Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρού­τσι­κος, τα τρα­γού­δια του οποί­ου άνδρω­σαν γενιές και γενιές, το έργο του οποί­ου μας συντρο­φεύ­ει σε συγκε­ντρώ­σεις, σε συναυ­λί­ες, σε εκδη­λώ­σεις, στις στιγ­μές του στο­χα­σμού, δε ζει πια εδώ. Με τη ζωή και το έργο του, την παλι­κα­ρί­σια στά­ση του απέ­να­ντι στην ασθέ­νεια που τον ταλαι­πω­ρού­σε τα τελευ­ταία χρό­νια μας έμα­θε πολ­λά… με κυριό­τε­ρο: «μη στα­μα­τή­σεις να ονει­ρεύ­ε­σαι, να σπρώ­χνεις τα όριά σου, να κατα­κτή­σεις το αδύνατο».

Ο Θάνος Μικρού­τσι­κος γεν­νή­θη­κε στην Πάτρα το 1947. Ξεκί­νη­σε τις μου­σι­κές σπου­δές του σε μικρή ηλι­κία στη Φιλαρ­μο­νι­κή Εται­ρεία Πατρών και στο Ελλη­νι­κό Ωδείο (πιά­νο, θεω­ρία, αρμο­νία). Σπού­δα­σε μαθη­μα­τι­κά στο Μαθη­μα­τι­κό Τμή­μα του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, ενώ παράλ­λη­λα μελέ­τη­σε αρμο­νία, αντί­στι­ξη, φού­γκα και σύν­θε­ση με τον καθη­γη­τή-συν­θέ­τη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Βασι­κό θέμα που απα­σχο­λού­σε τον Θάνο Μικρού­τσι­κο από την αρχή κιό­λας της συν­θε­τι­κής του δια­δρο­μής ήταν η μελο­ποί­η­ση της ποί­η­σης. «Πολι­τι­κά Τρα­γού­δια», «Καντά­τα για τη Μακρό­νη­σο», «Σπου­δή σε ποι­ή­μα­τα του Βλα­δί­μη­ρου Μαγια­κόβ­σκη», «Τρο­πά­ρια για φονιά­δες», «Τα τρα­γού­δια της λευ­τε­ριάς», «O Σταυ­ρός του Νότου», «Εμπάρ­γκο», «Ο γέρος της Αλε­ξάν­δρειας», «Η αγά­πη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμ­μέ­να», «Γραμ­μές των ορι­ζό­ντων», «Στου αιώ­να την παρά­γκα», «Ποί­η­ση με μου­σι­κή», «Θάλασ­σα στη σκά­λα», «Ο Άμλετ της Σελή­νης», «Ο Σχοι­νο­βά­της» και πολ­λοί ακό­μα είναι δίσκοι που περι­λαμ­βά­νουν κομ­μά­τια μελο­ποι­η­μέ­νης ποίησης.

Μέσα από τα τρα­γού­δια του κατά­φε­ρε και έβα­λε στο στό­μα των ανθρώ­πων λόγια του Ναζίμ Χικ­μέτ, Γιάν­νη Ρίτσου, Βλα­δί­μη­ρου Μαγια­κόφ­σκι, Μάνου Ελευ­θε­ρί­ου, Μπέρ­τολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαί­ου, Μανό­λη Ανα­γνω­στά­κη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καβ­βα­δία, Μιχά­λη Γκα­νά, Κώστα Παπα­γε­ωρ­γί­ου, Κώστα Τρι­πο­λί­τη, Λάκη Λαζό­που­λου, Λίνας Νικο­λα­κο­πού­λου, Κώστα Λαχά, Γιώρ­γου Κακου­λί­δη, Χρι­στό­φο­ρου Λιο­ντά­κη Οδυσ­σέα Ιωάν­νου και πολ­λών ακό­μα. Πολ­λοί είναι και οι ξένοι ποι­η­τές που είχε μελο­ποι­ή­σει. Αλλω­στε, η μελο­ποί­η­ση του Θ. Μικρού­τσι­κου είναι αυτή που επέ­τρε­ψε να κατα­νοη­θούν τα «κρυμ­μέ­να» της ποί­η­σης του Καβ­βα­δία, που μέχρι τότε θεω­ρού­ταν ως ελάσ­σο­νας ποιητής.

Συνερ­γά­στη­κε με πολ­λούς Έλλη­νες και ξένους σκη­νο­θέ­τες, γρά­φο­ντας μου­σι­κή για δεκά­δες θεα­τρι­κά έργα, τα οποία έχουν παρου­σια­στεί σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Τερά­στια ήταν και η παρου­σία του στη δισκο­γρα­φία. Έδω­σε εκα­το­ντά­δες συναυ­λί­ες στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό και έχει συμ­με­τά­σχει ή έχουν παι­χτεί έργα του σε πολ­λά διε­θνή φεστι­βάλ μουσικής.

Έργα του έχουν παρου­σια­στεί από πολ­λές μεγά­λες ορχή­στρες και ορχή­στρες μου­σι­κής δωμα­τί­ου και τα έχουν διευ­θύ­νει σπου­δαί­οι μαέ­στροι, ανά­με­σά τους οι Αλέ­ξαν­δρος Μυράτ, Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Λου­κάς Καρυ­τι­νός, Αλκης Μπαλ­τάς κ.α.

Ο Θάνος Μικρού­τσι­κος έχει συνερ­γα­στεί με όλους σχε­δόν τους σημα­ντι­κούς Έλλη­νες ερμη­νευ­τές και μου­σι­κούς, και με πολ­λούς διε­θνείς καλλιτέχνες.

Το ταλέ­ντο του, η σκλη­ρή και συνε­χής δου­λειά, η συνε­χής διεύ­ρυν­ση των γνώ­σε­ών του, τον κατέ­στη­σαν και θα τον καθι­στούν ως έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους συν­θέ­τες που πέρα­σαν από τον τόπο μας. Η ανα­γνώ­ρι­ση και η αγά­πη από τέσ­σε­ρις κοντά γενιές θα κρα­τά το έργο του ζωντανό.

Η σχέ­ση του Θ. Μικρού­τσι­κου με το ΚΚΕ κρα­τά από τα νεα­νι­κά του χρό­νια, όταν έγι­νε μέλος του. Στην πορεία, οι δρό­μοι τους μπο­ρεί να χώρι­σαν αλλά δεν έπα­ψαν να υπάρ­χουν περί­ο­δοι που ο Θ.Μικρούτσικος συνέ­βαλ­λε σε εκδη­λώ­σεις του Κόμ­μα­τος. Οπως άλλω­στε ο ίδιος δήλω­νε: «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβό­μουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκα­τό χρό­νια ιστο­ρία. Ενα Κόμ­μα θυσιών, ένα Κόμ­μα έπους».

Ξανα­συ­να­ντή­θη­κε με το ΚΚΕ τα τελευ­ταία χρό­νια ενώ ήταν στα­θε­ρή η παρου­σία του στα Φεστι­βάλ της ΚΝΕ, στις ξεχω­ρι­στές μου­σι­κές του συναυ­λί­ες που πλαι­σί­ω­ναν τα Επι­στη­μο­νι­κά Συνέ­δρια του Κόμματος.

Ο Θάνος Μικρού­τσι­κος τιμή­θη­κε από το ΚΚΕ με την έντα­ξή του στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας, στη 12η τιμη­τι­κή θέση, στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές 7ης Ιού­λη 2019.

Ο ίδιος, στην έναρ­ξη της τελευ­ταί­ας του συναυ­λί­ας, στο 45ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» στο αφιέ­ρω­μα στα πολι­τι­κά τρα­γού­δια, σημεί­ω­σε: «Τα πράγ­μα­τα είναι νόμος, αλλά­ζουν. Το θέμα είναι να τα αλλά­ξου­με στη σωστή κατεύ­θυν­ση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπο­ρώ να σας υπο­σχε­θώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο