Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης

Πέθα­νε σε ηλι­κία 87 ετών ο ηθο­ποιός Γιώρ­γος Μοσχί­δης. Ο Γιώρ­γος Μοσχί­δης γεν­νή­θη­κε στην Καβά­λα το 1931. Ο πατέ­ρας του ήταν καπνερ­γά­της και η μητέ­ρα του ήταν κόρη καπνέμπορου.

Ηθο­ποιός, εργά­της του θεά­τρου για περισ­σό­τε­ρο από μισό αιώ­να και με αρκε­τές κινη­μα­το­γρα­φι­κές ται­νί­ες στο ενερ­γη­τι­κό του. Ξεκι­νή­σει την καριέ­ρα του ως ηθο­ποιός το 1948 με περιο­δεύ­ο­ντες θιά­σους (τα «μπου­λού­κια», όπως τα έλε­γε ο ίδιος).

Σπού­δα­σε στη Δρα­μα­τι­κή Σχο­λή του Ωδεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης και έκα­νε την πρώ­τη του επαγ­γελ­μα­τι­κή εμφά­νι­ση το 1952 στο έργο «Ρομάν­τζο» του Ε. Σέλ­ντον με τον θία­σο Μαί­ρης Αρώ­νη — Βάσως Μανω­λί­δου. Ακο­λού­θη­σαν περισ­σό­τε­ρες από 350 συμ­με­το­χές σε θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις — (στο Εθνι­κό Θέα­τρο και το Θέα­τρο Τέχνης ανά­με­σα σε άλλα) συνερ­γά­στη­κε με τους σημα­ντι­κό­τε­ρους θεα­τράν­θρω­πους (συγ­γρα­φείς, σκη­νο­θέ­τες, ηθο­ποιούς, παρα­γω­γούς). Είχε συμ­με­τά­σχει σε 43 κινη­μα­το­γρα­φι­κές ται­νί­ες, (πρώ­τη εμφά­νι­ση το 1958 στην ται­νία του Λαμπρι­νού «Δια­κο­πές στην Αίγι­να») — τηλε­ο­πτι­κές και ραδιο­φω­νι­κές παρα­γω­γές και ένα cd «Χάριν λόγου» με ανα­γνώ­σεις Ελλή­νων ποι­η­τών. Δίδα­ξε στις Δρα­μα­τι­κές Σχο­λές του Εθνι­κού Θεά­τρου, Γ. Θεο­δο­σιά­δη και «Βεά­κη».

Συμ­με­τεί­χε στους συν­δι­κα­λι­στι­κούς αγώ­νες του Σ.Ε.Η. και υπήρ­ξε γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του (1975).

Είχε τιμη­θεί με το Βρα­βείο “Αιμί­λιος Βεά­κης” για τη συνο­λι­κή του προ­σφο­ρά στο θέα­τρο, είχε απο­σπά­σει το Βρα­βείο Β’ ανδρι­κού ρόλου στην ται­νία «Χάπ­πυ Νταίη» του Παντ. Βούλ­γα­ρη (Φεστι­βάλ Θεσ­σα­λο­νί­κης — 1976), και το Βρα­βείο Β’ ανδρι­κού ρόλου στην τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά «Η αγά­πη άργη­σε μια μέρα» (1998).

Μετα­ξύ άλλων, συνερ­γά­στη­κε με το Εθνι­κό Θέα­τρο και το Θέα­τρο Τέχνης, ενώ συμ­με­τεί­χε και σε παρα­στά­σεις αρχαί­ου δρά­μα­τος και αττι­κής κωμωδίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο