Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο βιρτουόζος της κιθάρας Γιάννης Σπάθας.

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 69 χρό­νων ο κιθα­ρί­στας Γιάν­νης Σπά­θας, ιδρυ­τι­κό μέλος του ροκ συγκρο­τή­μα­τος Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates). Θεω­ρεί­ται από τους σπου­δαιό­τε­ρους Έλλη­νες βιρ­τουό­ζους της ηλε­κτρι­κής κιθάρας.

Ο Γιάν­νης Σπά­θας γεν­νή­θη­κε στους Παξούς το 1950. Ήλθε σε επα­φή με τη μου­σι­κή κοντά στον πατέ­ρα και τους θεί­ους του, μαθαί­νο­ντας από μικρός ακορ­ντε­όν, κιθά­ρα και τύμπα­να. Στον Πει­ραιά όπου μεγά­λω­σε, σχη­μά­τι­σε με τους Αντώ­νη Τουρ­κο­γιώρ­γη και Ηλία Ασβε­στό­που­λο (τον μετέ­πει­τα ηγέ­τη των 2002 GR) το ροκ συγκρό­τη­μα Persons (1966–1969)και στη συνέ­χεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρ­κο­γιώρ­γη (μπά­σο, τραγούδι).

Το 1983, μετά τη διά­λυ­ση των Socrates, ο Σπά­θας συνερ­γά­στη­κε ως ενορ­χη­στρω­τής και κιθα­ρί­στας με καλ­λι­τέ­χνες όπως οι: Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, Μάνος Χατζη­δά­κις, Μαρία Φαρα­ντού­ρη, Γιάν­νης Μαρ­κό­που­λος, Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Χάρις Αλε­ξί­ου, Μανώ­λης Λιδά­κης, Νίκος Αντύ­πας, Λίνα Νικο­λα­κο­πού­λου, Διο­νύ­σης Σαβ­βό­που­λος, Μάνος Λοΐ­ζος, Ελέ­νη Καρα­ΐν­δρου κ.ά. Επί­σης συνέ­θε­σε τη μου­σι­κή τριών δίσκων του Βασί­λη Λέκ­κα. Το 1999 κυκλο­φό­ρη­σε τον πρώ­το προ­σω­πι­κό του δίσκο, στον οποίο είχε συμ­με­το­χή η Χάρις Αλεξίου.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, μεγα­λύ­τε­ρες επιρ­ρο­ές του υπήρ­ξαν ο Τζί­μι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλ­κιάς. Για την επο­χή των Socrates, το παί­ξι­μο του Σπά­θα στην ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα έχει συγκρι­θεί με εκεί­νο του Ρίτσι Μπλάκ­μορ των Deep Purple. Θεω­ρεί­ται από τους σπου­δαιό­τε­ρους κιθα­ρί­στες της ελλη­νι­κής ροκ σκη­νής της επο­χής των τελών της δεκα­ε­τί­ας του 1960 μέχρι τα μέσα εκεί­νης του 1970.

Σύμ­φω­να με τον Matt Barrett (Matt Econopouly), για νέους στην Ελλά­δα εκεί­νης της περιό­δου που άκου­γαν ροκ, ο Σπά­θας ήταν ένας από τους guitar heros τους, μαζί με τον Dorian (Θεό­δω­ρος) Kokas (των Morka). Σύμ­φω­να με τον μηχα­νι­κό ήχου Brent Lambert του στού­ντιο Kitchen Mastering, αν ο Σπά­θας ηχο­γρα­φού­σε τη δεκα­ε­τία του 1970 στην Αμε­ρι­κή, το όνο­μά του θα είχε γίνει γνω­στό σε όλο τον κόσμο.

Συνερ­γά­στη­κε με μεγά­λες προ­σω­πι­κό­τη­τες του ελλη­νι­κού τρα­γου­διού: τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, τον Μάνο Χατζι­δά­κι, τη Μαρία Φαρα­ντού­ρη, τον Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λο, τον Γιώρ­γο Ντα­λά­ρα, τη Χαρού­λα Αλε­ξί­ου, κ.ά. Ως ενορ­χη­στρω­τής και ως κιθα­ρί­στας. Με τον Βασί­λη Λέκ­κα ως συν­θέ­της των τρα­γου­διών του για δύο συνε­χό­με­νους δίσκους. Με τον Μανώ­λη Λιδάκη.

Δισκογραφία

Προ­σω­πι­κά άλμπουμ

Τα Μυστι­κά του Δρό­μου (1999)

Με τους Socrates Drank the Conium

  • Socrates Drank the Conium (1971)
  • Taste of Conium (1972)
  • On the Wings (1973)
  • Phos [Φως] (1976), με τον Βαγγέλη
  • Waiting for Something (1980)
  • Breaking Through (1981)
  • Plaza (1983)

Άλλα άλμπουμ

  • Χάρης & Πάνος Κατσι­μί­χας, “Ζεστά Ποτά” (1985)
  • Βασί­λης Λέκ­κας, Σύντο­μα Όνει­ρα (1989) σε στί­χους του Ευγέ­νιου Αρανίτση
  • Βασί­λης Λέκ­κας, Κλασ­σι­κά Εικο­νο­γρα­φη­μέ­να (1991)
  • Οπωσ­δή­πο­τε Παρά­θυ­ρο (2002), μαζί με: Νίκο Αντύ­πα και Λίνα Νικολακοπούλου
  • Βασί­λης Λέκ­κας, “Σπιν­θή­ρας” (2007) σε στί­χους της Λίνας Νικολακοπούλου
  • Χάρης & Πάνος Κατσι­μί­χας, “Zεστά Ποτά 30 χρό­νια μετά” (2015)
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο