Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Aμερικανίδα ηθοποιός Ράκελ Γουέλς

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 82 ετών η αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός Ράκελ Γου­έλς, σύμ­βο­λο του σεξ κατά τις δεκα­ε­τί­ες του 1960–70. Η ηθο­ποιός άφη­σε την τελευ­ταία της πνοή χτες το πρωί, ύστε­ρα από σύντο­μη ασθέ­νεια, είπε ο μάνα­τζερ της στο AFP.

Η Γου­έλς έγι­νε διά­ση­μη με την ερμη­νεία της στην περι­πέ­τεια επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σίας «Fantastic Voyage» (1966) και ακο­λού­θη­σε η αξέ­χα­στη εμφά­νι­σή της στην ται­νία «Ο Κατα­κλυ­σμός» (One Million Years B.C.) που την καθιέ­ρω­σε ως μια από τις πιο σαγη­νευ­τι­κές γυναί­κες του κινηματογράφου.

Η Τζο-Ράκελ Τεχά­δα (όπως ήταν το πραγ­μα­τι­κό της όνο­μα) γεν­νή­θη­κε στο Σικά­γο στις 5 Σεπτεμ­βρί­ου του 1940. Ο πατέ­ρας της ήταν αερο­ναυ­πη­γός από τη Βολι­βία και η μητέ­ρα της Αμερικανίδα.

Ύστε­ρα από έναν σύντο­μο γάμο (1959–1962) με τον Τζέιμς Γου­έλς, με τον οποίο απέ­κτη­σε δύο παι­διά, μετα­κό­μι­σε στο Ντά­λας όπου εργά­στη­κε ως σερ­βι­τό­ρα και μοντέλο.

Το 1963 μετα­κό­μι­σε στο Λος Άντζε­λες όπου συνά­ντη­σε τον παρα­γω­γό Πάτρικ Κέρ­τις, ο οποί­ος την έπει­σε να κρα­τή­σει το επώ­νυ­μο Γου­έλς για να κρύ­ψει την λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή κατα­γω­γή της προ­κει­μέ­νου να κάνει καριέ­ρα στο Χόλι­γουντ. Τέσ­σε­ρα χρό­νια αργό­τε­ρα παντρεύ­τη­κε τον Κέρ­τις, με τον οποίο χώρι­σε το 1972.

Τα πρώ­τα της βήμα­τα στον κινη­μα­το­γρά­φο έγι­ναν σε μέτριες ται­νί­ες, με πιο αξιο­ση­μεί­ω­τη το «The Handyman» όπου εμφα­νί­στη­κε στο πλευ­ρό του Έλβις Πρί­σλεϊ. Το 1966 την επέ­λε­ξε η 20th Century Fox για τον πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην ται­νία επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας «The Fantastic Journey» του Ρίτσαρντ Φλάι­σερ, που απο­γεί­ω­σε την καριέ­ρα της. Την ίδια χρο­νιά η εμφά­νι­σή της στον «Κατα­κλυ­σμό» (One Million Years B.C.) έκλε­ψε καρ­διές. Η αφί­σα της ται­νί­ας απο­τέ­λε­σε σημείο ανα­φο­ράς στην ιστο­ρία του κινηματογράφου.

«Ο κόσμος με έβλε­πε ως σύμ­βο­λο του σεξ, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήμουν τότε μια χωρι­σμέ­νη μητέ­ρα με δυο μικρά παι­διά», έγρα­ψε αργό­τε­ρα στην αυτο­βιο­γρα­φία της.

Το 1973 βρα­βεύ­θη­κε με Χρυ­σή Σφαί­ρα για την ερμη­νεία της στην ται­νία «Ο Ντ’ Αρτα­νιάν και οι Τρεις Σωμα­το­φύ­λα­κες» (The Three Musketeers).

Μετά τις αισθη­σια­κές πόζες της στον φακό του Playboy το 1979, ο Χιου Χέφ­νερ παρα­δέ­χθη­κε ότι «υπέ­κυ­ψε» στην επι­μο­νή της να μην ποζά­ρει ολόγυμνη.

To 1980 παντρεύ­τη­κε τον παρα­γω­γό Αντρέ Βάιν­φελντ και ο γάμος τους κρά­τη­σε μια δεκα­ε­τία. Ο τέταρ­τος και τελευ­ταί­ος γάμος της ήταν με τον επι­χει­ρη­μα­τία Ρίτσαρντ Πάλ­μερ (1999–2003).

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο