Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο πανεπιστημιακός Θανάσης Βακαλιός

Πέθα­νε ο Θανά­σης Βακα­λιός ομό­τι­μος καθη­γη­τής του Δημο­κρί­τειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θρά­κης, με πλού­σιο ερευ­νη­τι­κό και συγ­γρα­φι­κό έργο σε θέμα­τα φιλο­σο­φί­ας, κοι­νω­νιο­λο­γί­ας, παι­δεί­ας και πολιτικής.

Ο Θανά­σης Βακα­λιός γεν­νή­θη­κε στο χωριό Εμμα­νου­ήλ Παπάς του νομού Σερ­ρών. Στα εφη­βι­κά του χρό­νια συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στο εαμι­κό κίνη­μα. Σε ηλι­κία 15 χρο­νών έγι­νε γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠΟΝ του χωριού του με 3.000 κατοί­κους. Με την έναρ­ξη του εμφυ­λί­ου διώ­χτη­κε. Αγω­νί­στη­κε από τις γραμ­μές του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ βρέ­θη­κε αρχι­κά στη Βουλ­γα­ρία και στη συνέ­χεια στην Ουγ­γα­ρία. Με πρω­τό­γνω­ρους, γρή­γο­ρους ρυθ­μούς μαθαί­νει την ουγ­γρι­κή γλώσ­σα και δίνει εξε­τά­σεις στο Πανε­πι­στή­μιο. Σπού­δα­σε φιλο­σο­φία και κοι­νω­νιο­λο­γία στο Πανε­πι­στή­μιο Eotvos Lorand της Βου­δα­πέ­στης. Παράλ­λη­λα σπού­δα­σε για δύο χρό­νια αρχαία ελλη­νι­κή λογο­τε­χνία και βυζα­ντι­νο­λο­γία στο “Ελλη­νι­κό Ινστι­τού­το” του ίδιου πανε­πι­στη­μί­ου. Φέρει τον τίτλο του υπο­ψη­φί­ου διδά­κτο­ρα των ανθρω­πι­στι­κών επι­στη­μών της Ουγ­γα­ρι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών (1971) και του διδά­κτο­ρα φιλο­σο­φί­ας του πανε­πι­στη­μί­ου Eotvos Lorand (1973).

Ως ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής φιλο­σο­φί­ας δίδα­ξε θέμα­τα φιλο­σο­φί­ας και κοι­νω­νιο­λο­γί­ας στο Πολυ­τε­χνείο Βου­δα­πέ­στης και σε άλλες πανε­πι­στη­μια­κές σχο­λές της Ουγ­γα­ρί­ας. Το 1991 εκλέ­χτη­κε ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής κοι­νω­νιο­λο­γί­ας του Δημο­κρι­τεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θρά­κης (Δ.Π.Θ.) και τρία χρό­νια μετά τακτι­κός καθη­γη­τής κοι­νω­νιο­λο­γί­ας της εκπαί­δευ­σης. Ανά­πτυ­ξε ευρεία ερευ­νη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ως κύριος ερευ­νη­τής και συντο­νι­στής ερευ­νη­τι­κών προγραμμάτων.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο