Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές

Απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 81 ετών, ο μεγά­λος Ανδρέ­ας Παπα­εμ­μα­νου­ήλ, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους ποδο­σφαι­ρι­στές όλων των επο­χών για το «τρι­φύλ­λι» και το ελλη­νι­κό ποδόσφαιρο.

Ο εκλι­πών, αντι­με­τώ­πι­ζε σοβα­ρό πρό­βλη­μα υγεί­ας τους τελευ­ταί­ους δύο μήνες κι άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή το πρωί της Κυρια­κής σε νοσο­κο­μείο του Αμα­ρου­σί­ου, όπου νοσηλευόταν.

Για τη απώ­λεια του Ανδρέα Παπα­εμ­μα­νου­ήλ, εξέ­δω­σε και σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση η ΠΑΕ Πανα­θη­ναϊ­κός, επισημαίνοντας:

«Φτω­χό­τε­ρη είναι από σήμε­ρα η οικο­γέ­νεια του Πανα­θη­ναϊ­κού, αφού ένας από τους σπου­δαιό­τε­ρους Έλλη­νες ποδο­σφαι­ρι­στές της δεκα­ε­τί­ας του ’60, ο Ανδρέ­ας Παπα­εμ­μα­νου­ήλ, “έφυ­γε” σε ηλι­κία 81 ετών.

Ο μυθι­κός “Κού­νε­λος”, όπως ήταν το προ­σω­νύ­μιό του, γεν­νή­θη­κε στις 18 Φεβρουα­ρί­ου 1939 στο Φάλη­ρο και θεω­ρή­θη­κε από τα μεγά­λα ταλέ­ντα της επο­χής από την εφη­βι­κή ηλι­κία. Ο Πανα­θη­ναϊ­κός κατά­φε­ρε να τον εντά­ξει στο δυνα­μι­κό του και δεν λάθε­ψε. Ο Παπα­εμ­μα­νου­ήλ φόρε­σε τη φανέ­λα του Πανα­θη­ναϊ­κού για 11 χρό­νια, από το 1958 έως και το 1969. Ήταν ένας ταχύ­τα­τος επι­θε­τι­κός που έπαι­ζε στα άκρα, θυμί­ζο­ντας αυτό που στα νεό­τε­ρα χρό­νια ονο­μά­ζου­με εξτρέμ. Φόρε­σε πάνω από 200 φορές τη φανέ­λα με το τρι­φύλ­λι, κατα­κτώ­ντας 6 πρω­τα­θλή­μα­τα (μετα­ξύ των οποί­ων και το αήτ­τη­το του 1964) και 2 Κύπελ­λα, ενώ βασι­κά προ­σό­ντα του ήταν η ταχύ­τη­τα, το δυνα­τό του σουτ (απ’ όπου και το έτε­ρο προ­σω­νύ­μιο “Παπα­κα­νό­νης”) και η ευχέ­ρεια στο σκοράρισμα.

Δια­τέ­λε­σε επί­σης προ­πο­νη­τής του Πανα­θη­ναϊ­κού σε δύο δια­φο­ρε­τι­κές σεζόν (1980–81 για τρεις αγώ­νες, 1982–83 για τέσ­σε­ρις αγώ­νες) και μάλι­στα ένα απ’ αυτά ήταν το 4–2 επί της Γιουβέντους!

Η ΠΑΕ Πανα­θη­ναϊ­κός εκφρά­ζει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους του Ανδρέα Παπα­εμ­μα­νου­ήλ. Είναι μια θλι­βε­ρή ημέ­ρα για το σύλλογο».

Ο Ανδρέ­ας Παπα­εμ­μα­νου­ήλ ήταν ένας από τους δύο ποδο­σφαι­ρι­στές στην ιστο­ρία των ντέρ­μπι Πανα­θη­ναϊ­κός-Ολυ­μπια­κός που πέτυ­χαν χατ-τρικ. Το πρώ­το χατ-τρικ το πέτυ­χε εκλι­πών στις 24 Ιου­λί­ου του 1960, για την τελευ­ταία αγω­νι­στι­κή του πρω­τα­θλή­μα­τος, όταν ο Ολυ­μπια­κός υπο­δέ­χτη­κε τον Πανα­θη­ναϊ­κό. Ο Παπά­ζο­γλου άνοι­ξε το σκορ γα τον Ολυ­μπια­κό αλλά η συνέ­χεια ο Παπα­εμ­μα­νου­ήλ με το πρώ­το του γκολ (23′) ισο­φά­ρι­σε και με αυτο­γκόλ του Λαι­μού (44′) έγι­νε το 1–2. Στο τελευ­ταίο εικο­σά­λε­πτο ο “Κού­νε­λος” πέτυ­χε άλλα δύο τέρ­μα­τα (70′, 83′) και έγι­νε ο πρώ­τος παί­κτης με χατ-τρικ σε ντέρ­μπι αιω­νί­ων. Λίγες ημέ­ρες μετά, στο ίδιο γήπε­δο, ο Πανα­θη­ναϊ­κός κατέ­κτη­σε το πρώ­το εθνι­κό πρω­τά­θλη­μα σε αγώ­να μπα­ράζ με την ΑΕΚ.

Με τη φανέ­λα της εθνι­κής Ελλά­δας ο Παπα­εμ­μα­νου­ήλ αγω­νί­στη­κε το διά­στη­μα 1958–1965 16 φορές και σκό­ρα­ρε 7 γκολ. Το ντε­μπού­το του πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 3 Δεκεμ­βρί­ου 1958, στον εντός έδρας αγώ­να ενα­ντί­ον της Γαλ­λί­ας (1–1), για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Κυπέλ­λου Εθνών του 1960. Σε μια από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στιγ­μές του με τη γαλα­νό­λευ­κη φανέ­λα, στις 3 Μαΐ­ου 1961, σημεί­ω­σε και τα δύο τέρ­μα­τα της Ελλά­δας στη νίκη επί της Βόρειας Ιρλαν­δί­ας με 2–1, για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Μου­ντιάλ 1962 ενώ στις 22 Οκτω­βρί­ου του ίδιου χρό­νου σκό­ρα­ρε για την ίδια διορ­γά­νω­ση και ενα­ντί­ον της Γερ­μα­νί­ας στην εκτός έδρας ήττα με 1–2.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο