Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η σπουδαία ρεμπέτισσα Σωτηρία Λεονάρδου

Έφυ­γε πρό­ω­ρα από τη ζωή η τρα­γου­δί­στρια και ηθο­ποιός Σωτη­ρία Λεονάρδου.

Η τρα­γου­δί­στρια τα τελευ­ταία χρό­νια πάλευε με σπά­νια ασθέ­νεια η οποία την είχε καθη­λώ­σει στο κρεβάτι.

Η σημα­ντι­κό­τε­ρη στιγ­μή στην καριέ­ρα της υπήρ­ξε η συμ­με­το­χή της στην εμβλη­μα­τι­κή ται­νία του Κώστα Φέρ­ρη «Ρεμπέ­τι­κο» στην οποία και ερμή­νευ­σε συγκλο­νι­στι­κά το τρα­γού­δι σε μου­σι­κή Σταύ­ρου Ξαρ­χά­κου και στί­χους Νίκου Γκά­τσου «Καί­γο­μαι – Καί­γο­μαι». Είχε επί­σης συνυ­πο­γρά­ψει το σενά­ριο της ται­νί­ας μαζί με τον Φέρρη.

Για την ερμη­νεία της στο «Ρεμπέ­τι­κο» είχε βρα­βευ­θεί το 1984 με το βρα­βείο Α’ Γυναι­κεί­ου ρόλου στο Φεστι­βάλ Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το 1996 κέρ­δι­σε το Β’ κρα­τι­κό βρα­βείο γυναι­κεί­ου ρόλου για την ται­νία «Ακρο­πόλ» του Παντε­λή Βούλγαρη.

Η Σ. Λεο­νάρ­δου γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να και σπού­δα­σε μου­σι­κή, θέα­τρο, χορό και πολε­μι­κές τέχνες. Υπήρ­ξε μαθή­τρια του Γιέρ­ζυ Γκρο­τόφ­σκι στη Νότιο Ιτα­λία, παρα­κο­λού­θη­σε σεμι­νά­ριο ινδι­κού θεά­τρου Κατά­κα­λι στην Ινδία και «αφρι­κά­νι­κη τελε­τουρ­γι­κή μαγεία στο θέα­τρο» στη Νότιο Αφρι­κή όπου έζη­σε 4 χρόνια.

Είχε συμ­με­τά­σχει σε πολ­λές συναυ­λί­ες με την ορχή­στρα του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Συμ­με­τεί­χε επί­σης στις κασέ­τες του Νικό­λα Άσι­μου (Παρά­νο­μη κασέ­τα Νο.000008 και Το φανά­ρι του Διογένη).

Το 1995 κυκλο­φό­ρη­σε το πρώ­το προ­σω­πι­κό της άλμπουμ “Δεν Έχω Χρό­νο Μάτια Μου” με 11 τρα­γού­δια που είχαν γρά­ψει οι Λαυ­ρέ­ντης Μαχαι­ρί­τσας, Μάνος Ξυδούς, Φίλιπ­πος Πλιά­τσι­κας, Νικό­λας Άσι­μος, Λάκης Παπα­δό­που­λος, Γιάν­νης Ζαχα­ρό­που­λος κ.ά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο