Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπόμης

Πέθα­νε ο δημο­σιο­γρά­φος Ανδρέ­ας Μπό­μης σε ηλι­κία 80 ετών. Ο Ανδρέ­ας Μπό­μης ξεκί­νη­σε από το ρεπορ­τάζ για να ανα­λά­βει διευ­θυ­ντι­κές θέσεις στη συνέ­χεια, ενώ είχε και πλού­σιο συγ­γρα­φι­κό έργο. Δια­τέ­λε­σε μέλος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Μορ­φω­τι­κού Ιδρύ­μα­τος της ΕΣΗΕΑ, με την πιο πρό­σφα­τη θητεία του να ξεκι­νά τον Σεπτέμ­βριο του 2017, ενώ ως μέλος του Πανελ­λή­νιου Συν­δέ­σμου Αθλη­τι­κού Τύπου (ΠΣΑΤ) τα τελευ­ταία χρό­νια εκλε­γό­ταν ομό­φω­να Πρό­ε­δρος σε όλες τις Γενι­κές Συνελεύσεις.

Στη συλ­λυ­πη­τή­ρια ανα­κοί­νω­σή του ο ΠΣΑΤ αναφέρει:

«Ο Πανελ­λή­νιος Σύν­δε­σμος Αθλη­τι­κού Τύπου εκφρά­ζει τη μεγά­λη του θλί­ψη για την απώ­λεια του σπου­δαί­ου δημο­σιο­γρά­φου και κορυ­φαί­ου μέλους του ΠΣΑΤ Ανδρέα Μπό­μη που έφυ­γε σήμε­ρα από τη ζωή σε ηλι­κία 80 ετών!

Ο Ανδρέ­ας Μπό­μης γεν­νή­θη­κε στις 3 Ιου­λί­ου του 1938, στην Καστέ­λα του Πειραιά.

Τη δημο­σιο­γρα­φι­κή του καριέ­ρα ξεκί­νη­σε σε ηλι­κία 20 ετών, από το περιο­δι­κό Αυτο­διοί­κη­ση, εκδό­της του οποί­ου ήταν ο πατέ­ρας του, Πανα­γιώ­της, για να συνε­χί­σει στην εφη­με­ρί­δα Ακρό­πο­λις το 1959 και το περιο­δι­κό Πρώτο.

Το 1960 προ­σε­λή­φθη στην Απο­γευ­μα­τι­νή, ως βοη­θός του Χάρη Λυμπε­ρό­που­λου, ο οποί­ος ήταν διευ­θυ­ντής του αθλη­τι­κού τμή­μα­τος. Στη συνέ­χεια ανέ­λα­βε αρχι­συ­ντά­κτης του αθλη­τι­κού και αργό­τε­ρα όλης της εφη­με­ρί­δας, στην οποία και παρέ­μει­νε μέχρι το 1983 όταν και μετα­πή­δη­σε στον Ελεύ­θε­ρο Τύπο ως διευ­θυ­ντής έκδο­σης για έξι μήνες και το 1984 συνέ­χι­σε στο Έθνος. Αρχι­συ­ντά­κτης, Διευ­θυ­ντής Σύντα­ξης και Γενι­κός Διευ­θυ­ντής του περιο­δι­κού Εικό­νες, από τις οποί­ες απο­χώ­ρη­σε 18 μήνες πριν από τη δια­κο­πή της έκδο­σης τους.

Δού­λε­ψε με πάθος την επο­χή εκεί­νη, όπως πάντα βέβαια, αλλά η ιδέα του «Εθνο­σπόρ», ο σχε­δια­σμός και η έκδο­ση υπό την διεύ­θυν­ση του σημα­το­δό­τη­σαν και μια άκρως δημιουρ­γι­κή περί­ο­δο. Ολο­κλή­ρω­σε τη δημο­σιο­γρα­φι­κή του δια­δρο­μή στον ΔΟΛ, ως επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος ειδι­κών εκδό­σε­ων, έχο­ντας συμπλη­ρώ­σει επί­σης 300 τηλε­ο­πτι­κές παρουσίες.

Ο Ανδρέ­ας Μπό­μης είχε σημα­ντι­κό συγ­γρα­φι­κό έργο. Κυκλο­φό­ρη­σε 11 αθλη­τι­κά βιβλία, μετα­ξύ των οποί­ων: «Ετή­σια Αλμα­νάκ ελλη­νι­κού και ξένου ποδο­σφαί­ρου» (1980–1983), Επί­το­μη έκδο­ση για το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο (1990), Τρί­το­μο Αλμα­νάκ του ποδο­σφαί­ρου (1991), «Γκολ 2000, ένας αιώ­νας ποδό­σφαι­ρο» (1999), «Αυτή είναι η ιστο­ρία της Εθνι­κής Ελλά­δας και πως φθά­σα­με στην Αφρι­κή» (2009).

Ανα­λυ­τι­κά, το 1980 εξέ­δω­σε το πρώ­το Αλμα­νάκ του ελλη­νι­κού και ξένου ποδο­σφαί­ρου. Έκδο­ση που επα­να­λή­φθη­κε για τέσ­σε­ρα χρό­νια και επα­νήλ­θε το 1999 με το «Γκολ 2000-Ένας αιώ­νας ποδόσφαιρο».

Ως Διευ­θυ­ντής του περιο­δι­κού Εικό­νες και με τους εξαι­ρε­τι­κούς συνερ­γά­τες του στο αθλη­τι­κό τμή­μα του «Έθνους», έβγα­λε το τρί­το­μο Αλμα­νάκ του ποδο­σφαί­ρου και το επί­το­μο έργο για το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο με αφορ­μή τα τελι­κά της Ιτα­λί­ας. Οι εκδό­σεις αυτές δια­τέ­θη­καν δωρε­άν μαζί με τα αντί­στοι­χα τεύ­χη του περιο­δι­κού. Τα δέκα τελευ­ταία χρό­νια πριν από την συντα­ξιο­δό­τη­ση του, συνερ­γά­στη­κε με τον «Δημο­σιο­γρα­φι­κό Οργα­νι­σμό Λαμπράκη».

Στην τηλε­ό­ρα­ση είχε τις εκπο­μπές «Αθλό­ρα­μα», όπου παρου­σί­α­σε το πρώ­το αθλη­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό παι­χνί­δι «1‑Χ-2», ενώ για πολ­λά χρό­νια ήταν ο σχο­λια­στής στον «Κόσμο των Σπορ».

Ο Ανδρέ­ας Μπό­μης, δεν έφε­ρε τον τίτλο του δασκά­λου μόνο τιμη­τι­κά, καθώς δίδα­ξε τις νέες γενιές δημο­σιο­γρά­φων και έξω από τις αίθου­σες σύντα­ξης, σε σχο­λές δημο­σιο­γρα­φί­ας, με τελευ­ταία εκεί­νη του ΑΝΤ1.

Το 2017, τιμή­θη­κε στα 33α Δημο­σιο­γρα­φι­κά Βρα­βεία του Ιδρύ­μα­τος Μπό­τση για το ήθος του στην ελλη­νι­κή δημο­σιο­γρα­φία, ως ένας εκ των κορυ­φαί­ων αθλη­τι­κών συντα­κτών. Το 2018, το Μορ­φω­τι­κό Ίδρυ­μα της ΕΣΗΕΑ τίμη­σε τον Ανδρέα Μπό­μη, μαζί με άλλους 15 βετε­ρά­νους του αθλη­τι­κού ρεπορτάζ.

Ο Ανδρέ­ας Μπό­μης όλα τα χρό­νια της καριέ­ρας στά­θη­κε συνε­χώς δίπλα στον ΠΣΑΤ και βοη­θού­σε το Σύν­δε­σμο με κάθε τρό­πο. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι εκλε­γό­ταν ομό­φω­να Πρό­ε­δρος σε όλες τις τελευ­ταί­ες Γενι­κές Συνελεύσεις.

Ο ΠΣΑΤ εκφρά­ζει τα ειλι­κρι­νή συλ­λυ­πη­τή­ρια του στη σύζυ­γό του Μίνα, τον γιο του Πανα­γιώ­τη, εκλε­κτό μέλος του ΠΣΑΤ, τη νύφη του Πένυ – επί­σης μέλος του ΠΣΑT – και τον εγγο­νό του Ανδρέα.

Η επι­μνη­μό­συ­νος δέη­ση θα γίνει την Δευ­τέ­ρα στις 15:00 στη Ζωο­δό­χο Πηγή Μελισ­σί­ων και η κηδεία στη συνέ­χεια στο νεκρο­τα­φείο των Μελισσίων.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο