Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο «λογιστής του Άουσβιτς», χωρίς να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του

Πέθα­νε σε ηλι­κία 96 ετών ο Όσκαρ Γκρέ­νινγκ, γνω­στός ως ο «λογι­στής του Άου­σβιτς», ο οποί­ος κατα­δι­κά­στη­κε το 2015 για τον ρόλο του στις μαζι­κές δολο­φο­νί­ες που διέ­πρα­ξαν οι Ναζί στο στρα­τό­πε­δο θανά­του του Άου­σβιτς κατά τον Δεύ­τε­ρο Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Ο Γκρέ­νινγκ είχε κατα­δι­κα­στεί σε φυλά­κι­ση τεσ­σά­ρων ετών ως συνερ­γός σε δολο­φο­νία συμ­βάλ­λο­ντας στην απο­στο­λή, την άνοι­ξη 1944, 300.000 Εβραί­ων της Ουγ­γα­ρί­ας στους θαλά­μους αερί­ων του Άουσβιτς.

Περί­που 1,1 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι, από τους οποί­ους το 1 εκα­τομ­μύ­ριο ήταν εβραί­οι της Ευρώ­πης, αφα­νί­σθη­καν ανά­με­σα στο 1940 και το 1945 στο στρα­τό­πε­δο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Πέθα­νε στο νοσο­κο­μείο και δεν είχε ακό­μη ξεκι­νή­σει να εκτί­ει την ποι­νή του.

Το Spiegel ανέ­φε­ρε ότι ο Γκρέ­νινγκ πέθα­νε την Παρα­σκευή, αλλά οι αρχές της φυλα­κής δεν είχαν ακό­μη λάβει ένα πιστο­ποι­η­τι­κό θανάτου.

Η δίκη του είχε θεω­ρη­θεί μία από τις τελευ­ταί­ες μεγά­λες δίκες που συν­δέ­ε­ται με το Ολο­καύ­τω­μα, στη διάρ­κεια του οποί­ου περί­που έξι εκα­τομ­μύ­ρια Εβραί­οι δολο­φο­νή­θη­καν από το καθε­στώς του Αδόλ­φου Χίτλερ.

Τον Δεκέμ­βριο το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο της Γερ­μα­νί­ας απο­φάν­θη­κε πως ο Γκρέ­νινγκ, πρέ­πει να οδη­γη­θεί στη φυλα­κή απορ­ρί­πτο­ντας το επι­χεί­ρη­μα των δικη­γό­ρων του ότι η φυλά­κι­σή του σε τόσο προ­χω­ρη­μέ­νη ηλι­κία παρα­βιά­ζει το δικαί­ω­μά του στη ζωή.

Ο Γκρέ­νινγκ βρέ­θη­κε στο προ­σκή­νιο το 2005 όταν εμφα­νί­σθη­κε στο ντο­κι­μα­ντέρ του BBC “Άου­σβιτς: Οι Ναζί και η Τελι­κή Λύση”, στο οποίο περιέ­γρα­φε πως το γεγο­νός ότι ήλθε αντι­μέ­τω­πος με αρνη­τές του Ολο­καυ­τώ­μα­τος τον οδή­γη­σε να μιλή­σει. «Το βλέ­πω ως απο­στο­λή μου τώρα, στην ηλι­κία μου, να αντι­με­τω­πί­ζω αυτά τα πράγ­μα­τα που έχω ζήσει και να αντι­με­τω­πί­σω τους αρνη­τές του Ολο­καυ­τώ­μα­τος που ισχυ­ρί­ζο­νται ότι δεν συνέ­βη ποτέ. Είδα τα κρε­μα­τό­ρια, είδα τους φούρνους».

Ο «λογι­στής του Άου­σβιτς» είχε παρα­δε­χθεί πως είναι ηθι­κά ένο­χος λόγω της εργα­σί­ας που παρεί­χε στο Άου­σβιτς, η οποία περιε­λάμ­βα­νε την απο­στο­λή χαρ­το­νο­μι­σμά­των που έβρι­σκε στις απο­σκευ­ές των Εβραί­ων στo αρχη­γείο των SS στο Βερο­λί­νο, τα οποία βοή­θη­σαν στη χρη­μα­το­δό­τη­ση της πολε­μι­κής προ­σπά­θειας των ναζί.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στο Spiegel είχε δηλώ­σει: «συνερ­γός θα ήταν υπερ­βο­λι­κό για μένα. Θα περιέ­γρα­φα τον ρόλο μου ως ένα μικρό δόντι στα γρα­νά­ζια. Αν αυτό το ονο­μά­ζε­τε ενο­χή, τότε είμαι ένο­χος, αλλά όχι εκου­σί­ως. Από νομι­κής από­ψε­ως, είμαι αθώος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο