Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Έφυ­γε σήμε­ρα από τη ζωή σε ηλι­κία 98 χρι­νών ο Μανώ­λης Γλέ­ζος. Ο Μανώ­λης Γλέ­ζος νοση­λευό­ταν στο νοσο­κο­μείο από τις 18 Μάρ­τη με συμ­πτώ­μα­τα γαστρε­ντε­ρί­τι­δας και ουρο­λοί­μω­ξης, που λόγω της επι­βα­ρυ­μέ­νης υγεί­ας του είχε κρι­θεί απα­ραί­τη­τη η εισα­γω­γή του.

Το όνο­μα του Μανώ­λη Γλέ­ζου συν­δέ­θη­κε με μια αντι­στα­σια­κή πρά­ξη ορό­ση­μο στην πάλη κατά του φασι­σμού, το κατέ­βα­σμα της χιτλε­ρι­κής σημαί­ας από την Ακρό­πο­λη εγχεί­ρη­μα που πραγ­μα­το­ποί­η­σε μαζί με τον Λάκη Σάντα.

Γεν­νή­θη­κε στις το 1922 στο χωριό Απεί­ραν­θος Νάξου και στη συνέ­χεια το 1935 ήλθε στην Αθή­να μαζί με την οικο­γέ­νειά του και ολο­κλή­ρω­σε τις γυμνα­σια­κές του σπου­δές, δου­λεύ­ο­ντας παράλ­λη­λα ως φαρ­μα­κο­ϋ­πάλ­λη­λος. Το 1940, πέτυ­χε στην Ανω­τά­τη σχο­λή Οικο­νο­μι­κών και Εμπο­ρι­κών Επιστημών.

Την περί­ο­δο της ναζι­στι­κής κατο­χής (1941–1944) ανέ­πτυ­ξε έντο­νη απε­λευ­θε­ρω­τι­κή δρά­ση μέσα από τις γραμ­μές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με απο­τέ­λε­σμα να υπο­στεί φυλα­κί­σεις και διώξεις.

Τη νύκτα της 30ης Μαΐ­ου 1941 μαζί με τον Από­στο­λο Σάντα αφαί­ρε­σαν τη ναζι­στι­κή σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμά­τι­ζε σε ιστό στην φρου­ρού­με­νη Ακρό­πο­λη Αθη­νών, με κίν­δυ­νο της ζωής τους.  ατα­δι­κά­στη­κε ερή­μην σε θάνα­το από το γερ­μα­νι­κό στρα­το­δι­κείο, συνε­λή­φθη μαζί με τον Σάντα ένα χρό­νο μετά και φυλα­κί­στη­καν στις φυλα­κές Αβέ­ρωφ. Λόγω των βασα­νι­στη­ρί­ων, προ­σβλή­θη­κε από φυμα­τί­ω­ση βαριάς μορ­φής και γι’ αυτό αποφυλακίστηκε.

Το 1943, συλ­λαμ­βά­νε­ται εκ νέου από τους Ιτα­λούς κατα­κτη­τές και φυλα­κί­ζε­ται δυο φορές για “επι­κίν­δυ­νη αντε­θνι­κή δρά­ση”, αλλά τη δεύ­τε­ρη φορά κατορ­θώ­νει να δραπετεύσει.

Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση εργά­σθη­κε ως συντά­κτης και στη συνέ­χεια ως αρχι­συ­ντά­κτης στον «Ριζο­σπά­στη», έως το 1947 που απα­γο­ρεύ­θη­κε η κυκλο­φο­ρία του.

Το 1948, συνε­λή­φθη και κατα­δι­κά­στη­κε αρκε­τές φορές με διά­φο­ρες ποι­νές και δύο φορές σε θάνα­το για “αδι­κή­μα­τα τύπου” και για παρά­βα­ση του Γ’ Ψηφί­σμα­τος στις 21 Μαρ­τί­ου 1949. Η θανα­τι­κή κατα­δί­κη δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε λόγω της δημό­σιας κατα­κραυ­γής στην Ελλά­δα και διεθνώς.

Το Δεκέμ­βρη του 1956, ορί­στη­κε Διευ­θυ­ντής της εφη­με­ρί­δας “ΑΥΓΗ”. Στις 5 Δεκεμ­βρί­ου 1958 συνε­λή­φθη με την κατη­γο­ρία της κατα­σκο­πί­ας και κατα­δι­κά­στη­κε. Απο­φυ­λα­κί­στη­κε στις 15 Δεκεμ­βρί­ου 1962, ύστε­ρα από τις έντο­νες αντι­δρά­σεις της ελλη­νι­κής και της διε­θνούς κοι­νή γνώ­μης. Στις εκλο­γές της 29ης Οκτω­βρί­ου 1961 εκλέ­χτη­κε βου­λευ­τής Αθη­νών με την ΕΔΑ, παρά το γεγο­νός ότι βρι­σκό­ταν στη φυλακή.

Αμέ­σως μετά την εκδή­λω­ση του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρι­λί­ου συνε­λή­φθη μαζί με άλλους πολι­τι­κούς ηγέ­τες και κρα­τή­θη­κε στου Γου­δή, στο Πικέρ­μι, στη Γενι­κή Ασφά­λεια, στη Γυά­ρο, στο Παρ­θέ­νι Λέρου και τέλος στον Ωρω­πό, απ’ όπου απο­φυ­λα­κί­στη­κε το 1971. Συνο­λι­κά, ο Μανω­λης Γλέ­ζος κατα­δι­κά­στη­κε 28 φορές για την πολι­τι­κή του δρα­στη­ριό­τη­τα, από τις οποί­ες τρεις φορές σε θάνα­το και παρέ­μει­νε στις φυλα­κές 11 χρό­νια και 5 μήνες και άλλα 4 χρό­νια και έξι μήνες. Παρέ­μει­νε, δηλα­δή, κρα­τού­με­νος (φυλα­κή και εξο­ρία) 16 χρό­νια σε όλη τη ζωή του.

Μετά τη Μετα­πο­λί­τευ­ση εργά­στη­κε για την ανα­συ­γκρό­τη­ση της ΕΔΑ, της οποί­ας διε­τέ­λε­σε γραμ­μα­τέ­ας ως το 1985 και πρό­ε­δρος από το 1985 έως το 1989. Παράλ­λη­λα, συνερ­γά­στη­κε με το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις. Το 1981 εκλέ­χτη­κε βου­λευ­τής Αθη­νών, το 1984 ευρω­βου­λευ­τής και το 1985 βου­λευ­τής Β’ Πειραιά.

Στο μετα­ξύ, το 1986 μετέ­χει στις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές και εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος στην κοι­νό­τη­τα Απει­ράν­θου. Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2000 και του 2004 ήταν υπο­ψή­φιος με το ψηφο­δέλ­τιο του Συνα­σπι­σμού με την πολι­τι­κή ομά­δα «Ενερ­γοί Πολί­τες» που ο ίδιος πρω­το­στά­τη­σε στη δημιουρ­γία της, αλλά δεν εκλέχτηκε.

Το 2002 εκλέ­χθη­κε Νομαρ­χια­κός Σύμ­βου­λος Αθη­νών-Πει­ραιά της περι­φέ­ρειας Αττι­κής επι­κε­φα­λής του ανε­ξάρ­τη­του συν­δυα­σμού Ενερ­γοί Πολί­τες, με τη στή­ρι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και ανέ­ντα­χτων της αριστεράς.

Στις Δημο­τι­κές εκλο­γές του 2010 εκλέ­χτη­κε Δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στο Δήμο Πάρου.

Βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Με το ίδιο κόμ­μα εξε­λέ­γη ευρω­βου­λευ­τής στις ευρω­ε­κλο­γές της 25ης Μαΐ­ου 2014. Στις 17 Ιου­νί­ου 2015, ο Γλέ­ζος υπέ­βα­λε την παραί­τη­σή του από το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο. Προη­γου­μέ­νως είχε δια­φω­νή­σει με τις επι­λο­γές του ΣΥΡΙΖΑ που δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε και ψήφι­σε νέο μνημόνιο.

Ήταν Πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου διεκ­δί­κη­σης των οφει­λών της Γερ­μα­νί­ας προς την Ελλάδα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο