Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο κουβανός επαναστάτης Χάρι Βιγιέγας Ταμάγιο (Πόμπο)

Τα ξημε­ρώ­μα­τα της Κυρια­κής 29 Δεκέμ­βρη «έφυ­γε» από τη ζωή, σε ηλι­κία 79 ετών, ως απο­τέ­λε­σμα δυσλει­τουρ­γί­ας πολ­λα­πλών οργά­νων, ο ήρω­ας της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, ταξί­αρ­χος Χάρι Αντό­νιο Βίγιε­γκας Ταμά­γιο (Pombo). Ο «Πόμπο», όπως ήταν γνω­στός την περί­ο­δο του επα­να­στα­τι­κού αγώ­να αλλά και στις διε­θνι­στι­κές κου­βα­νι­κές απο­στο­λές στο Κον­γκό και τη Βολι­βία, ήταν ένας εξαί­ρε­τος μαχη­τής κομ­μου­νι­στής, από τους ιδρυ­τές του ΚΚ Κού­βας (στην ανα­συ­γκρό­τη­σή του το 1965), βου­λευ­τής της Λαϊ­κής Εθνο­συ­νέ­λευ­σης και αντι­πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Διεύ­θυν­σης της Ένω­σης των Μαχη­τών της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.

Γεν­νη­μέ­νος στις 10 Μάρ­τη 1940 στη Γιά­ρα, στην πρώ­ην επαρ­χία Οριέ­ντε, ο Ταμά­γιο από νεα­ρή ηλι­κία μπή­κε στο επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα για την ανα­τρο­πή της δικτα­το­ρί­ας του Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα και στα τέλη του Νοέμ­βρη του 1957 εντά­χθη­κε στον Λαϊ­κό Επα­να­στα­τι­κό Στρα­τό στη Σιέ­ρα Μαέ­στρα υπό τη διοί­κη­ση του Κομα­ντά­ντε Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, όπου δια­κρί­θη­κε για τις αρε­τές του στη μάχη (συμ­με­τεί­χε στην κατά­λη­ψη της Σάντα Κλά­ρα), την πει­θαρ­χία και το πνεύ­μα αυτο­θυ­σί­ας για τους σκο­πούς της επανάστασης.

harry pompo

Ο νεα­ρός Ταμά­γιο (δεξιά), με τον Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα και την Αλέϊ­δα Μαρτς.

Ακρι­βώς γι’ αυτούς τους λόγους επι­λέ­χθη­κε και στις διε­θνι­στι­κές απο­στο­λές στή­ρι­ξης του αγώ­να του λαού της ΛΔ του Κον­γκό, της Αγκό­λας δύο φορές, καθώς και της Βολι­βί­ας, που είναι από τους λίγους επι­ζώ­ντες στις μάχες όπου πιά­στη­κε ο Τσε, για να εκτε­λε­στεί στη συνέ­χεια στις 9 Οκτώ­βρη του 1967, όντας αιχ­μά­λω­τος, με εντο­λή της CIA. Για τον «Πόμπο» ο Τσε είχε δηλώ­σει: «Τέλειος από κάθε άπο­ψη — πυλώ­νας της μονάδας».

Στη συνέ­χεια το διε­θνι­στι­κό έργο του Ταμά­γιο συνε­χί­στη­κε με απο­στο­λές στη Νικα­ρά­γουα και το 1994 ανα­δεί­χτη­κε σε ταξί­αρ­χος των Επα­να­στα­τι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Κού­βας, ενώ τιμή­θη­κε με πολ­λά μετάλ­λια από το κου­βα­νι­κό κρά­τος και του απο­νε­μή­θη­κε ο ύψι­στος τίτλος τιμής του Ηρωα της Κού­βας. Τη Δευ­τέ­ρα έγι­νε η κηδεία του με όλες τις τιμές και η στά­χτη του ενα­πο­τέ­θη­κε στο Πάν­θε­ον των Βετε­ρά­νων στη νεκρό­πο­λη του Κολόν στην Αβάνα.

harry pombo

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο