Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η ποιήτρια Κική Δημουλά

Την τελευ­ταία της πνοή, σε ηλι­κία 89 ετών, άφη­σε το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του η Ελλη­νί­δα ποι­ή­τρια και Ακα­δη­μαϊ­κός, Κική Δημου­λά, η οποία το τελευ­ταίο διά­στη­μα νοση­λευό­ταν σε ιδιω­τι­κό θερα­πευ­τή­ριο των Αθη­νών, με ανα­πνευ­στι­κά και καρ­διο­λο­γι­κά προβλήματα.

Η Κική Δημου­λά γεν­νή­θη­κε το 1931 στην Αθή­να όπου κι έζη­σε. Παντρεύ­τη­κε τον πολι­τι­κό μηχα­νι­κό και ποι­η­τή Άθω Δημου­λά, με τον οποίο απέ­κτη­σε δύο παι­διά. Εργά­στη­κε ως υπάλ­λη­λος στην Τρά­πε­ζα της Ελλά­δος επί 25 χρό­νια. Το 2002 εξε­λέ­γη τακτι­κό μέλος της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών. Το 2015 ανα­γο­ρεύ­τη­κε σε επί­τι­μη διδά­κτο­ρα Θεο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης.

Ποι­ή­μα­τα της έχουν μετα­φρα­στεί σε πολ­λές ξένες γλώσ­σες — αγγλι­κά, γαλ­λι­κά, ισπα­νι­κά, ιτα­λι­κά, σου­η­δι­κά κ.ά.

Το  έργο της έχει μετα­φρα­στεί σε πολ­λές ξένες γλώσ­σες και τιμη­θεί με βρα­βεία και δια­κρί­σεις που ξεκι­νούν από το 1972, με το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Ποί­η­σης για τη συλ­λο­γή «Το λίγο του κόσμου». Με το ίδιο βρα­βείο τιμή­θη­κε το 1989 για τη συλ­λο­γή της «Χαί­ρε ποτέ» και το 1995 με το Βρα­βείο Ουρά­νη της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών για τη συλ­λο­γή «Η εφη­βεία της λήθης». Το 2001 τής απο­νε­μή­θη­κε το Αρι­στείο των Γραμ­μά­των της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών, για το σύνο­λο του έργου της και Χρυ­σός Σταυ­ρός του Τάγ­μα­τος της Τιμής, από τον τότε Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Κων­στα­ντί­νο Στεφανόπουλο.

Το 2009, τιμή­θη­κε το Ευρω­παϊ­κό Βρα­βείο Λογο­τε­χνί­ας, ενώ το 2010 με το Μεγά­λο Κρα­τι­κό Βρα­βείο Λογο­τε­χνί­ας για το σύνο­λο του έργου της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο