Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο βρετανός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ

Πέθα­νε σε ηλι­κία 74 ετών ο βετε­ρά­νος ξένος αντα­πο­κρι­τής Ρόμπερτ Φισκ. Σύμ­φω­να με το BBC, πιθα­νή αιτία θανά­του του είναι το εγκεφαλικό.

Ο Φισκ εισή­χθη στο νοσο­κο­μείο Σεντ Βίν­σε­ντ’ς στο Δου­βλί­νο αφού ασθέ­νη­σε στο σπί­τι του την Παρα­σκευή και λίγο αργό­τε­ρα πέθα­νε, έγρα­ψε η Irish Times.

Στη διάρ­κεια της δημο­σιο­γρα­φι­κής του καριέ­ρας, που ξεκί­νη­σε τα χρό­νια του 1970, απέ­σπα­σε πολ­λά βρα­βεία για τις αντα­πο­κρί­σεις του από την Μέση Ανατολή.

Ωστό­σο προ­κά­λε­σε έντο­νη αντι­πα­ρά­θε­ση για την αιχ­μη­ρή κρι­τι­κή του εις βάρος των ΗΠΑ και του Ισρα­ήλ καθώς και εις βάρος της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της Δύσης.

Κάλυ­ψε τους πολέ­μους στα Βαλ­κά­νια, τη Μέση Ανα­το­λή και την Βόρεια Αφρι­κή για λογα­ρια­σμό βρε­τα­νι­κών εφη­με­ρί­δων επί πάνω από πέντε δεκα­ε­τί­ες και η New York Times τον χαρα­κτή­ρι­σε το 2005 “ίσως έναν από τους δια­ση­μό­τε­ρους ξένους αντα­πο­κρι­τές στη Βρετανία”.

Την περί­ο­δο του 1990 πήρε συνέ­ντευ­ξη τρεις φορές από τον Οσά­μα μπιν Λάντεν για λογα­ρια­σμό της συγκε­κρι­μέ­νης εφη­με­ρί­δας. Τον περιέ­γρα­ψε ως έναν “ντρο­πα­λό άνδρα”, ο οποί­ος –όπως έγρα­ψε στην πρώ­τη του συνέ­ντευ­ξη το 1993- “έμοια­ζε από­λυ­τα με τον αντάρ­τη του θρύ­λου των μουτζαχεντίν”.

Μετά τις επι­θέ­σεις της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου που είχε ενορ­χη­στρώ­σει ο μπιν Λάντεν, ο Φισκ, ο οποί­ος μιλού­σε αρα­βι­κά, πέρα­σε τις επό­με­νες δύο δεκα­ε­τί­ες καλύ­πο­ντας τις συγκρού­σεις ανά την Μέση Ανα­το­λή, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων στο Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ και τη Συρία.

‘Ηταν ωστό­σο εξί­σου γνω­στός για την κρι­τι­κή του εις βάρος των ΗΠΑ και του Ισρα­ήλ. Το βιβλίο του που κυκλο­φό­ρη­σε το 2005 με τίτλο “Ο Μεγά­λος Πόλε­μος για τον Πολιτισμό‑Η κατά­κτη­ση της Μέσης Ανα­το­λής”, είχε θέμα την ιστο­ρία της περιο­χής, αλλά και πολ­λές από τις συγκρού­σεις, τις οποί­ες κάλυ­ψε, και μέσα από τις σελί­δες του ασκού­σε κρι­τι­κή εις βάρος της αμε­ρι­κα­νι­κής, της βρε­τα­νι­κής και της ισραη­λι­νής πολιτικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο