Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η γλύπτρια Ναταλία Μελά, εγγονή του Παύλου Μελά

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 96 ετών η γλύ­πτρια Νατα­λία Μελά, εγγο­νή του Παύ­λου Μελά. Η Νατα­λία Μελά γεν­νή­θη­κε το 1923 και μεγά­λω­σε σε μια οικο­γέ­νεια με βαθιές ιστο­ρι­κές ρίζες.

Το 1942 εγγρά­φε­ται στην Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθή­νας, με καθη­γη­τές τον Κώστα Δημη­τριά­δη και τον Μιχά­λη Τόμπρο. Εργά­στη­κε και στο εργα­στή­ριο του Θανά­ση Απάρτη.

Απο­φοι­τώ­ντας, το 1948, δού­λε­ψε για ένα διά­στη­μα με τον καθη­γη­τή Δημή­τρη Πικιώ­νη για τη στή­λη στον τάφο του Μητρο­πο­λί­τη Χρύ­σαν­θου και αργό­τε­ρα για το Μνη­μείο Πεσό­ντων στο Λεό­ντιο της Νεμέ­ας στην Πελο­πόν­νη­σο. Κατα­σκεύ­α­σε και τις προ­το­μές του Στέ­φα­νου Δρα­γού­μη στο Ζάπ­πειο και του Γεωρ­γί­ου Πεσμα­ζό­γλου στην Εθνι­κή Τρά­πε­ζα της Ελλά­δας. Η επιρ­ροή του Πικιώ­νη είναι εμφανής.

Μετά την απο­φοί­τη­σή της άνοι­ξε δικό της εργα­στή­ριο στον τελευ­ταίο όρο­φο ενός σπι­τιού στην οδό Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας και λίγο αργό­τε­ρα, το 1945, στον στά­βλο ενός σπι­τιού στην οδό Μου­ρού­ζη. Εκεί μαζευό­ταν, μετα­ξύ πολ­λών άλλων, ο Νίκος Εγγο­νό­που­λος, ο Γιάν­νης Τσα­ρού­χης, ο Ανδρέ­ας Εμπει­ρί­κος και ο Γιάν­νης Μόρα­λης. Πήρε μέρος στην ίδρυ­ση της καλ­λι­τε­χνι­κής ομά­δας «Αρμός».

Το 1963 έκα­νε την πρώ­τη ατο­μι­κή της έκθε­ση στον Ζυγό, ακο­λού­θη­σαν πολ­λές εκθέ­σεις και δια­κρί­σεις και το 2008 το Μου­σείο Μπε­νά­κη της αφιέ­ρω­σε μια μεγά­λη ανα­δρο­μι­κή έκθε­ση. Παρου­σί­α­σε έργα της (“Τα Χάρ­τι­να”) για τελευ­ταία φορά στη γκα­λε­ρί Σκου­φά το 2012.

Το 2011 βρα­βεύ­τη­κε από την Ακα­δη­μία Αθη­νών για το έργο της με το Αρι­στεί­ον Καλών Τεχνών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο