Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Γιόακιμ Ρόνεμπεργκ, ο αξιωματικός που απέτρεψε το πυρηνικό πρόγραμμα της ναζιστικής Γερμανίας

Νορ­βη­γός ήρω­ας, που υπη­ρέ­τη­σε ως αξιω­μα­τι­κός πίσω από τις γραμ­μές του εχθρού και ηγή­θη­κε μιας από τις πιο σημα­ντι­κές ενέρ­γειες δολιο­φθο­ράς ενα­ντί­ον των Ναζί κατά τη διάρ­κεια του Β ‘Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, ο Γιό­α­κιμ Ρόνε­μπεργκ πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 99 ετών.

Ο Ρόνε­μπεργκ ηγεί­το μιας ομά­δας που απο­τε­λεί­το από μόλις εννέα άνδρες, οι οποί­οι προ­κά­λε­σαν δολιο­φθο­ρά τη νύχτα της 27ης προς την 28η Φεβρουα­ρί­ου 1943 σε ένα νορ­βη­γι­κό εργο­στά­σιο που παρή­γα­γε βαρύ ύδωρ, στα­μα­τώ­ντας το πρό­γραμ­μα πυρη­νι­κών ερευ­νών της ναζι­στι­κής Γερμανίας.

“Ο Ρόνε­μπεργκ είναι ίσως ο τελευ­ταί­ος από τους πιο εξέ­χο­ντες μαχη­τές της αντί­στα­σης που έφυ­γαν, είναι ένας από τους μεγά­λους μας ήρω­ες”, δήλω­σε η πρω­θυ­πουρ­γός της Νορ­βη­γί­ας ‘Ερνα joakim2Σόλ­μπεργκ στο νορ­βη­γι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων NTB εξαί­ρο­ντας το έργο του εκλι­πό­ντα κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου και μεταπολεμικά.

Το εργο­στά­σιο Vemork, που βρί­σκε­ται κοντά στην πόλη Ριού­καν στη νότια Νορ­βη­γία, ήταν εκεί­νη την επο­χή το μονα­δι­κό στον κόσμο που παρή­γα­γε βαρύ ύδωρ σε μεγά­λες ποσότητες.

Οι Ναζί που αντα­γω­νί­ζο­νταν σε έναν αγώ­να ταχύ­τη­τας με τους Συμ­μά­χους για τον έλεγ­χο του ατό­μου, πήραν γρή­γο­ρα τον έλεγ­χο του εργο­στα­σί­ου μόλις κατέ­κτη­σαν τη Νορ­βη­γία το 1940.

Το περι­στα­τι­κό αυτό που είναι ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα κατορ­θώ­μα­τα της νορ­βη­γι­κής αντί­στα­σης, απα­θα­να­τί­στη­κε στον κινη­μα­το­γρά­φο ήδη από το 1947 με την ται­νία “La Bataille de l’eau lourde” (Η μάχη του βαρέ­ος ύδα­τος) του Ζαν Ντρε­βίλ και στη συνέ­χεια το 1965 με την ται­νία “The Heroes of Telemark” (“Οι ήρω­ες του Τέλε­μαρκ”) με τον Κερκ Ντάγκλας.

Ωστό­σο, ο Ρόνε­μπεργκ ήταν πολύ και­ρό επι­φυ­λα­κτι­κός για να μιλή­σει για όσα έζη­σε κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου. Μόνο τη δεκα­ε­τία του 1970 άρχι­σε να μιλά για τα κατορ­θώ­μα­τά του. “Συνει­δη­το­ποί­η­σα ότι ο κόσμος περί­με­νε μια απά­ντη­ση. Είναι σημα­ντι­κό να γνω­ρί­ζου­με όλοι τί συνέ­βη ώστε στη συνέ­χεια να κάνου­με καλύ­τε­ρες επι­λο­γές”, δήλω­σε το 2015 στο δίκτυο NRK.

“Αυτοί που μεγα­λώ­νουν σήμε­ρα πρέ­πει να κατα­λά­βουν ότι πρέ­πει πάντα να είμα­στε έτοι­μοι να αγω­νι­στού­με για ειρή­νη και ελευ­θε­ρία”, πρόσθεσε.

Ο Ρόνε­μπεργκ, ο οποί­ος έγι­νε δημο­σιο­γρά­φος μετά τον πόλε­μο, ήταν επί­σης γνω­στός στη Νορ­βη­γία για τον αγώ­να του υπέρ της ευαι­σθη­το­ποί­η­σης των νέων για τους κιν­δύ­νους του πολέμου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο