Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Αλμπέρ Ουντερζό, συνδημιουργός του Αστερίξ

Ο σχε­δια­στής Αλμπέρ Ουντερ­ζό (Albert Uderzo), δημιουρ­γός μαζί με τον Ρενέ Γκο­σι­νί (René Goscinny) του Αστε­ρίξ, πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 92 ετών.

«Ο Αλμπέρ Ουντερ­ζό πέθα­νε στο ύπνο του στο σπί­τι του στο Νεγί από καρ­δια­κή προ­σβο­λή που δεν είχε σχέ­ση με τον κορω­νο­ϊό. Ηταν πολύ κου­ρα­σμέ­νος τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες», εξή­γη­σε πρό­σω­πο της οικο­γέ­νειάς του.

O Αστε­ρίξ ή Οι Περι­πέ­τειες του Αστε­ρίξ (γαλ­λι­κά: Astérix ή Astérix le Gaulois) είναι γαλ­λο­βελ­γι­κή σει­ρά κόμικς γραμ­μέ­να από τον Ρενέ Γκο­σι­νί και εικο­νο­γρα­φη­μέ­να από τον Αλμπέρ Ουντερ­ζό. Ο Ουντερ­ζό είχε ανα­λά­βει και τη συγ­γρα­φή μετά το θάνα­το του Γκο­σι­νί το 1977. Η σει­ρά εμφα­νί­στη­κε για πρώ­τη φορά στο γαλ­λο-βελ­γι­κό περιο­δι­κό κόμικ Pilote στις 29 Οκτω­βρί­ου του 1959. Ακο­λου­θεί τα κατορ­θώ­μα­τα ενός χωριού ανυ­πό­τα­κτων Γαλα­τών που αντι­στέ­κο­νται στη Ρωμαϊ­κή κατοχή.

Άλλοι γνω­στοί τίτλοι στους οποί­ους είχε ανα­μει­χθεί ο Ουντερ­ζό είναι οι Ούμπα-πα, επί­σης με τον Γκο­σι­νί, και Ταν­γκύ και Λαβερ­ντύρ, σε κεί­με­να του Ζαν-Μισέλ Σαρλιέ.

Ο Ουντερ­ζό υπήρ­ξε ένας από τους σπου­δαιό­τε­ρους δημιουρ­γούς των γαλ­λο­βελ­γι­κών κόμικς, με μεγά­λη επί­δρα­ση στις μετα­γε­νέ­στε­ρες γενιές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο