Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Νίνα Αντρέγιεβα, η γυναίκα που ύψωσε ανάστημα στην αντεπανάσταση της Περεστρόικα

Η Νίνα Αλε­ξά­ντροβ­να Αντρέ­γιε­βα, γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του Πανε­νω­σια­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος των Μπολ­σε­βί­κων, έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 81 ετών.

Γεν­νη­μέ­νη τον Οκτώ­βρη του 1938 στο Λένιν­γκραντ, παι­δί εργα­τι­κής οικο­γέ­νειας, έχα­σε τον πατέ­ρα της στις μάχες του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Απο­φοί­τη­σε από το Ινστι­τού­το Τεχνο­λο­γί­ας (Πολυ­τε­χνείο) του Λένιν­γκραντ και έγι­νε μέλος του ΚΚΣΕ το 1966.

Τη δεκα­ε­τία του 1980 η Αντρέ­γιε­βα πρω­το­στά­τη­σε στον αγώ­να ενά­ντια στην αντε­πα­να­στα­τι­κή δια­δι­κα­σία της περι­βό­η­της Περεστρόικα.

Το Μάρ­τη του 1988, εκτε­νές άρθρο της με τίτλο «Δεν μπο­ρώ να αθε­τή­σω τις αρχές μου», όπου ασκού­σε δρι­μεία κρι­τι­κή στην πολι­τι­κή των μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων Γκορ­μπα­τσόφ, δημο­σιεύ­θη­κε στην εφη­με­ρί­δα «Σοβιε­τι­κή Ρωσία». Η εφη­με­ρί­δα Πράβ­ντα είχε απο­κα­λέ­σει το άρθρο ως ενα «αντι-περε­στρόι­κα μανιφέστο».

Η Αντρέ­γιε­βα ηγή­θη­κε της «μπολ­σε­βί­κι­κης πλατ­φόρ­μας» του ΚΚΣΕ στη δύσκο­λη περί­ο­δο της καπι­τα­λι­στι­κής παλι­νόρ­θω­σης ενώ στο από­γειο των αντε­πα­να­στα­τι­κών ανα­τρο­πών, το Νοέμ­βρη του 1991, ίδρυ­σε το Πανε­νω­σια­κό ΚΚ των Μπολ­σε­βί­κων με σκο­πό να λει­τουρ­γή­σει ως συνέ­χεια του ΚΚΣΕ.

Πηγή: idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο