Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός γιατρός Γρηγόρης Σκαλκέας

Έφυ­γε από τη ζωή, σε ηλι­κία 90 ετών, έπει­τα από πολύ­μη­νη ασθέ­νεια, ο ακα­δη­μαϊ­κός, πανε­πι­στη­μια­κός για­τρός Γρη­γό­ρης Σκαλκέας.

Γεν­νή­θη­κε στην Aρε­ό­πο­λη Λακω­νί­ας το 1928. Σπού­δα­σε Iατρι­κή στο Πανε­πι­στή­μιο Aθη­νών, όπου πήρε και την ειδι­κό­τη­τα του Γενι­κού Xει­ρουρ­γού. Mετεκ­παι­δεύ­τη­κε στη Mεγά­λη Bρε­τα­νία στην Kαρ­δια­κή Xει­ρουρ­γι­κή, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία.

Kατά την παρα­μο­νή του στο Πανε­πι­στή­μιο Aθη­νών, εκπαί­δευ­σε μεγά­λο αριθ­μό χειρουργών.

Υπήρ­ξε μέλος σαρα­ντα­ε­πτά Eλλη­νι­κών και Διε­θνών Eπι­στη­μο­νι­κών Eται­ρειών και Kολλεγίων.

Διε­τέ­λε­σε Πρό­ε­δρος της Iατρι­κής Eται­ρεί­ας Aθη­νών και της Eλλη­νι­κής Xει­ρουρ­γι­κής Eται­ρεί­ας, καθώς και πολ­λών άλλων επι­στη­μο­νι­κών εταιρειών.

Συνέ­γρα­ψε τέσ­σε­ρα επι­στη­μο­νι­κά βιβλία και δημο­σί­ευ­σε μεγά­λο αριθ­μό επι­στη­μο­νι­κών εργα­σιών, οι περισ­σό­τε­ρες των οποί­ων στον διε­θνή Tύπο.

Υπήρ­ξε τακτι­κό μέλος της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών από το 1989.

Το 2017 οι υπο­ψή­φιοι των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων μαθη­τές Γενι­κών Λυκεί­ων εξε­τά­στη­καν στο μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας, με θέμα την επι­στή­μη ως «αέναο αγώ­να» του ανθρώ­που για την κατά­κτη­ση της γνώ­σης, σε δια­σκευή ομι­λί­ας, που είχε εκφω­νή­σει το 2003 στην Ακα­δη­μία Αθη­νών ο Γρη­γό­ρης Σκαλκέας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο