Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο διεθνής μαιτρ Νίκος Σκαλκώτας

Συλ­λυ­πη­τή­ρια ανα­κοί­νω­ση εξέ­δω­σε η Ελλη­νι­κή Σκα­κι­στι­κή Ομο­σπον­δία για τον θάνα­το του διε­θνούς μαιτρ Νίκου Σκαλ­κώ­τα. Ο Νίκος Σκαλ­κώ­τας, γιος του μεγά­λου συν­θέ­τη Νίκου Σκαλ­κώ­τα, υπήρ­ξε μέλος της εθνι­κής ανδρών από το 1967 έως το 1990, δίνο­ντας συνο­λι­κά 185 αγώ­νες, ενώ συμ­με­τεί­χε σε 34 διε­θνείς διορ­γα­νώ­σεις. Ήταν ο πρώ­τος Έλλη­νας σκα­κι­στής που κατέ­κτη­σε πρώ­τη θέση σε διε­θνές τουρ­νουά (Αλμπέ­να 1978).

Στη συλ­λυ­πη­τή­ρια ανα­κοί­νω­ση της Ελλη­νι­κής Σκα­κι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας αναφέρεται:

«Την απώ­λεια του διε­θνούς μαιτρ Νίκου Σκαλ­κώ­τα θρη­νεί από χθες το ελλη­νι­κό σκά­κι. Ο Νίκος Σκαλ­κώ­τας, γιος του μεγά­λου συν­θέ­τη Νίκου Σκαλ­κώ­τα, γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να μια ημέ­ρα μετά τον άδο­ξο θάνα­το του πατέ­ρα του. Με βαθιά γνώ­ση της μου­σι­κής και μεγά­λο ταλέ­ντο και ο ίδιος, δεν εξά­σκη­σε ποτέ το μου­σι­κό επάγγελμα.

Ιδιαί­τε­ρα αγα­πη­τός άνθρω­πος, βαθιά καλ­λιερ­γη­μέ­νος, υπήρ­ξε σπου­δαί­ος σκα­κι­στής και με την αγω­νι­στι­κή παρου­σία 60 σχε­δόν χρό­νων, πρό­σθε­σε ένα σημα­ντι­κό κεφά­λαιο στην σύγ­χρο­νη ιστο­ρία του ελλη­νι­κού σκακιού.

Έμα­θε σκά­κι σε ηλι­κία 9 ετών και από το 1962 αγω­νι­ζό­ταν σε επί­ση­μες διορ­γα­νώ­σεις. Ήταν ο πρώ­τος Έλλη­νας σκα­κι­στής που πήρε πρώ­τη θέση σε διε­θνές τουρ­νουά (Αλμπέ­να 1978).

Συμ­με­τεί­χε πολ­λές φορές στους τελι­κούς του πρω­τα­θλή­μα­τος Ελλά­δας και ανα­δεί­χθη­κε πρω­τα­θλη­τής το 1982. Την ίδια χρο­νιά πήρε την πρώ­τη θέση στο 6ο Διε­θνές Τουρ­νουά Ακρό­πο­λις. Το 1985 έγι­νε Διε­θνής Μαιτρ. Ήταν βασι­κό μέλος της εθνι­κής ομά­δας ανδρών από το 1967 έως το 1990, με την οποία έδω­σε συνο­λι­κά 185 αγώ­νες και συμ­με­τεί­χε σε 34 διε­θνείς διορ­γα­νώ­σεις (Ολυ­μπιά­δες, Κύπελ­λα Εθνών, Βαλ­κα­νιά­δες και φιλι­κές συναντήσεις).

Θα τον θυμό­μα­στε για την πολύ μεγά­λη προ­σφο­ρά του στο σκά­κι της χώρας μας.

Θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους του και στον σύλ­λο­γο του, τον Πανελ­λή­νιο Γυμνα­στι­κό Σύλλογο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο