Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ζαν Ντανιέλ, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιδρυτής του Nouvel Observateur

Ο Ζαν Ντα­νιέλ, γάλ­λος δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, ιδρυ­τής του Nouvel Observateur, πέθα­νε στις 19 Φεβρουα­ρί­ου σε ηλι­κία 99 ετών.

«Ο Obs έμα­θε με απέ­ρα­ντη θλί­ψη τον θάνα­το του ιδρυ­τή και αρθρο­γρά­φου Ζαν Ντα­νιέλ. Πέθα­νε το βρά­δυ της Τετάρ­της σε ηλι­κία 99 ετών έπει­τα από μία ζωή γεμά­τη πάθος, δέσμευ­ση και δημιουρ­γία. Πέθα­νε ο επι­φα­νέ­στε­ρος γάλ­λος δημο­σιο­γρά­φος. Υπήρ­ξε ταυ­τό­χρο­να παρα­τη­ρη­τής, πρω­τα­γω­νι­στής και συνεί­δη­ση του κόσμου. Η σύντα­ξη του Obs επι­θυ­μεί να του εκφρά­σει τον βαθύ θαυ­μα­σμό της, την ειλι­κρι­νή ευγνω­μο­μο­σύ­νη της και την πιστή μνή­μη της…», γρά­φει ο Nouvel Observateur.

Ακού­ρα­στος υπε­ρα­σπι­στής της ειρή­νης στην Μέση Ανα­το­λή, φίλος του Καμύ πριν συγκρου­στεί μαζί του για το ζήτη­μα της Αλγε­ρί­ας, αφιέ­ρω­σε την ζωή του στην δημο­σιο­γρα­φία, γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Le Monde.

Στο βιβλίο του «Cet etranger qui me ressemble», συνο­μι­λί­ες με την Μαρ­τίν ντε Ραμπο­ντί, όταν εκεί­νη τον ρώτη­σε αν έχει γρά­ψει το επι­τύμ­βιό του, είχε απα­ντή­σει: «Ζαν Ντα­νιέλ, γάλ­λος δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας. Τελεία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο