Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης

Έφυ­γε από τη ζωή χθες, 6 Γενά­ρη, ο εκδό­της και συγ­γρα­φέ­ας Στρα­τής Φιλιππότης.

Ο Στρα­τής Φιλιπ­πό­της είχε γεν­νη­θεί στις 17 Απρί­λη του 1933 στον Πύρ­γο Τήνου. Στην Αθή­να ήρθε το Σεπτέμ­βρη του 1945. Ξεκί­νη­σε την επαγ­γελ­μα­τι­κή του στα­διο­δρο­μία το 1949 από το βιβλιο­πω­λείο της «Εστί­ας», ενώ συγ­χρό­νως φοι­τού­σε σε Νυχτε­ρι­νό Γυμνά­σιο. Το Γενά­ρη του 1978 άνοι­ξε δικό του βιβλιο­πω­λείο στην οδό Σόλω­νος 69 και τον ίδιο χρό­νο αρχί­ζει τις εκδό­σεις «Φιλιπ­πό­τη», ενώ το 1992 εγκαι­νιά­ζει νέα εκδο­τι­κή προ­σπά­θεια με την επω­νυ­μία «Ερίν­νη».

Είχε εκδώ­σει βιβλία αρκε­τών συγ­γρα­φέ­ων και ιστο­ρι­κών όπως οι Ευάγ­γε­λος Παπα­νού­τσος, Γιάν­νης Και­ρο­φύ­λας, Μάρω Βαμ­βου­νά­κη, Νικη­φό­ρος Βρετ­τά­κος κ.ά. Επί­σης έχει συγ­γρά­ψει αρκε­τά βιβλία που σχε­τί­ζο­νται κυρί­ως με τα έργα του γλύ­πτη Δημή­τρη Φιλιπ­πό­τη, ενώ για πολ­λά χρό­νια επι­με­λού­νταν την έκδο­ση του «Αθη­ναϊ­κού Ημε­ρο­λο­γί­ου» και του Ημε­ρο­λο­γί­ου του Αρχιπελάγους».

Το 2004 τιμή­θη­κε με έπαι­νο για την προ­σπά­θειά του να προ­βάλ­λει την πολι­τι­στι­κή και κοι­νω­νι­κή ζωή του Αιγαί­ου και ιδί­ως της Τήνου από την Ακα­δη­μία Αθη­νών, ενώ είχε τιμη­θεί πολ­λές φορές από διά­φο­ρους άλλους φορείς μετα­ξύ των οποί­ων από τον δικη­γο­ρι­κό σύλ­λο­γο Αθη­νών, από την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εκδο­τών και Βιβλιο­πω­λών κ.α.

Ήταν υπο­ψή­φιος με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθη­νών στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2000 καθώς και στις δημο­τι­κές εκλο­γές του 2006 και του 2014 με το ψηφο­δέλ­τιο της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στο Δήμο Αθηναίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο