Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Ανιές Βαρντά

Η Γαλ­λί­δα κινη­μα­το­γρα­φί­στρια της Νου­βέλ Βαγκ, Ανιές Βαρ­ντά, πέθα­νε χθες σε ηλι­κία 90 ετών, όπως ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο μέλη της οικο­γέ­νειάς της.

«Η σκη­νο­θέ­τις και καλ­λι­τέ­χνις Ανιές Βαρ­ντά απε­βί­ω­σε στο σπί­τι της, τη νύχτα της Πέμ­πτης 29 Μαρ­τί­ου 2019 από καρ­κί­νο. Γύρω της είχε την οικο­γέ­νειά της και τους οικεί­ους της», ανέ­φε­ραν σε ανα­κοί­νω­ση. «Πέθα­νε αυτή τη νύχτα», επι­βε­βαί­ω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Σεσι­λιά Ροζ ντε Ταμα­ρίς, παρα­γω­γός των ται­νιών της εδώ και 17 χρό­νια. «Επρό­κει­το να εγκαι­νιά­σει μια έκθε­ση στο Σομόν-σιρ-Λουάρ (κεντρι­κή Γαλ­λία), η οποία θα ανοί­ξει τώρα χωρίς αυτήν», πρόσθεσε.

Διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη κινη­μα­το­γρα­φί­στρια και γεν­νη­μέ­νη το 1928 στο Βέλ­γιο με κατα­γω­γή από Γαλ­λία και Ελλά­δα, μία από τις λίγες σκη­νο­θέ­τι­δες της Νου­βέλ Βαγκ, γυναί­κα με πεποι­θή­σεις που δημιούρ­γη­σε ένα πρω­τό­τυ­πο έργο, συχνά πρω­το­πο­ρια­κό, στο σύνο­ρο ανά­με­σα στο ντο­κι­μα­ντέρ και τη μυθο­πλα­σία, η Ανιές Βαρ­ντά ήταν η δημιουρ­γός ται­νιών όπως οι «Κλειώ από τις 5 ως τις 7» (1962), «Δίχως στέ­γη, δίχως νόμο» (1985), «Les Glaneurs et la Glaneuse» (2000), «Οι παρα­λί­ες της ζωής μου» (2009) ή «Villages, villages» (2017).

Η ται­νία της «Vagabond» του 1985 κέρ­δι­σε τον Χρυ­σό Λέο­ντα, ενώ η ίδια είχε τιμη­θεί για τη συνο­λι­κή προ­σφο­ρά της στον κινη­μα­το­γρά­φο, καθώς της απο­νε­μή­θη­καν o Τιμη­τι­κός Χρυ­σός Φοί­νι­κας, το Τιμη­τι­κό Βρα­βείο Σεζάρ, το βρα­βείο Επι­τεύγ­μα­τος στον Παγκό­σμιο Κινη­μα­το­γρά­φο από τα Βρα­βεία Ευρω­παϊ­κού Κινη­μα­το­γρά­φου και το Τιμη­τι­κό Όσκαρ.

Το τελευ­ταίο της ντο­κι­μα­ντέρ, «Η Βαρ­ντά από την Ανιές», είχε παρου­σια­στεί τον Φεβρουά­ριο στο κινη­μα­το­γρα­φι­κό Φεστι­βάλ του Βερο­λί­νου και είχε μετα­δο­θεί πρό­σφα­τα από το γαλ­λο­γερ­μα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Arte.

«Χάσα­με μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες καλ­λι­τέ­χνι­δες της επο­χής μας. Ανιές Βαρ­ντά, έχε­τε τον σεβα­σμό μου, την ανα­γνώ­ρι­σή μου, τον θαυ­μα­σμό μου», έγρα­ψε στο Twitter ο Γάλ­λος υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Φρανκ Ριστέ.

Η Βαρ­ντά σπού­δα­σε ιστο­ρία και φωτο­γρα­φία στην Εθνι­κή Ανώ­τα­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών στη Γαλ­λία. Hταν παντρε­μέ­νη με τον Ζακ Ντε­μί από το 1962 μέχρι τον θάνα­τό του και οι δυο τους είχαν συνερ­γα­στεί και επαγγελματικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο