Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο καθηγητής Φάνης Κακριδής

Ο Φάνης Κακρι­δής, ομό­τι­μος Καθη­γη­τής Κλασ­σι­κής Φιλο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Ιωαν­νί­νων και γιος του επί­σης σημα­ντι­κού Καθη­γη­τή φιλο­λο­γί­ας Ιωάν­νη Κακρι­δή, πέθα­νε σε ηλι­κία 86 ετών.

Ο Φάνης Κακρι­δής γεν­νή­θη­κε το 1933 στην Αθή­να. Γιος του δια­κε­κρι­μέ­νου για το έργο του Ιωάν­νη Θ. Κακρι­δή και της φιλο­λό­γου Όλγας Κομνη­νού — Κακρι­δή, σπού­δα­σε στη Φιλο­σο­φι­κή Σχο­λή του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης και πραγ­μα­το­ποί­η­σε μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές κλα­σι­κής φιλο­λο­γί­ας στα Πανε­πι­στή­μια του Μάιντς και του Τύμπι­γκεν στη Γερ­μα­νία, όπου δίδα­ξε ως λέκτο­ρας αρχαί­ων και νέων ελληνικών.

Το 1964 εξε­λέ­γη Καθη­γη­τής κλα­σι­κής φιλο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Ιωαν­νί­νων, θέση στην οποία υπη­ρέ­τη­σε έως το 1984, με μια σύντο­μη δια­κο­πή κατά την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας. Από το 1982 ως το 1984 διε­τέ­λε­σε αντι­πρό­ε­δρος του Κέντρου Εκπαι­δευ­τι­κών Μελε­τών και Επι­μορ­φώ­σε­ως (ΚΕΜΕ) του Υπουρ­γεί­ου Παιδείας.

Επί­σης, μετα­ξύ 1981–82 διε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος Κρα­τι­κών Υπο­τρο­φιών. Μετα­ξύ 1988–1990 δίδα­ξε στο Πανε­πι­στή­μιο Κρή­της, ως ειδι­κός επι­στή­μο­νας. Στο συγ­γρα­φι­κό του έργο ασχο­λή­θη­κε με την ιστο­ρία, την ερμη­νεία, την κρι­τι­κή και τη μετά­φρα­ση της αρχαί­ας ελλη­νι­κής γραμ­μα­τεί­ας, καθώς και έργων ξένων πανε­πι­στη­μια­κών που ανα­φέ­ρο­νται σ’ αυτή.

Συμ­με­τεί­χε σε επι­μορ­φω­τι­κά σεμι­νά­ρια και αρθρο­γρα­φού­σε στην εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα». Τελευ­ταίο του έργο η Αρχαία Ελλη­νι­κή Γραμ­μα­το­λο­γία, που προ­ο­ρί­ζε­ται για Καθη­γη­τές και μαθη­τές της Μέσης Εκπαίδευσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο