Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Μόντι Νόρμαν, συνθέτης του μουσικού θέματος των ταινιών Τζέιμς Μποντ

Ο Άγγλος συν­θέ­της Μόντι Νόρ­μαν, γνω­στός για το μου­σι­κό θέμα των ται­νιών Τζέιμς Μποντ, πέθα­νε τη Δευ­τέ­ρα σε ηλι­κία 94 ετών.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην επί­ση­μη ιστο­σε­λί­δα του ο συν­θέ­της πέθα­νε ύστε­ρα από «σύντο­μη ασθένεια».

Ο Μόντι Νόρ­μαν συνέ­θε­σε το διά­ση­μο θέμα της κινη­μα­το­γρα­φι­κής σει­ράς Τζέιμς Μποντ για την ται­νία του 1962 «Dr. No.» Το θέμα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε σε 25 ται­νί­ες με έξι δια­φο­ρε­τι­κούς ηθο­ποιούς στον ρόλο του Βρε­τα­νού πρά­κτο­ρα 007, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πρό­σφα­της «No Time to Die».

Στην ται­νία του 1983 «Never Say Never Again», δεν χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε η σύν­θε­ση του Μόντι Νόρ­μαν επει­δή παρή­χθη από ένα αντα­γω­νι­στι­κό στού­ντιο, εκτός της EON Productions. Το θέμα εμφα­νί­ζε­ται επί­σης στο βιντε­ο­παι­χνί­δι James Bond, όπως το Goldeneye για το Nintendo 64.

Ο συν­θέ­της, το πραγ­μα­τι­κό όνο­μα του οποί­ου είναι Νόρ­μαν Νοσέ­ρο­βιτς, γεν­νή­θη­κε στο Στέ­πνεϊ, στο ανα­το­λι­κό Λον­δί­νο, από Εβραί­ους γονείς. Ως παι­δί κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου απο­μα­κρύν­θη­κε από το Λον­δί­νο, αλλά στη συνέ­χεια επέστρεψε.

Πήρε την πρώ­τη του κιθά­ρα σε ηλι­κία 16 ετών, μια Gibson του 1930 και την κρα­τού­σε ως «φυλα­χτό». Ο Μπερτ Γουί­ντον δίδα­ξε τον Νόρ­μαν μετά την περί­ο­δο που υπη­ρέ­τη­σε στη Βασι­λι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία (RAF).

Ο Νόρ­μαν έπαι­ζε στο συγκρό­τη­μα της τζαζ του Σίριλ Στέι­πλε­τον και του Στάν­λεϊ Μπλακ. Ως σόλο καλ­λι­τέ­χνης συμ­με­τεί­χε σε παρα­στά­σεις βαριε­τέ με τον Μπέ­νι Χιλ.

Έγρα­ψε τη μου­σι­κή για το γαλ­λι­κό μιού­ζι­καλ «Irma La Douce» στο Γου­έστ Εντ. Ακο­λού­θη­σε κινη­μα­το­γρα­φι­κή μετα­φο­ρά του το 1963. Ο Νόρ­μαν έγρα­ψε μου­σι­κή για πολ­λά μιού­ζι­καλ προ­τού δημιουρ­γή­σει τη σύνε­ση για την ται­νία «Dr. No.».

Συνέ­χι­σε να γρά­φει μου­σι­κή για μιού­ζι­καλ και να παί­ζει για καλ­λι­τέ­χνες όπως οι Μπομπ Χόουπ, Κλιφ Ρίτσαρντ και Moby. Κυκλο­φό­ρη­σε ένα σόλο άλμπουμ του, το «Completing the Circle», το 2005.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο