Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο βετεράνος ΑΚΕΛίτης, με την ακλόνητη πίστη στην κομμουνιστική ιδεολογία, Μιχάλης Πουμπουρής

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΑΚΕΛ ανα­κοι­νώ­νει το θάνα­το του βετε­ρά­νου του Κόμ­μα­τος και του Λαϊ­κού Κινή­μα­τος της Κύπρου, Μιχά­λη Πουμπουρή.

Ο Μιχά­λης Που­μπου­ρής, για δεκα­ε­τί­ες ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ΑΚΕΛ, συνέ­δε­σε το όνο­μα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης και τις λαϊ­κές διεκ­δι­κή­σεις, με την αντί­στα­ση στο φασι­σμό και το σοβι­νι­σμό, με την πάλη για την ανε­ξαρ­τη­σία και ελευ­θε­ρία της πατρί­δα μας.

Γεν­νη­μέ­νος το 1919, στο Μαρα­θό­βου­νο της Αμμο­χώ­στου σε φτω­χή αγρο­τι­κή οικο­γέ­νεια, ο Μιχά­λης Που­μπου­ρής, ρίχτη­κε στη βιο­πά­λη από τα 11 του χρό­νια ως οικο­δό­μος και ως εργά­της στα μεταλλεία.

Δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στον τοπι­κό μορ­φω­τι­κό σύλ­λο­γο και συμ­με­τεί­χε στην απερ­γία των οικο­δό­μων του στρα­τιω­τι­κού νοσο­κο­μεί­ου το 1941. Έγι­νε μέλος του ΑΚΕΛ το 1941 και τον Ιού­νη του 1943, αντα­πο­κρι­νό­με­νος στο κάλε­σμα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στρα­τεύ­θη­κε εθε­λο­ντι­κά στην πάλη ενά­ντια στο χιτλεροφασισμό.

Υπη­ρέ­τη­σε στο μέτω­πο της Ιτα­λί­ας μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Με το τέλος του πολέ­μου, ανα­μί­χθη­κε ενερ­γά στο κίνη­μα των Κυπρί­ων στρα­τιω­τών για την απο­στρά­τευ­σή τους και για αυτό φυλα­κί­στη­κε από τους Βρε­τα­νούς, μαζί με εκα­το­ντά­δες άλλους Κύπριους, στο στρα­τό­πε­δο της Χατάτ­πα στην έρη­μο της Αιγύ­πτου μέχρι το Μάη του 1946.

Με την επά­νο­δο του στην Κύπρο, έγι­νε Γραμ­μα­τέ­ας του ΑΚΕΛ Μαρα­θό­βου­νου και στη συνέ­χεια Γραμ­μα­τέ­ας της Περι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής Λευ­κο­νοί­κου, πρω­το­στα­τώ­ντας στους αγώ­νες και τις διεκ­δι­κή­σεις του αγρο­τι­κού κόσμου της περιο­χής. Στο 8ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος εκλέ­γη­κε μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ και το 1955 εκλέ­γη­κε Επαρ­χια­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΑΚΕΛ Αμμο­χώ­στου, θέση στην οποία επα­νε­κλε­γό­ταν συνε­χώς ως το 1988. Από το 1957 μέχρι το 1987 ήταν μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου Κόμματος.

Το Δεκέμ­βρη του 1955, με την προ­γρα­φή του ΑΚΕΛ από τους αποι­κιο­κρά­τες, συνε­λή­φθη, μαζί με δεκά­δες άλλα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του ΑΚΕΛ, και φυλα­κί­στη­κε μέχρι το 1957.

Ως ηγέ­της του ΑΚΕΛ Αμμο­χώ­στου έζη­σε από πρώ­το χέρι τη δολο­φο­νι­κή τρο­μο­κρα­τία της γρι­βι­κής ακρο­δε­ξιάς και δια­δρα­μά­τι­σε καθο­ρι­στι­κό ρόλο στη λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση και την απο­φυ­γή του εμφύ­λιου σπαραγμού.

Από το 1981 μέχρι το 1991 εκλε­γό­ταν βου­λευ­τής Αμμο­χώ­στου και εργά­στη­κε άοκνα για την ανα­κού­φι­ση του προ­σφυ­γι­κού κόσμου. Τα δύο τελευ­ταία χρό­νια της θητεί­ας του διε­τέ­λε­σε Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΑΚΕΛ ενώ είχε καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή στην υπε­ρά­σπι­ση των ιδε­ο­λο­γι­κών και οργα­νω­τι­κών αρχών του ΑΚΕΛ την περί­ο­δο 1990–91.

Μετά την αφυ­πη­ρέ­τη­σή του ο Μιχά­λης Που­μπου­ρής, αφιε­ρώ­θη­κε στη συγ­γρα­φή βιβλί­ων τα οποία απο­τε­λούν πολύ­τι­μη πηγή γνώ­σης για την Ιστο­ρία του ΑΚΕΛ και της Κύπρου.

Ο Μιχά­λης Που­μπου­ρής, με την ακλό­νη­τη πίστη του στην κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και την αφο­σί­ω­ση του στο Κόμ­μα, με το ήθος και τη σεμνό­τη­τα του, με τη συμ­βο­λή του στους αγώ­νες του λαού και της πατρί­δας μας, άφη­σε τη σφρα­γί­δα του στο ΑΚΕΛ αλλά και στην κυπρια­κή Ιστορία.

Το ΑΚΕΛ απο­χαι­ρε­τά το Μιχά­λη Που­μπου­ρή με την υπό­σχε­ση να αντα­πο­κρι­θεί στις παρα­κα­τα­θή­κες του και εκφρά­ζει θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νειά του. Σε ένδει­ξη τιμής και ανα­γνώ­ρι­σης της προ­σφο­ράς του, το ΑΚΕΛ θα ανα­λά­βει τις δαπά­νες της κηδεί­ας. Λεπτο­μέ­ρειες για την κηδεία θα ανα­κοι­νω­θούν αργότερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο