Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, πρωταγωνίστρια του «Όσα παίρνει ο Άνεμος»

Μια απ’ τις τελευ­ταί­ες μεγά­λες ηθο­ποιούς της χρυ­σής επο­χής του Χόλυ­γουντ, πρω­τα­γω­νί­στρια της θρυ­λι­κής ται­νί­ας «Όσα παίρ­νει ο Άνε­μος», η Ολί­βια ντε Χάβι­λαντ (Olivia de Havilland) πέθα­νε σε ηλι­κία 104 ετών στο Παρίσι.

Η κατά κόσμον Olivia Mary de Havilland γεν­νή­θη­κε στο Τόκιο από Βρε­τα­νούς γονείς. Στα 18 της, φοι­τή­τρια ακό­μη στη δρα­μα­τι­κή σχο­λή, επι­λέ­χθη­κε να ερμη­νεύ­σει το ρόλο της Έρμια στο Όνει­ρο Θερι­νής Νυκτός του Σαίξ­πηρ που ανέ­βαι­νε εκεί­νη την περί­ο­δο σ’ ένα θέα­τρο της Καλιφόρνια.

Η ανα­γνώ­ρι­ση για την ηθο­ποιό ήρθε το 1939, μετά τη συμ­με­το­χή της στην ται­νία του Βίκτορ Φλέ­μινγκ «Όσα παίρ­νει ο άνε­μος», αλλά έχα­σε το όσκαρ Β’ γυναι­κεί­ου ρόλου από τη συμπρω­τα­γω­νί­στριά της Χάτι Μακ Ντάνιελ.

Το 1943 οδη­γή­θη­κε στα δικα­στή­ρια με την εται­ρεία Warner Bros και κατά­φε­ρε να απο­δε­σμευ­τεί από τους όρους του συμ­βο­λαί­ου της, έπει­τα από μία μακρά σει­ρά επι­τυ­χη­μέ­νων ταινιών.

Βρα­βεύ­θη­κε με δύο «Όσκαρ» ερμη­νεί­ας για τις ται­νί­ες Δωσ’ μου πίσω το παι­δί μου το 1946 και Η κλη­ρο­νό­μος του 1949.

H καριέ­ρα της διάρ­κη­σε για πάνω από 50 χρό­νια, ενώ η ίδια έπαι­ξε σε πάνω από 50 ταινίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο