Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο διάσημος σκιτσογράφος Mordillo

Μία αγα­πη­μέ­νη προ­σω­πι­κό­τη­τα των κόμικς και της γελοιο­γρα­φί­ας, ο Γκι­γιέρ­μο Μορ­δί­γιο Μενέν­δεθ ‑πιο γνω­στός ως Mordillo- έφυ­γε από τη ζωή στην κατοι­κία του στη Μαγιόρ­κα σε ηλι­κία 86 ετών, σύμ­φω­να με χθε­σι­νό τηλε­γρά­φη­μα του ισπα­νι­κού πρα­κτο­ρεί­ου EFE. Ο ισπα­νός σκι­τσο­γρά­φος, που μέχρι τα στερ­νά του ήταν υπερ­δρα­στή­ριος, απε­βί­ω­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, ενώ δει­πνού­σε με την οικο­γέ­νειά του σε εστια­τό­ριο κοντά στο του­ρι­στι­κό θέρε­τρο Παλμανόβα.

MORDILO2

Ο Mordillo ήταν στη δεκα­ε­τία του ’70 ένας από τους πιο πολυ­δη­μο­σιευ­μέ­νους και γνω­στούς σκι­τσο­γρά­φους στον κόσμο. Τα σχέ­δια του χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από τα πολ­λά κι έντο­να χρώ­μα­τα και κυρί­ως από την γλα­φυ­ρό­τη­τα των θεμά­των του και την αστεία εμφά­νι­ση των ηρώ­ων του, που εκφρά­ζουν την ιστο­ρία χωρίς καν να μιλούν. Όμως οι πιο γνω­στές του φιγού­ρες είναι τα ζώα, ιδί­ως οι καμη­λο­παρ­δά­λεις, που με τις ιστο­ρί­ες τους έχει δημο­σιεύ­σει πολ­λά άλμπουμ.

MORDILO1

Η δρα­στη­ριό­τη­τά του ως εικο­νο­γρά­φου παι­δι­κών βιβλί­ων είχε ξεκι­νή­σει από την ηλι­κία των 18 ετών, μία επο­χή που ασχο­λεί­ται επί­σης και με τον κινη­μα­το­γρά­φο, είτε στη δια­φή­μι­ση, είτε στις “βινιέ­τες”. Από το 1955 έως το 1960 εργά­σθη­κε στον τομέα αυτό και στη Λίμα του Περού.

MORDILLO3

Το 1960 μετα­πη­δά στην Νέα Υόρ­κη και στην Paramount, όπου εργά­σθη­κε ως σχε­δια­στής σε ορι­σμέ­νες πολύ γνω­στές σει­ρές κινου­μέ­νων σχε­δί­ων, όπως στον Popeye (Ποπάι) και τη «Μικρή Λου­λού». Κατό­πιν, ο Mordillo μετα­κό­μι­σε στο Παρί­σι, όπου συνερ­γά­σθη­κε με το περιο­δι­κό Paris Match. Η εκδο­τι­κή του δρα­στη­ριό­τη­τα επε­κτά­θη­κε στη συνέ­χεια και στη Γερ­μα­νία, όπου δημο­σί­ευε σχέ­διά του στο περιο­δι­κό Stern και τη γερ­μα­νι­κή τηλεόραση.

MORDILLO4

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο