Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ιταλός ασθενής με Covid-19 στην Κούβα και το Υπουργείο Υγείας αναφέρει τρία νέα κρούσματα.

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Συστη­μα­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση και περί­θαλ­ψη στην Κούβα

«Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της 18ης Μαρ­τί­ου, ο 61χρονος Ιτα­λός ασθε­νής που νοση­λευό­ταν στη μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας του Ινστι­τού­του Τρο­πι­κής Ιατρι­κής Pedro Kouri πέθα­νε, αφού παρέ­μει­νε σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση αρκε­τές ημέ­ρες. Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, 17 Μαρ­τί­ου, τρία νέα κρού­σμα­τα COVID-19 επι­βε­βαιώ­θη­καν από το εργα­στή­ριο μορια­κής βιο­λο­γί­ας στο Villa Clara Επαρ­χια­κό Κέντρο Υγιει­νής και Επι­δη­μιο­λο­γί­ας ανα­φέ­ρει δημο­σί­ευ­μα της Granma.

Παρά τις προ­σπά­θειες που έγι­ναν από την ομά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας που τον βοή­θη­σε άμε­σα μετά την κατά­στα­σή του, μαζί με μια ομά­δα εμπει­ρο­γνω­μό­νων από το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας, οι επι­πλο­κές που ανα­πτύ­χθη­καν ως απο­τέ­λε­σμα της μόλυν­σης coronavirus οδή­γη­σε στο θάνα­τό του. Λυπού­μα­στε βαθύ­τα­τα για την απώ­λεια αυτή και εκφρά­ζου­με τα θερ­μά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους φίλους του, ανα­φέ­ρει το δημοσίευμα.

Επι­πλέ­ον, κατά τις βρα­δι­νές ώρες στις 17 Μαρ­τί­ου, τρία νέα κρού­σμα­τα COVID-19 επι­βε­βαιώ­θη­καν από το ίδιο Εργα­στή­ριο Villa Clara, συνο­λι­κά 10 στη χώρα.

Η πρώ­τη υπό­θε­ση αφο­ρά έναν 25χρονο Κου­βα­νό πολί­τη, κάτοι­κο του δήμου Santa Clara στην επαρ­χία  Villa Clara. Έφτα­σε στη χώρα στις 8 Μαρ­τί­ου, από τη Μαδρί­τη της Ισπα­νί­ας. Άρχι­σε να παρου­σιά­ζει συμ­πτώ­μα­τα στις 14 και ζήτη­σε ιατρι­κή φρο­ντί­δα στο γρα­φείο του οικο­γε­νεια­κού για­τρού του την επό­με­νη μέρα. Παρα­πέμ­φθη­κε και εισή­χθη στο νοσο­κο­μείο Manuel Piti Fajardo στην πόλη Σάντα Κλά­ρα. Παρα­μέ­νει στην απο­μό­νω­ση στο ίδιο κέντρο, και αντα­πο­κρί­νε­ται θετι­κά στη θερα­πεία, μέχρι στιγ­μής. Κατά τη διάρ­κεια της έρευ­νας μετά­δο­σης, εντο­πί­στη­καν πέντε άτο­μα με τα οποία είχε επα­φή, όλα πλέ­ον απο­μο­νω­μέ­να και χωρίς συμπτώματα.

Η δεύ­τε­ρη περί­πτω­ση είναι μια 67χρονη Κου­βα­νή πολί­της, κάτοι­κος της πόλης Σάντα Κλά­ρα, στην επαρ­χία Villa Clara. Έφτα­σε στη χώρα στις 11 Μαρ­τί­ου από την πολι­τεία του Νιου Τζέρ­σεϊ. Άρχι­σε να παρου­σιά­ζει συμ­πτώ­μα­τα στις 12 του μηνός, και ζήτη­σε ιατρι­κή φρο­ντί­δα στο γρα­φείο του οικο­γε­νεια­κού για­τρού του στις 16 του μηνός. Η διά­γνω­σή της έδει­ξε την πιθα­νό­τη­τα μόλυν­σης και παρα­πέμ­φθη­κε και εισή­χθη στο νοσο­κο­μείο Manuel Piti Fajardo στην επαρ­χία αυτή. Κατά τη διάρ­κεια της έρευ­νας μετά­δο­σης που διε­ξή­χθη, εντο­πί­στη­καν πέντε επα­φές, όλες τώρα απο­μο­νω­μέ­νες και χωρίς συμ­πτώ­μα­τα. Παρα­μέ­νει απο­μο­νω­μέ­νη με ικα­νο­ποι­η­τι­κή πρό­ο­δο μέχρι σήμερα.

Η τρί­τη περί­πτω­ση αφο­ρά έναν αμε­ρι­κα­νό πολί­τη, 77 ετών, ο οποί­ος έφτα­σε στη χώρα στις 8 Μαρ­τί­ου, που προ­έρ­χο­νται από την πολι­τεία της Καλι­φόρ­νια. Άρχι­σε να παρου­σιά­ζει ανα­πνευ­στι­κά συμ­πτώ­μα­τα στις 14 του μηνός, όπως σημεί­ω­σε ο οδη­γός και ο guide της του­ρι­στι­κής του ομά­δας στην πόλη Τρι­νι­ντάντ, στην επαρ­χία Sancti Spíritus. Μετα­φέρ­θη­κε στην εκεί διε­θνή κλι­νι­κή, στις αρχές Μαρ­τί­ου 15, όπου δια­πι­στώ­θη­καν σαν ύπο­πτα τα συμ­πτώ­μα­τα του, και παρα­πέμ­φθη­κε και εισή­χθη στο Κέντρο Απο­μό­νω­σης στην επαρ­χία της Villa Clara. Κατά τη διάρ­κεια της έρευ­νας δια­βί­βα­σης που διε­νερ­γή­θη­κε, εντο­πί­στη­καν 10 επα­φές, όλες μεμο­νω­μέ­νες και χωρίς συμ­πτώ­μα­τα. Η κατά­στα­σή του, αυτή τη στιγ­μή, παρα­μέ­νει ικανοποιητική».

Ο ιός όπως φαί­νε­ται είναι εισα­γό­με­νος αλλά η συστη­μα­τι­κό­τη­τα και η προ­σή­λω­ση στην αντι­με­τώ­πη­ση φαί­νε­ται καθα­ρά στην λεπτο­με­ρή ανα­φο­ρά των Υπη­ρε­σιών. Παρά­δειγ­μα προς μίμη­ση του χάους που χαρα­κτη­ρί­ζει τον υπό­λοι­πο κόσμο με τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μή και προ­σω­πι­κό αλλά και τα δωρά­κια που μοι­ρά­ζει στο κεφάλαιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο