Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η ισραηλινή κομμουνίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, Φελίσια Λάνγκερ

Σε ηλι­κία 87 ετών πέθα­νε στη Γερ­μα­νία, όπου κατοι­κού­σε τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες, η ισραη­λι­νή κομ­μου­νί­στρια δικη­γό­ρος, πρω­τερ­γά­τρια της υπε­ρά­σπι­σης των δικαιω­μά­των των παλαι­στι­νί­ων φυλα­κι­σμέ­νων, Φελί­σια Λάνγκερ. 

Γεν­νη­μέ­νη το 1930 στην Πολω­νία από εβραί­ους γονείς, η Λάν­γκερ έγι­νε ιδιαι­τέ­ρως γνω­στή κατά τις δεκα­ε­τί­ες 1960 και 1970 ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης παλαι­στι­νί­ων κρα­τού­με­νων και φυλα­κι­σμέ­νων από τη Δυτι­κή Όχθη και τη Γάζα. Οι δημό­σια εκπε­φρα­σμέ­νες από­ψεις της ενά­ντια στην ισραη­λι­νή κατο­χή, τη βία και τον σωβι­νι­σμό, την έκα­ναν ιδιαί­τε­ρα δημο­φι­λή στον παλαι­στι­νια­κό πλη­θυ­σμό, προ­κα­λώ­ντας αντί­στοι­χα μεγά­λες αντι­δρά­σεις στο Ισραήλ. 

Όταν οι Ναζί επι­τέ­θη­καν στην Πολω­νία, η μικρή τότε Λάν­γκερ έφυ­γε με τους γονείς της για την Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Η πλειο­ψη­φία των μελών της οικο­γε­νεί­ας της έπε­σαν θύμα­τα του ναζι­στι­κού ολο­καυ­τώ­μα­τος, ενώ η ίδια παντρεύ­τη­κε το 1949 τον Μ.Λάνγκερ, επι­ζώ­ντα των στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης. Το 1950 έφυ­γε μαζί με τη μητέ­ρα της για το Ισρα­ήλ όπου σπού­δα­σε νομικά. 

ΛΑΝΓΚΕΡ ΑΡΑΦΑΤΣτα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1960 πρω­το­στά­τη­σε στη δημιουρ­γία ομά­δας δικη­γό­ρων που, υπό αντί­ξο­ες συν­θή­κες, ανέ­λα­βαν να υπε­ρα­σπι­στούν παλαι­στι­νί­ους κατοί­κους της Δυτι­κής Όχθης. 

Μετά τον πόλε­μο των Έξι Ημε­ρών, το 1967, η Φελί­σια Λάν­γκερ πρω­τα­γω­νί­στη­σε στην απο­κά­λυ­ψη σωρεί­ας παρα­βιά­σε­ων ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από το Ισρα­ήλ στις κατε­χό­με­νες περιο­χές. Εργά­στη­κε σκλη­ρά για την εύρε­ση στοι­χεί­ων που αφο­ρού­σαν περι­πτώ­σεις βασα­νι­σμών παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων από τις ισραη­λι­νές αρχές, τις οποί­ες κατήγ­γει­λε συχνά στα δικαστήρια. 

Το 1990 έφυ­γε ορι­στι­κά από το Ισρα­ήλ καταγ­γέλ­λο­ντας το νέο νομι­κό σύστη­μα που έβα­ζε ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια στη νομι­κή υπε­ρά­σπι­ση των παλαιστινίων. 

Η Φελί­σια Λάν­γκερ ήταν μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος του Ισρα­ήλ και για πολ­λά χρό­νια θήτευ­σε ως μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του. 

Σε ανα­κοί­νω­ση του το ΚΚ Ισρα­ήλ ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων πως «ο θάνα­τος της απο­τε­λεί απώ­λεια για τον αγώ­να του παλαι­στι­νια­κού λαού για δικαιο­σύ­νη, ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και αυτοδιάθεση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο