Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 94 ετών, η βοτα­νι­κή ζωγρά­φος και ευερ­γέ­τι­δα Νίκη Γου­λαν­δρή, η οποία μαζί με τον σύζυ­γό της Άγγε­λο Γου­λαν­δρή το 1963 ίδρυ­σαν το μου­σείο Φυσι­κής Ιστορίας.

Η Νίκη Γου­λαν­δρή γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1923. Σε ηλι­κία 12 ετών άρχι­σε μαθή­μα­τα σχε­δί­ου με τον ζωγρά­φο Κων­στα­ντί­νο Αρτέ­μη και κατό­πιν δού­λε­ψε μαζί του αγιο­γρα­φία σε φορη­τές εικόνες.

H Νίκη Γου­λαν­δρή έχει ασχο­λη­θεί παράλ­λη­λα με την ζωγρα­φι­κή απει­κό­νι­ση της ελλη­νι­κής χλω­ρί­δας. Είναι μία διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη βοτα­νι­κή ζωγρά­φος. Έχει ζωγρα­φί­σει περί­που 800 ελλη­νι­κά φυτά. Η ζωγρα­φι­κή της είναι αφιε­ρω­μέ­νη στην διά­σω­ση της ελλη­νι­κής χλωρίδας.

Οι πρώ­τες της ατο­μι­κές εκθέ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στην Αθή­να στον «Παρ­νασ­σό» το 1946, 1948, 1949 και το 1950 έλα­βε μέρος στην Πανελ­λή­νια Έκθεση.

Άρχι­σε να ζωγρα­φί­ζει συστη­μα­τι­κά την ελλη­νι­κή χλω­ρί­δα από το 1954 και το 1968 κυκλο­φό­ρη­σε ο πρώ­τος τόμος των «Ελλη­νι­κών φυτών» με 132 έγχρω­μες απει­κο­νί­σεις σε έκδο­ση του Μου­σεί­ου Γου­λαν­δρή Φυσι­κής Ιστο­ρί­ας, ο οποί­ος κυκλο­φό­ρη­σε διεθνώς.

Το 1980, οι 12 ζωγρα­φι­κές απει­κο­νί­σεις των Παιω­νιών λιθο­γρα­φή­θη­καν από τον Τάκη Κατσου­λί­δη και μαζί με μία ιστο­ρι­κή παρου­σί­α­ση της Βοτα­νι­κής Ζωγρα­φι­κής από την ελλη­νι­κή αρχαιό­τη­τα μέχρι τότε, απο­τέ­λε­σαν έκθε­ση του Μου­σεί­ου Γου­λαν­δρή και επί τρία χρό­νια περιό­δευ­σε σε 18 Μου­σεία στις ΗΠΑ, Κανα­δά και Αγγλία.

Έχει ζωγρα­φί­σει περί­που 800 ελλη­νι­κά φυτά και η ζωγρα­φι­κή της είναι αφιε­ρω­μέ­νη στη διά­σω­ση της ελλη­νι­κής χλω­ρί­δας. Συν­θέ­σεις της με ελλη­νι­κά αργιο­λού­λου­δα έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε πορ­σε­λά­νες καθώς και σε μετα­ξω­τά μαντή­λια (HERMES).

Το 1964 ίδρυ­σε με το σύζυ­γό της Άγγε­λο Γου­λαν­δρή το Μου­σείο Φυσι­κής Ιστορίας.

Στο μου­σείο με ένα επι­τε­λείο Ελλή­νων και ξένων επι­στη­μό­νων, προ­χώ­ρη­σαν στην έρευ­να, ταξι­νό­μη­ση και κατα­γρα­φή του φυσι­κού πλού­του της χώρας και στη διά­δο­σή του με εκθέ­σεις μέσα και έξω από την Ελλά­δα, με επι­στη­μο­νι­κές και εκλαϊ­κευ­μέ­νες εκδό­σεις και κυρί­ως με τη δημιουρ­γία της μεγά­λης δεξα­με­νής των συλ­λο­γών του.

Είχε πλού­σια κοι­νω­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα· μετα­ξύ άλλων διε­τέ­λε­σε Υπουρ­γός Κοι­νω­νι­κών Υπη­ρε­σιών (1974–1975), Αντι­πρό­ε­δρος της ΕΡΤ κατά την περί­ο­δο 1975–1981.
Υπήρ­ξε μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Ελλά­δος από το 1991.

Η Νίκη Γου­λαν­δρή διε­τέ­λε­σε υφυ­πουρ­γός Κοι­νω­νι­κών Υπη­ρε­σιών (1974–1975), αντι­πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Ραδιο­φω­νί­ας και Τηλε­ό­ρα­σης (1975–1981), αντι­πρό­ε­δρος του Ελλη­νι­κού Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού (1989–1991).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο