Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου

Μια μεγά­λη απώ­λεια για την Ελλά­δα σήμε­ρα το πρωί. Πέθα­νε σε ηλι­κία 80 ετών ο σπου­δαί­ος Έλλη­νας ποι­η­τής, στι­χουρ­γός και πεζο­γρά­φος Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου. Είχε πρό­σφα­τα αντι­με­τω­πί­σει ένα πρό­βλη­μα υγεί­ας, το ξεπέ­ρα­σε αλλά τα ξημε­ρώ­μα­τα απε­βί­ω­σε από ανα­κο­πή καρδιάς.

Εχο­ντας πλή­ρη γνώ­ση του ποιος είναι και χωρίς τους υπερ­φί­α­λους χαρα­κτη­ρι­σμούς για τον εαυ­τό του, που έχουν πολ­λοί άλλοι κατώ­τε­ροί του, είχε πει όταν τον ρώτη­σαν αν θα έγρα­φε για τη ζωή του: «Οι ζωές των ανθρώ­πων που ασχο­λού­νται με τα γράμ­μα­τα και τις τέχνες έχουν ενδια­φέ­ρον όταν είσαι σπου­δαί­ος. Να δια­βά­σει κανείς τη ζωή του Μαρ­σέλ Προυστ ή του Μπαλ­ζάκ το κατα­λα­βαί­νω. Τη ζωή τη δική μου θα δια­βά­σει, τρε­λός είναι;»

Για το θάνα­το είχε πει: «Εμέ­να ο θάνα­τος δεν με ενδια­φέ­ρει, εκεί ο πέλε­κυς είναι μια και καλή, μια κι έξω, σε κόβει και τελειώ­νεις. Εκεί­νο που φοβά­ται κανείς είναι ο πόνος, τα μαρ­τύ­ρια, τα βασανιστήρια».

Ποιος ήταν

Ο Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου έχει γρά­ψει ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές, διη­γή­μα­τα, μία νου­βέ­λα, δύο μυθι­στο­ρή­μα­τα και περισ­σό­τε­ρα από 400 τρα­γού­δια. Παράλ­λη­λα έχει εργα­στεί ως αρθρο­γρά­φος, επι­με­λη­τής εκδό­σε­ων, εικο­νο­γρά­φος και ραδιο­φω­νι­κός παραγωγός.

Γεν­νή­θη­κε και μεγά­λω­σε στην Ερμού­πο­λη της Σύρου. Ο πατέ­ρας του ήταν ναυ­τι­κός. Σε ηλι­κία 14 ετών έρχε­ται με την οικο­γέ­νειά του από την Σύρο στην Αθή­να και τα πρώ­τα επτά χρό­νια κατοι­κούν στο Χαλάν­δρι. Το 1960 μετα­κο­μί­ζουν οικο­γε­νεια­κώς στο Νέο Ψυχι­κό. Το 1955 γνω­ρί­ζε­ται με τον Άγγε­λο Τερ­ζά­κη ο οποί­ος τον ωθεί να παρα­κο­λου­θή­σει μαθή­μα­τα στη δρα­μα­τι­κή σχο­λή του Εθνι­κού Θεά­τρου ως ακρο­α­τής. Το 1956 γρά­φε­ται στο τμή­μα θεά­τρου της Σχο­λής Σταυ­ρά­κου με καθη­γη­τές τον Χρή­στο Βαχλιώ­τη, Γιώρ­γο Θεο­δο­σιά­δη και Γρη­γό­ρη Γρηγορίου.

Το 1960 στα Ιωάν­νι­να όπου βρέ­θη­κε για να εκτε­λέ­σει την στρα­τιω­τι­κή του θητεία αρχί­ζει να γρά­φει θεα­τρι­κά έργα και ποι­ή­μα­τα. Το 1962 σε ηλι­κία μόλις 24 ετών δημο­σιεύ­ει την πρώ­τη του ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή με τίτλο Συνοι­κι­σμός, με δικά του χρή­μα­τα αλλά δεν είχε την ανα­με­νό­με­νη επι­τυ­χία. Την ίδια επο­χή στα Ιωάν­νι­να γρά­φει τους πρώ­τους στί­χους, ανά­με­σα στους οποί­ους ήταν και «Το τρέ­νο φεύ­γει στις 8:00» που αργό­τε­ρα μελο­ποί­η­σε ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης. Τον Οκτώ­βριο του 1963 ξεκι­νά να εργά­ζε­ται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέ­μει­νε για τα επό­με­να δεκα­έ­ξι χρό­νια. Στο μετα­ξύ κυκλο­φο­ρούν τα δύο πρώ­τα του βιβλία με διη­γή­μα­τα, Το διευ­θυ­ντή­ριο (1964) και Η σφα­γή (1965) για τα οποία γρά­φτη­καν εξαι­ρε­τι­κές κριτικές.Το 1964 παρου­σιά­ζε­ται στην ελλη­νι­κή δισκογραφία.

Συνερ­γά­ζε­ται με το συν­θέ­τη Χρή­στο Λεο­ντή καθώς και τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη (1967) με τον οποίο η συνερ­γα­σία δια­κό­πη­κε λόγω της Δικτα­το­ρί­ας. Τα συγκε­κρι­μέ­να τρα­γού­δια πρω­το­κυ­κλο­φό­ρη­σαν το 1970 στο Παρί­σι. Συνερ­γά­στη­κε με τον Δήμο Μού­τση (Άγιος Φεβρουά­ριος, 1971) και με τον Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λο στον δίσκο Θητεία του οποί­ου η ηχο­γρά­φη­ση άρχι­σε το Νοέμ­βριο του 1973, δια­κό­πη­κε από τα γεγο­νό­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου και τελι­κά κυκλο­φό­ρη­σε το 1974 με την Μεταπολίτευση.

Κατά και­ρούς είχε συνερ­γα­στεί σχε­δόν με όλους τους Έλλη­νες συν­θέ­τες, όπως με τον συν­θέ­τη Σταύ­ρο Κου­γιουμ­τζή και τον τρα­γου­δι­στή Γιώρ­γο Ντα­λά­ρα καθώς και με το Θανά­ση Γκαϊ­φύλ­λια στην Ατέ­λειω­τη Εκδρο­μή (1975), τον Μάνο Χατζι­δά­κι, τον Γιάν­νη Σπα­νό, τον Γιώρ­γο Ζαμπέ­τα, τον Στα­μά­τη Κρα­ου­νά­κη, τον Λου­κια­νό Κηλαη­δό­νη, τον Γιώρ­γο Χατζη­νά­σιο, τον Αντώ­νη Βαρ­δή και πολ­λούς άλλους. Παράλ­λη­λα έγρα­φε και εικο­νο­γρα­φού­σε παρα­μύ­θια για παι­διά και επι­με­λεί­ται την έκδο­ση λευ­κω­μά­των με θέμα την Σύρο: Ενθύ­μιον Σύρας, Θέα­τρο στην Ερμού­πο­λη κ.α.

Την δεκα­ε­τία του ‘90 αρθρο­γρα­φεί και συγ­χρό­νως κάνει ραδιο­φω­νι­κές εκπο­μπές στον Αθή­να 9,84 και στο Δεύ­τε­ρο Πρόγραμμα.

Το 1994 εκδί­δει τη πρώ­τη του νου­βέ­λα με τίτλο Το άγγιγ­μα του χρό­νου. Το 2004 δημο­σιεύ­ει το πρώ­το του μυθι­στό­ρη­μα Ο Και­ρός των Χρυ­σαν­θέ­μων που τιμή­θη­κε με το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Λογο­τε­χνί­ας 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου, βρα­βεύ­θη­κε για την συνο­λι­κή προ­σφο­ρά του από την Ακα­δη­μία Αθηνών.

Πηγή στοι­χεί­ων in.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο