Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Πέθα­νε σήμε­ρα Παρα­σκευή σε ηλι­κία 73 ετών ο  δικη­γό­ρος Αντώ­νης Βγόν­τζας. Αξιό­λο­γος άνθρω­πος, αγω­νι­στής και νομικός.

Γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1946, αλλά η κατα­γω­γή του ήταν από την Κρή­τη. Σπού­δα­σε Νομι­κά, Οικο­νο­μι­κά και Οικο­νο­μι­κά Μαθη­μα­τι­κά στην Αθή­να, την τότε Δυτι­κή Γερ­μα­νία και τη Φιν­λαν­δία και άρχι­σε να ασκεί τη δικη­γο­ρία το 1971.

Συνε­χί­ζο­ντας τη φοι­τη­τι­κή αντι­δι­κτα­το­ρι­κή του δρά­ση υπε­ρα­σπί­στη­κε ως νέος δικη­γό­ρος φοι­τη­τές και νέους ενώ­πιον στρα­τιω­τι­κών και πολι­τι­κών δικα­στη­ρί­ων. Η δρά­ση του αυτή υπήρ­ξε αφορ­μή για να συλ­λη­φθεί, να κακο­ποι­η­θεί και τελι­κώς να φυλα­κι­στεί από το χου­ντι­κό καθε­στώς. Παρέ­μει­νε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρω­τερ­γά­της της φοι­τη­τι­κής ανα­τα­ρα­χής». Μετά την πτώ­ση της χού­ντας υπήρ­ξε συνή­γο­ρος θυμά­των στις δίκες κατά των βασα­νι­στών του καθε­στώ­τος. Εκτός από υπε­ρα­σπι­στής ενώ­πιον των δικα­στη­ρί­ων, είχε συμ­με­τά­σχει σε πολ­λές επι­τρο­πές για την ανα­θε­ώ­ρη­ση και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του Ελλη­νι­κού Δικαί­ου, καθώς και σε επι­τρο­πές εμπει­ρο­γνω­μό­νων για τη νομο­θε­σία της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Είχε δια­τε­λέ­σει διευ­θυ­ντής του νομι­κού γρα­φεί­ου του πρω­θυ­πουρ­γού, Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, στην τελευ­ταία κυβέρ­νη­σή του (1993–1996), γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας στα υπουρ­γεία Υγεί­ας και ΠΕΧΩΔΕ και νομι­κός σύμ­βου­λος στα υπουρ­γεία Δικαιο­σύ­νης, Παι­δεί­ας και Προ­ε­δρί­ας της Κυβέρ­νη­σης. Συμ­με­τεί­χε στην ομά­δα υπε­ρά­σπι­σης του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου μαζί με τον πρώ­ην πρό­ε­δρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγ­γε­λο Βενι­ζέ­λο, τον Αντώ­νη Λιβά­νη, τον Κώστα Λαλιώ­τη και τον Χρή­στο Ροκό­φυλ­λο, πριν και κατά τη διάρ­κεια της δίκης στο Ειδι­κό Δικαστήριο.

Μιλώ­ντας στη Βου­λή, ο Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος, σημεί­ω­σε: «Θα ήθε­λα εκ μέρους της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ να εκφρά­σου­με τα συλ­λυ­πη­τή­ρια για το θάνα­το του κυρί­ου Βγόν­τζα, με τον οποίο συμπο­ρευ­τή­κα­με πολ­λές φορές, μετά την δικτα­το­ρία ειδι­κά και φυσι­κά είχα­με μεγά­λες δια­φο­ρές, ωστό­σο ήταν ένας αξιό­λο­γος άνθρω­πος, αγω­νι­στής και αξιό­λο­γος επι­στή­μο­νας. Τα συλ­λυ­πη­τή­ριά μας στην οικο­γέ­νειά του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο