Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δημιουργός του κινηματογραφικού ήρωα κινουμένων σχεδίων Ρότζερ Ράμπιτ

Ο Ρίτσαρντ Ουΐ­λιαμς, διά­ση­μος δημιουρ­γός κινου­μέ­νων σχε­δί­ων και «πατέ­ρας» του πασί­γνω­στου Ρότζερ Ράμπιτ, έφυ­γε χθες από τη ζωή σε ηλι­κία 86 ετών στην κατοι­κία του στο Μπρί­στολ της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας, όπως δημο­σιεύ­ει η εφη­με­ρί­δα The Guardian, επι­κα­λού­με­νη την οικο­γέ­νειά του.

Ο Ουΐ­λιαμς γεν­νή­θη­κε το 1933 στο Τορό­ντο του Κανα­δά και κέρ­δι­σε τρία Όσκαρ: καλ­λί­τε­ρης ται­νί­ας κινου­μέ­νων σχε­δί­ων μικρού μήκους (1972 ) με το «Χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα Κάλα­ντα» (Α Christmas Carol) και δύο για το «Ποιος σκό­τω­σε τον Ρότζερ Ράμπιτ», για τα ειδι­κά εφέ και την δημιουρ­γία και σκη­νο­θε­σία κινου­μέ­νων σχεδίων.

Για την ται­νία αυτή, στην οποία πρω­το­εμ­φα­νί­σθη­κε η επί­σης διά­ση­μη φιγού­ρα της Τζέ­σι­κα Ράμπιτ και η οποία συν­δύ­α­ζε ζωντα­νούς ηθο­ποιούς και κινού­με­να σχέ­δια, με πρω­τα­γω­νι­στή τον Μπομπ Χόσκινς, που του χάρι­σε και ένα βρε­τα­νι­κό βρα­βείο Bafta για τα καλ­λί­τε­ρα ειδι­κά εφέ.

Στον Ουΐ­λιαμς είχε ανα­τε­θεί και η τεχνι­κή δημιουρ­γία του Ροζ Πάν­θη­ρα σε δύο από τις πασί­γνω­στες ται­νί­ες του της δεκα­ε­τί­ας του ’70: «Η επι­στρο­φή του Ροζ Πάν­θη­ρα» (1975) και «Ο Ροζ Πάν­θη­ρας ξανα­χτυ­πά» (1976).

Επί­σης γνω­στές είναι οι ται­νί­ες του κινου­μέ­νων σχε­δί­ων «Ο κλέ­φτης της Βαγδά­της» (1993) βασι­σμέ­νο στις «Χίλιες και Μία Νύκτες» και το «Τι τρέ­χει γατού­λα; (What’s up, Pussycat) του 1965.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο