Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Σαμ Σέπαρντ

Ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός και θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Σαμ Σέπαρντ, απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 73 ετών, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η οικο­γέ­νειά του μέσω της εφη­με­ρί­δας New York Times.

Ο πολυ­βρα­βευ­μέ­νος καλ­λι­τέ­χνης άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη στο σπί­τι του στο Κεντά­κι, από επι­πλο­κές από την αμυο­τρο­φι­κή πλά­για σκλή­ρυν­ση (ή ασθέ­νεια του Λου Γκέ­ρινγκ) από την οποία έπασχε.

Ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους συγ­γρα­φείς του κινή­μα­τος “Οφ Μπρό­ντ­γου­εϊ”, ο Σέπαρντ κατέ­γρα­ψε τη σκο­τει­νή όψη της αμε­ρι­κα­νι­κής οικο­γε­νεια­κής ζωής σε έργα όπως το “Θαμ­μέ­νο Παι­δί” ‑για το οποίο κέρ­δι­σε το Βρα­βείο Πού­λι­τζερ το 1979- και το “Ένα ψέμα του μυαλού”.

Θεω­ρεί­το ευρέ­ως ως μια από τις αυθε­ντι­κό­τε­ρες φωνές της γενιάς του και είχε επαι­νε­θεί από τους κρι­τι­κούς για τον τρό­πο με τον οποίο απει­κό­νι­ζε συζύ­γους, αδελ­φούς και ερα­στές και τον εσω­τε­ρι­κό αγώ­να τους με θέμα­τα όπως η ταυ­τό­τη­τά, η απο­τυ­χία και η φευ­γα­λέα φύση του αμε­ρι­κα­νι­κού ονείρου.

Είχε προ­τα­θεί για το Βρα­βείο Πού­λι­τζερ άλλες δύο φορές, ενώ ήταν υπο­ψή­φιος και για το Όσκαρ δεύ­τε­ρου ανδρι­κού ρόλου, για την ερμη­νεία του στην ται­νία “Οι κατάλ­λη­λοι άνθρω­ποι”. Είχε κερ­δί­σει επί­σης επτά θεα­τρι­κά βρα­βεία Όμπι ενώ το σενά­ριό του για την ται­νία “Παρί­σι, Τέξας”, κέρ­δι­σε τον Χρυ­σό Φοί­νι­κα στο Φεστι­βάλ των Καν­νών το 1984.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο