Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο επιφανής βιολόγος και φυσιοδίφης Εντουαρντ Ο. Γουίλσον

Ο βιο­λό­γος, φυσιο­δί­φης και συγ­γρα­φέ­ας Εντουαρντ Ο. Γουίλ­σον (Edward O. Wilson), ο επο­νο­μα­ζό­με­νος «σύγ­χρο­νος Δαρ­βί­νος» πέθα­νε την Κυρια­κή σε ηλι­κία 92 ετών στην Μασα­χου­σέ­τη, ανα­κοί­νω­σε το ίδρυ­μά του.

Μαζί με τον βρε­τα­νό φυσιο­δί­φη Ντέι­βιντ Ατέν­μπο­ρο (David Attenborough) ο Γουίλ­σον θεω­ρεί­ται μία από τις σημα­ντι­κές παγκό­σμιες προ­σω­πι­κό­τη­τες της φυσι­κής ιστο­ρί­ας και της προ­στα­σί­ας του περιβάλλοντος.

Το Half-Earth Project του Εντουαρντ Ο. Γουίλ­σον προ­τεί­νει την προ­στα­σία του ημί­σε­ος των εδα­φών και των υδά­των του πλα­νή­τη ώστε να υπάρ­χουν αρκε­τά δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­να και αλλη­λο­συν­δε­ό­με­να οικο­συ­στή­μα­τα για να ανα­τρα­πεί ο ρυθ­μός της εξα­φά­νι­σης των ειδών, που σήμε­ρα εξε­λίσ­σε­ται με πρω­τό­γνω­ρο εδώ και 10 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια ρυθμό.

Τα Ηνω­μέ­να Εθνη έχουν καλέ­σει τις χώρες να δεσμευ­θούν για την δια­τή­ρη­ση του 30% των εδα­φών και των υδά­των του — διπλα­σιά­ζο­ντας έτσι τις ζώνες που βρί­σκο­νται σήμε­ρα υπό κάποιας μορ­φής προ­στα­σία ‑μέχρι το 2030, στό­χος που είναι γνω­στός ως «30 μέχρι το 30» και είναι εν μέρει εμπνευ­σμέ­νος από τον Εντουαρντ Ο. Γουίλσον.

Γεν­νή­θη­κε στη πολι­τεία της Αλα­μπά­μα και η δια­δρο­μή του ως εντο­μο­λό­γου ξεκί­νη­σε σε ηλι­κία 10 ετών, όταν περ­νού­σε ώρες στα δάση συλ­λέ­γο­ντας ζωύ­φια και πεταλούδες.

Συνέ­χι­σε επί 70 χρό­νια ως επι­στή­μο­νας και καθη­γη­τής στο Harvard University. Σε όλη του την καριέ­ρα, ο Γουίλ­σον ανα­κά­λυ­ψε περισ­σό­τε­ρα από 400 είδη μυρ­μη­γκιών. Εχει πει ότι ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρά του επι­τεύγ­μα­τα ήταν η μελέ­τη του τρό­που με τον οποίο τα μυρ­μή­γκια επι­κοι­νω­νούν μετα­ξύ τους τον κίν­δυ­νο και τις δια­δρο­μές της τρο­φής, για παρά­δειγ­μα εκκρί­νο­ντας χημι­κές ουσίες.

Ο Εντουαρντ Ο. Γουίλ­σον προ­κά­λε­σε πολε­μι­κή το 1975 όταν εκδό­θη­κε το βιβλίο του «Sociobiology: the New Synthesis». Τότε, ορι­σμέ­νοι επι­στή­μο­νες τού προ­σή­ψαν ότι υπο­στη­ρί­ζει ότι οι ανθρώ­πι­νες συμπε­ρι­φο­ρές όπως ο αλτρουι­σμός και η εχθρό­τη­τα υπα­γο­ρεύ­ο­νται μάλ­λον από τα γονί­δια, ή από την «φύση», παρά από τις συν­θή­κες του περι­βάλ­λο­ντος και την ανα­τρο­φή. Επι­κρι­τές του τότε είχαν πει ότι η θεω­ρία του έχει ίχνη της ευγονικής.

Ζού­σε σε κοι­νό­τη­τα συντα­ξιού­χων στις βορειο­α­να­το­λι­κές ΗΠΑ και πρό­σφα­τα είχε εκδώ­σει το τελευ­ταίο της μακράς σει­ράς των βιβλί­ων του για την βιοποικιλότητα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο