­φους τους ύστε­ρα από εντο­λή της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Μετά έξι μηνών περι­πέ­τειες έφθα­σαν στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, όπου έζη­σαν 14 χρό­νια. Επα­να­πα­τρί­στη­καν το 1976.

Ο Νίκος ήταν πτυ­χιού­χος Οικο­νο­μι­κών Επι­στη­μών και η Αργυ­ρώ Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών και Δημο­σιο­γρα­φί­ας. Είχαν γρά­ψει από κοι­νού αρκε­τά βιβλία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο