Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Μπεν Κρος, ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς»

Ο βρε­τα­νός θεα­τρι­κός και κινη­μα­το­γρα­φι­κός ηθο­ποιός Μπεν Κρος, πασί­γνω­στος χάρη στον ρόλο του στην ται­νία Οι Δρό­μοι της Φωτιάς (Chariots of Fire, 1981, σε σκη­νο­θε­σία του Χιου Χάν­τσον) πέθα­νε χθες Τρί­τη σε ηλι­κία 72 ετών, ενη­μέ­ρω­σε ο πρά­κτο­ράς του.

«Ο Μπεν πέθα­νε ξαφ­νι­κά έπει­τα από σύντο­μη ασθέ­νεια», είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο ατζέ­ντης του στο Λος Άντζελες.

Γεν­νη­μέ­νος στο Λον­δί­νο, ο Μπεν Κρος έκα­νε το ντε­μπού­το του στη μεγά­λη οθό­νη το 1977, στην πολε­μι­κή ται­νία A bridge too far, πλάι σε ιερά τέρα­τα όπως ο Σον Κόνε­ρι, ο Μάικλ Κέιν, ο Ντερκ Μπό­γκαρντ, ο Τζέιμς Κάαν, ο Άντο­νι Χόπ­κινς, ο Ρόμπερτ Ρέντ­φορντ κ.ά.

Αφού δια­κρί­θη­κε στη μου­σι­κή κωμω­δία Σικά­γο, επε­λέ­γη για να ενσαρ­κώ­σει το 1981, στους Δρό­μους της Φωτιάς, τον αγγλο­ε­βραίο αθλη­τή Χάρολντ Έιμπρα­χαμς, που εν μέσω του ολο­έ­να εντει­νό­με­νου αντι­ση­μι­τι­σμού κυνη­γά το χρυ­σό μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 1924.

Η ται­νία αυτή, που έμει­νε στη μνή­μη πολ­λών ιδί­ως χάρη στην εξαι­ρε­τι­κή σύν­θε­ση ηλε­κτρο­νι­κής μου­σι­κής που απο­τε­λού­σε το θέμα της, έργο του Vangelis (του Βαγ­γέ­λη Παπα­θα­να­σί­ου), απέσπα­σε τέσ­σε­ρα Όσκαρ το 1982, ανά­με­σά τους το βρα­βείο της καλύ­τε­ρης ται­νί­ας, όμως ο Μπεν Κρος δεν ήταν καν υποψήφιος.

Παρέ­μει­νε πολύ ενερ­γός στο θεα­τρι­κό σανί­δι. Έπαι­ξε εξάλ­λου τον ρόλο του πατέ­ρα του Σποκ στο Star Trek (2009), σε σκη­νο­θε­σία του Τζέι-Τζέι Έιμπραμς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο