Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ζοζέφ Ζοφό, συγγραφέας του διάσημου αυτοβιογραφικού βιβλίου «Ένας σάκος με μπίλιες»

Ο λογο­τέ­χνης Ζοζέφ Ζοφό, συγ­γρα­φέ­ας του διά­ση­μου αυτο­βιο­γρα­φι­κού βιβλί­ου «Ένας σάκος με μπί­λιες», το οποίο αφη­γεί­ται τη δια­φυ­γή δύο μικρών εβραί­ων αδελ­φών μέσα από την κατε­χό­με­νη Γαλ­λία, πέθα­νε σε ηλι­κία 87 ετών, έγι­νε γνω­στό από έναν από τους γιούς του.

Ο Ζοζέφ Ζοφό είχε γεν­νη­θεί στο Παρί­σι. Ήταν άρρω­στος εδώ και μερι­κά χρό­νια και απε­βί­ω­σε στο Σεν-Λοράν-ντι-Βαρ (Αλπ-Μαρι­τίμ), όπου νοση­λευό­ταν, διευ­κρί­νι­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Φρανκ Ζοφό.

Η ανα­κοί­νω­ση του θανά­του του έγι­νε αρχι­κά από την εφη­με­ρί­δα Libre Belgique.

Το βιβλίο «Ένας σάκος με μπί­λιες», το οποίο έγρα­ψε το 1973 με τον Κλοντ Κλοτς (γνω­στό και με το ψευ­δώ­νυ­μο Πατρίκ Κοβέν), γνώ­ρι­σε τερά­στια εμπο­ρι­κή επι­τυ­χία και μελε­τή­θη­κε στο σχο­λείο από γενιές νεα­ρών Γάλλων.

Ο Ζοζέφ χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως σημείο ανα­φο­ράς τις μπί­λιες που έπαι­ζε με τον αδελ­φό του λίγο πριν την εξα­να­γκα­στι­κή φυγή τους, αλλά και την μπί­λια που κρά­τα­γε στην τσέ­πη του σ’ όλη την διάρ­κεια της περι­πέ­τειας του ονο­μά­ζει την περι­πέ­τεια τους «A Bag of Marbles» (Un sac De Billes)

Απο­τέ­λε­σε επί­σης το σενά­ριο για δύο κινη­μα­το­γρα­φι­κές ται­νί­ες, η πρώ­τη από τον Ζακ Ντουα­γιόν το 1975, λίγο μετά την έκδο­ση του βιβλί­ου, η δεύ­τε­ρη το 2017 από τον κανα­δό σκη­νο­θέ­τη Κρι­στιάν Ντι­γκέ. Στην Ελλά­δα προ­βλή­θη­καν με τον τίτλο «Ο δρό­μος της διαφυγής».

Ο Ζοζέφ Ζοφό είχε γρά­ψει τη συνέ­χεια το 1977, με τίτλο «Baby foot».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο