Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Κρητικός μουσικός δημιουργός Αντ. Φραγκιαδάκης

Πέθα­νε χθες ο Αντώ­νης Φρα­γκια­δά­κης ένας από τους πιο αυθε­ντι­κούς Κρη­τι­κούς μουσικούς.

Ο Αντώ­νης Φρα­γκια­δά­κης έγι­νε γνω­στός από το τρα­γού­δι του «Πάντα θλιμ­μέ­νη χαραυ­γή». Μου­σι­κός, συν­θέ­της, δεξιο­τέ­χνης, βαθύς γνώ­στης της κρη­τι­κής μου­σι­κής παρά­δο­σης, μαζί με τον αδελ­φό του Μιχά­λη έδω­σαν άλλη διά­στα­ση στην κρη­τι­κή μου­σι­κή συν­δυά­ζο­ντας στοι­χεία της με στοι­χεία της έντε­χνης μουσικής.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ απο­χαι­ρε­τά με βαθιά θλί­ψη τον μεγά­λο Κρη­τι­κό δημιουρ­γό Αντώ­νη Φρα­γκια­δά­κη που έφυ­γε πρό­ω­ρα από τη ζωή. Ο Αντώ­νης πρό­σφε­ρε στην κρη­τι­κή μου­σι­κή για περισ­σό­τε­ρα από 45 χρό­νια. Ως στι­χουρ­γός και συν­θέ­της δημιούρ­γη­σε μαζί με τον αδερ­φό του Μιχά­λη πάνω από 100 τρα­γού­δια, πολ­λά από τα οποία τρα­γου­δή­θη­καν πλα­τιά από τον λαό.

Από τη «Μεγά­λη συνά­ντη­ση» ως το «Χαμο­κα­τσί­φα­ρο» ο Αντώ­νης ήταν πνεύ­μα ανή­συ­χο και δημιουρ­γι­κό, βαθύς γνώ­στης της κρη­τι­κής μου­σι­κής παρά­δο­σης, ενώ τολ­μού­σε να πει­ρα­μα­τι­στεί με ανα­το­λί­τι­κους ήχους, δίνο­ντας άλλη διά­στα­ση στην κρη­τι­κή μου­σι­κή. Πορεύ­τη­κε μαζί με τον λαό, τρα­γού­δη­σε τους πόθους και τις αγω­νί­ες του, τις χαρές και τις λύπες του. Η μου­σι­κή του γινό­ταν πάντα ένα με τον κόσμο.

Ο ίδιος βιο­πα­λαι­στής, το ζάλο του ήταν σεμνό και ταπει­νό, με κοι­νω­νι­κές ανη­συ­χί­ες. Στή­ρι­ζε το Φεστι­βάλ της ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» και τους αγώ­νες του κλά­δου του. Η ΤΕ Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους οικεί­ους του.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο