Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ρώσος φυσικός Ζόρες Αλφέροφ

Απε­βί­ω­σε σήμε­ρα ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ρώσος φυσι­κός Ζόρες Αλφέ­ροφ σε ηλι­κία των 88 ετών.

Όπως ανα­κοί­νω­σε το κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα της Ρωσί­ας σήμε­ρα, ο βρα­βευ­μέ­νος το 2000 με Νόμπελ Φυσι­κής απε­βί­ω­σε στην Αγία Πετρούπολη.

O Αλφέ­ροφ ήταν ακα­δη­μαϊ­κός της Ρωσι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών και διε­τέ­λε­σε βου­λευ­τής του ρωσι­κού κοι­νο­βου­λί­ου καθώς και πρύ­τα­νης του Ακα­δη­μαϊ­κού Πανε­πι­στη­μί­ου της Ρωσί­ας. Βρα­βεύ­θη­κε με το Νόμπελ Φυσι­κής για την ανά­πτυ­ξη των ετε­ρο­δο­μών των ημια­γω­γών που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε υψη­λές ταχύ­τη­τες και οπτικοηλεκτρονική.

Με τις έρευ­νές του ο Ρώσος επι­στή­μο­νας συνε­τέ­λε­σε σημα­ντι­κά στην ανά­πτυ­ξη των δορυ­φο­ρι­κών τηλε­πι­κοι­νω­νιών που απο­τε­λούν τη βάση για τεχνο­λο­γι­κά επι­τεύγ­μα­τα όπως η κινη­τή τηλε­φω­νία, τα Blu Ray, τα DVD και τα CD players και οι υπολογιστές.

Είχε μοι­ρα­στεί το σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια έπα­θλο με δύο αμε­ρι­κα­νούς επι­στή­μο­νες, τον Χέρ­μπερτ Κρέ­μερ και τον Τζακ Κίλμπι.

Γεν­νη­μέ­νος το 1930 στη Λευ­κο­ρω­σία, τότε τμή­μα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, ο Αλφέ­ροφ ήταν θερ­μός υπο­στη­ρι­κτής του κομμουνισμού.

Χάρις στο έργο του είχε τιμη­θεί πολ­λές φορές με επι­στη­μο­νι­κά βρα­βεία και ήταν επί­τι­μο μέλος ερευ­νη­τι­κών ινστι­τού­των, ανά­με­σά τους και η Αμε­ρι­κα­νι­κή Εθνι­κή Ακα­δη­μία Επιστημών.

΄Ηταν ο πρώ­τος Ρώσος που τιμή­θη­κε με βρα­βείο Νόμπελ από το 1990 που είχε τιμη­θεί με το Νόμπελ Ειρή­νης ο Μιχα­ήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Αλφέ­ροφ είχε πάρει το όνο­μά του από έναν γάλ­λο σοσια­λι­στή, τον Ζαν Ζορέ, ενώ ο μεγα­λύ­τε­ρος αδελ­φός του–ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε στη διάρ­κεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου–ονομαζόταν Μαρξ απο τον Καρλ Μαρξ.

Στην ομι­λία που είχε εκφω­νή­σει κατά την παρα­λα­βή του βρα­βεί­ου Νόμπελ είχε επι­ση­μά­νει ότι η Φυσι­κή έχει προ­κα­λέ­σει πολ­λά οφέ­λη αλλά και δει­νά στην ανθρω­πό­τη­τα τον 20ό αιώ­να και είχε προει­δο­ποι­ή­σει ότι τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης θα μπο­ρού­σαν να γίνουν εργα­λείο εκμε­τάλ­λευ­σης στα λάθος χέρια.

“Η γνώ­ση είναι εξου­σία, αλλά η εξου­σία πρέ­πει να βασί­ζε­ται στη γνώ­ση”, είχε πει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο