Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο εφευρέτης του «copy-paste»

Ο εφευ­ρέ­της μιας από τις πιο δημο­φι­λείς εντο­λές της πλη­ρο­φο­ρι­κής, της «αντι­γρα­φής και επι­κόλ­λη­σης», ή «copy-paste», πέθα­νε στα 74 του χρό­νια, ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη η εται­ρεία Xerox μέσω Twitter. Ο Λόρενς «Λάρι» Τέσλερ, γεν­νη­μέ­νος στη Νέα Υόρ­κη το 1945, πέρα­σε στην κατα­σκευά­στρια εκτυ­πω­τών και φωτο­α­ντι­γρα­φι­κών μηχα­νη­μά­των μέρος της καριέ­ρας του. «Ο άλλο­τε ερευ­νη­τής της Xerox είχε εφεύ­ρει την [εντο­λή] ‘αποκοπή/αντιγραφή/επικόλληση’, την [εντο­λή] ‘εύρε­ση και αντι­κα­τά­στα­ση’ καθώς και πολ­λές άλλες», ανέ­φε­ρε η εταιρεία.

Πτυ­χιού­χος του πανε­πι­στη­μί­ου Στάν­φορντ, στη Σίλι­κον Βάλεϊ της Καλι­φόρ­νιας, ο Λόρενς Τέσλερ ήταν ειδι­κευ­μέ­νος στην αλλη­λε­πί­δρα­ση ανθρώ­πων και μηχα­νη­μά­των. Δού­λε­ψε κυρί­ως για την Apple, την Amazon, τη Yahoo! και στο κέντρο έρευ­νας της Ζίροξ στο Πάλο Άλτο. Τη δυνα­τό­τη­τα της «απο­κο­πής» και της «επι­κόλ­λη­σης» οποιου­δή­πο­τε απο­σπά­σμα­τος κει­μέ­νου, χωρίς να χρειά­ζο­νται πολ­λά και περί­πλο­κα βήμα­τα, την εμπνεύ­στη­κε από μια τεχνι­κή πολύ αρχαιό­τε­ρη από την επο­χή της πλη­ρο­φο­ρι­κής, δηλα­δή το να κόβει κανείς τμή­μα­τα τυπω­μέ­νων φρά­σε­ων και να τα τοπο­θε­τεί σε άλλη σει­ρά χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κόλ­λα ή σελοτέιπ.

Η εντο­λή έγι­νε συνή­θεια χάρη στην Apple, που την ενέ­τα­ξε στον υπο­λο­γι­στή Lisa το 1983 και στον Macintosh την επό­με­νη χρονιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο