Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Αμντέρμα, η γηραιότερη λευκή αρκούδα της Ρωσίας

Πριν από μία περί­που εβδο­μά­δα η Αμντέρ­μα, η γηραιό­τε­ρη λευ­κή αρκού­δα της Ρωσί­ας άφη­σε την τελευ­ταία της πνοή στον ζωο­λο­γι­κό κήπο της πόλης Περμ, όπως ανέ­φε­ραν οι εργα­ζό­με­νοι στον ζωο­λο­γι­κό κήπο.

«Είχε ζήσει 38 χρό­νια, που είναι μια ηλι­κία ρεκόρ για όλες τις λευ­κές αρκού­δες που ζουν στους ζωο­λο­γι­κούς κήπους της Ρωσί­ας» δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο Ria Novosti o αρμό­διος του ζωο­λο­γι­κού κήπου Ολέ­σια Γκούγκοβιτς.

Οι εργα­ζό­με­νοι πάντως στον ζωο­λο­γι­κό κήπο, λένε ότι δεν γνω­ρί­ζουν ποια ήταν ακρι­βώς η ηλι­κία της Αμντέρ­μα, επει­δή όταν την φέρα­νε στον ζωο­λο­γι­κό κήπο έχει γίνει ήδη μητέρα.

Η Αμντέρ­μα, όπως λένε οι εργα­ζό­με­νοι του ζωο­λο­γι­κού κήπου, εμφα­νί­σθη­κε για πρώ­τη φορά το 1989 μαζί με τα αρκου­δά­κια της κοντά σ’ ένα στρα­τιω­τι­κό οικι­σμό που βρί­σκε­ται στον Βόρειο Πολι­κό Κύκλο. Στη συνέ­χεια αφού την έπια­σαν, η ίδια και τα αρκου­δά­κια της, βρέ­θη­καν σε διά­φο­ρους ζωο­λο­γι­κούς κήπους της Ρωσί­ας. Στον ζωο­λο­γι­κό κήπο της πόλης Περμ μετα­φέρ­θη­κε το 1997. Στα 20 χρό­νια παρα­μο­νής της στον ζωο­λο­γι­κό κήπο της πόλης, γέν­νη­σε 6 αρκου­δά­κια, μερι­κά από τα οποία αυτή την στιγ­μή βρί­σκο­νται σε ζωο­λο­γι­κούς κήπους της Ρωσί­ας και άλλα της Ιαπωνίας.

«Παρά την προ­χω­ρη­μέ­νη ηλι­κία της η Αμντέρ­μα ήταν αρκε­τά δρα­στή­ρια. Μόνο τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες έμε­νε κρυμ­μέ­νη στη φωλιά της χωρίς να βγαί­νει για να την δουν οι επι­σκέ­πτες του ζωο­λο­γι­κού κήπου, ενώ πριν πεθά­νει στα­μά­τη­σε να τρώ­ει», λέει ο Γκού­γκο­βιτς περι­γρά­φο­ντας τις τελευ­ταί­ες μέρες της Αμντέρμα.

Αυτή τη στιγ­μή στον ζωο­λο­γι­κό κήπο της Περμ παρα­μέ­νει ένα ζευ­γά­ρι λευ­κών αρκού­δων ο Σέρι­κου και η Μίλ­κα, το οποίο ανα­μέ­νε­ται να φέρει στον κόσμο νέους απογόνους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο